Illatos bodzapezsgő házilag: pár forintból megvan az isteni frissítő

Illatos bodzapezsgő házilag: így fermentáld a virágot, egyszerűen isteni lesz meleg tavaszi estéken ezt szürcsölgetni! Ráadásul szinte semmibe nem kerül, ha magad szeded a virágot hozzá! Miért ne próbálnád ki akár már most hétvégén?
Tavasz van, és a hosszú, esős időszaknak hála későn érik a bodza: most lehet a legjobban leszedni. Bár a legismertebb bodzás recept a szörp, a türelmesebbek pedig sörtésztába mártják és forró olajban kisütik, van még egy felhasználási mód. Ez picivel macerásabb ugyan, mint a szörp, cserébe nagyon menő és finom és nem utolsó sorban nagyon pénztárcabarát. Ez pedig nem más, mint a bodzapezsgő.
További kérdésed van a gyűjtögetéssel vagy a receptekkel kapcsolatban? Keresd meg a Hóvége ügyfélszolgálatát, ahol kollégáink két napon belül válaszolnak! Ingyen!
A bodzapezsgő nagyon hasonlóan készül, mint a szörp, csak míg ott először áztatunk, aztán forralunk, itt fordítva történik, továbbá a bodzapezsgőhöz kell valamilyen semlegesebb ecet: alma- vagy fehér borecet. A bodzaszedést érdemes jól időzíteni: ha napok óta nincs eső, akkor gyengébb ízű, mert a benne lévő pollenek egy része esetleg már kipergett, de közvetlenül eső után sem jó, mikor a víz pergetheti ki a polleneket, a víz miatt pedig hamarabb barnulásnak indulnak a virágok.
A legideálisabb eső után 1-2 nappal! Azt természetesen tudjuk, hogy mindenki akkor fog bodzát szedni, amikor ráér. Például ma, hiszen péntek van.
Véletlenül se szedjünk bodzát a kocsiút mellől, vagy olyan helyről, ahol permet érhette a virágokat, és akkor is érdemes továbbállnunk, ha nagyon sok apró bogárka lenne a virág tányérokon. Szedés után nézzük át, ha mégis van rajta bogár vagy szennyeződés, azt kézzel távolítsuk el, ne rázogassuk, a leszedett virágokat pedig minél hamarabb kezdjük el feldolgozni. Az edények, amiket használunk minden esetben legyenek alaposan sterilizálva, különben olyan erjedések indulnak meg, amiket nem szeretnénk. Ezen kívül csak annyi dolgunk mara, hogy pár napig várjunk, míg a pezsgőnk elkészül. Ha már jónak ítélik, zárjuk palackba, és irány a hűtő – ott hónapokig ellesz, ha van rá lehetősége!
Illatos házi bodzapezsgő

Hozzávalók
- 15-20 db bodzavirág
- 70 dkg cukor
- 4 liter víz
- 1 db citrom (bio legyen, a héja miatt)
- 1 ek almaecet
- 1 csipet friss élesztő (ha nem indulna be)
Elkészítés
- A bodzákat leszárazzuk, az esetleges bogárkákat kilakoltatjuk. Nem mossuk meg, mert a természetes élesztőgombákat is kimossuk a vízzel.
- A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, és megvárjuk, míg szoba hőmérsékletűre hűl.
- Hozzáadjuk az almaecetet, a citromkarikákat, jól elkeverjük, majd mehet mellé a bodzavirág, óvatosan elkeverjük, muszlinkendővel vagy textilpelenkával, esetleg lazább szövésű konyharuhával letakarjuk, és meleg, nem huzatos, sötét helyen hagyjuk erjedni 48 órát. Ha nem indulna be ennyi idő alatt (nem látunk rajta kis buborékokat ) akkor hozzáadunk egy ici pici élesztőt, és még 24 órát állni hagyjuk.
- Ha beindult. Konyharuhával vagy papírral bélelt szitán, vagy ha van, sűrű szűrőn csatos üvegekbe szűrjük, úgy, hogy pár ujjnyi hely maradjon.
- Lezárjuk, 1-2 napig még hagyjuk, hogy egyre szénsavasabb legyen, időnként pedig kieresztjük belőle a szénsavat, nehogy robbanjon az üveg.
- Ha kellően szénsavas, akkor mehet a hűtőbe, ahol hónapokig eláll.
