Meddig fogyasztható a fagyasztott hús? És a hal?

Nagyobb akciók esetén érdemes betárazni a húsokból, halakból, hiszen azért is jó a mélyhűtő, hogy mindig legyen tartalék. Nem mindegy azonban, hogy mit és meddig lehet tárolni, illetve meddig fogyasztható a fagyasztott hús. Előző cikkünkben már megírtuk, hogy mely ételek meddig állnak el a hűtőszekrényben. Most mélyebbre megyünk és végig vesszük, hogy egyes húsok és halak meddig tárolhatók a fagyasztóban. Ráadásul az sem mindegy, hogy milyen formában kerülnek a fagyasztóba, ha esetleg eddig abban a hitben éltünk volna, hogy a darált hús és a csirkecomb egyre megy.

Az egyes ételek eltarthatósága nem játék, további fontos gyakorlati tanácsokat a kocsonyáról és töltött káposztáról például itt gyűjtöttünk össze.

Meddig fogyasztható a fagyasztott hús és hal?

A fagyasztott húsok és halak esetében nemcsak a hús fajtája számít, hanem az is, hogy egészben vagy darabolva tesszük a fagyasztóba. A darabolt és darált húsok általában 3-4 hónapig tarthatók el a fagyasztóban, míg az egész húsok akár egy évig is jól bírják.

Általános szabályok

  • Ha már egyszer kiolvadt a fagyasztott húst, azt tilos visszafagyasztani!
  • A darált húsok – fajtától függetlenül – maximum 3-4 hónapig tarthatók a mélyhűtőben.
  • A májat – a hús fajtájától függetlenül – 1-2 hónapnál tovább nem szabad fagyasztóban tartani.
  • A hőkezelt húsok, mint a virsli, kolbász, szalonna vagy bacon szintén mehetnek a fagyasztóba, de 1-2 hónapnál tovább ne tároljuk.
  • A hurka viszont maradhat 8-12 hónapot is a fagyasztóban, ugyanolyan jó lesz utána is.

Baromfihúsok

Az egész csirke és pulykahús 12 hónapig használható fel, darabolva viszont csak 9 hónapig tartható a mélyhűtőben, ezen túl már elég kockázatos elkészíteni. A darált pulyka csak 3-4 hónapot bír a fagyasztóban, ennél tovább ne tároljuk. Csirkeaprólék esetében ugyanez a helyzet: legfeljebb 3-4 hónapig hagyhatjuk a mélyhűtőben, érdemes minél hamarabb felhasználni.

Sertéshús

A sertéshúst maximum 12 hónapig tároljuk mélyhűtőben, ennél tovább nem szabad fagyasztani.

Marhahús

A darabolt marha 4-5 hónapig, a nagyobb, egész részek pedig maximum 12 hónapig fagyaszthatók. 

Vadhúsok

A vadhúsok elég sokáig, 1 évig is bírják a fagyasztót anélkül, hogy veszítenének a minőségükből. 

Halak

A hal egy kicsit összetettebb téma a fagyasztás szempontjából. A halak esetében azt kell szem előtt tartani, hogy a zsírosabb fajták csak 2-3 hónapot bírnak a fagyasztóban, a soványabb fajtákat viszont akár 6 hónapig is tarthatjuk mélyhűtőben. Zsíros fajtájú hal például a hering, makréla, lazac, és a pisztráng. A sovány halak közé tartozik például a tonhal, a szardínia a tőkehal, illetve a garnélarák. 

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Nyári szélvédőmosó házilag: a kamionosok filléres receptje

Ez a házi készítésű nyári szélvédőmosó minden szennyeződést leold és foltmenetesen szárad.

Túl puha, plöttyedt, egyenetlen? Így készíts tökéletes roppanós kovászos uborkát!

Tökéletes alapanyag nélkül sosincs jó eredmény a konyhában: ez fokozottan igaz a fermentált, erjesztett ételekre.

Megszűnt a terhességi-gyermekágyi segély – mit igényelhetsz helyette? Ezt kell tudni a tgyásról 2025-ben

Sokak számára ismerős lehet, azonban ez az ellátás már 2015-ben megszűnt.

KKV-sok, figyelem! Milliókat kaphatsz és vissza sem kell fizetned – ezt kell tudni a Demján Sándor Programról

A hazai kis- és középvállalkozások számára idén minden eddiginél nagyobb lehetőségek nyílnak meg. Mint már korábban megírtuk a Demján Sándor Program kkv-knak kedvez - az új hír pedig az, hogy keretösszegét a kormány jelentősen megemelte.

Üveget vinnél a Sparba? Nem minden flakonra jár pénz – itt a lista

A spar üvegvisszaváltás szabályai 2025-ben: részletes útmutató a visszaváltható flakonokról, betétdíjakról, adományozásról és kézi visszaváltásról.

5 centis lyukak, túrások a kertben? 6 jel, hogy patkány fészkel a földben

Ha ilyet látsz, ne csak a vakondra gyanakodj. Simán lehet, hogy patkánylyukat találtál.