Go Back

Illatos házi bodzapezsgő

Palackba zárt szellem
bodzapezsgő
Recept nyomtatása
Fogás ital, szörp
Konyha magyar
Kulcsszavak bodza
Előkészítési idő 2 óra
Elkészítési idő 30 perc
Pihentetés 2 nap
Teljes idő 2 nap 2 óra 30 perc
Adag(ok) 4 liter
Költség 500 forint

Hozzávalók

  • 15-20 db bodzavirág
  • 70 dkg cukor
  • 4 liter víz
  • 1 db citrom (bio legyen, a héja miatt)
  • 1 ek almaecet
  • 1 csipet friss élesztő (ha nem indulna be)

Elkészítés

  • A bodzákat leszárazzuk, az esetleges bogárkákat kilakoltatjuk. Nem mossuk meg, mert a természetes élesztőgombákat is kimossuk a vízzel.
  • A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, és megvárjuk, míg szoba hőmérsékletűre hűl.
  • Hozzáadjuk az almaecetet, a citromkarikákat, jól elkeverjük, majd mehet mellé a bodzavirág, óvatosan elkeverjük, muszlinkendővel vagy textilpelenkával, esetleg lazább szövésű konyharuhával letakarjuk, és meleg, nem huzatos, sötét helyen hagyjuk erjedni 48 órát. Ha nem indulna be ennyi idő alatt (nem látunk rajta kis buborékokat ) akkor hozzáadunk egy ici pici élesztőt, és még 24 órát állni hagyjuk.
  • Ha beindult. Konyharuhával vagy papírral bélelt szitán, vagy ha van, sűrű szűrőn csatos üvegekbe szűrjük, úgy, hogy pár ujjnyi hely maradjon.
  • Lezárjuk, 1-2 napig még hagyjuk, hogy egyre szénsavasabb legyen, időnként pedig kieresztjük belőle a szénsavat, nehogy robbanjon az üveg.
  • Ha kellően szénsavas, akkor mehet a hűtőbe, ahol hónapokig eláll.