Nagyobb akciók esetén érdemes betárazni a húsokból, halakból, hiszen azért is jó a mélyhűtő, hogy mindig legyen tartalék. Nem mindegy azonban, hogy mit és meddig lehet tárolni, illetve meddig fogyasztható a fagyasztott hús. Előző cikkünkben már megírtuk, hogy mely ételek meddig állnak el a hűtőszekrényben. Most mélyebbre megyünk és végig vesszük, hogy egyes húsok és halak meddig tárolhatók a fagyasztóban. Ráadásul az sem mindegy, hogy milyen formában kerülnek a fagyasztóba, ha esetleg eddig abban a hitben éltünk volna, hogy a darált hús és a csirkecomb egyre megy.
Az egyes ételek eltarthatósága nem játék, további fontos gyakorlati tanácsokat a kocsonyáról és töltött káposztáról például itt gyűjtöttünk össze.
Meddig fogyasztható a fagyasztott hús és hal?
A fagyasztott húsok és halak esetében nemcsak a hús fajtája számít, hanem az is, hogy egészben vagy darabolva tesszük a fagyasztóba. A darabolt és darált húsok általában 3-4 hónapig tarthatók el a fagyasztóban, míg az egész húsok akár egy évig is jól bírják.
Általános szabályok
- Ha már egyszer kiolvadt a fagyasztott húst, azt tilos visszafagyasztani!
- A darált húsok – fajtától függetlenül – maximum 3-4 hónapig tarthatók a mélyhűtőben.
- A májat – a hús fajtájától függetlenül – 1-2 hónapnál tovább nem szabad fagyasztóban tartani.
- A hőkezelt húsok, mint a virsli, kolbász, szalonna vagy bacon szintén mehetnek a fagyasztóba, de 1-2 hónapnál tovább ne tároljuk.
- A hurka viszont maradhat 8-12 hónapot is a fagyasztóban, ugyanolyan jó lesz utána is.
Baromfihúsok
Az egész csirke és pulykahús 12 hónapig használható fel, darabolva viszont csak 9 hónapig tartható a mélyhűtőben, ezen túl már elég kockázatos elkészíteni. A darált pulyka csak 3-4 hónapot bír a fagyasztóban, ennél tovább ne tároljuk. Csirkeaprólék esetében ugyanez a helyzet: legfeljebb 3-4 hónapig hagyhatjuk a mélyhűtőben, érdemes minél hamarabb felhasználni.
Sertéshús
A sertéshúst maximum 12 hónapig tároljuk mélyhűtőben, ennél tovább nem szabad fagyasztani.
Marhahús
A darabolt marha 4-5 hónapig, a nagyobb, egész részek pedig maximum 12 hónapig fagyaszthatók.
Vadhúsok
A vadhúsok elég sokáig, 1 évig is bírják a fagyasztót anélkül, hogy veszítenének a minőségükből.
Halak
A hal egy kicsit összetettebb téma a fagyasztás szempontjából. A halak esetében azt kell szem előtt tartani, hogy a zsírosabb fajták csak 2-3 hónapot bírnak a fagyasztóban, a soványabb fajtákat viszont akár 6 hónapig is tarthatjuk mélyhűtőben. Zsíros fajtájú hal például a hering, makréla, lazac, és a pisztráng. A sovány halak közé tartozik például a tonhal, a szardínia a tőkehal, illetve a garnélarák.