Ó, te drága spárga! – Egyedényes spárgás csirkecomb, spórolósan

Ó, te drága spárga! Egyedényes spárgás csirkecomb, spórolósan. Már amennyire idén a spárgán spórolni lehet.
A zöld spárga kilója a piacon 4000 Ft körül van, a fehéré még több, és a nagyobb áruházak polcain csak kicsivel megyünk alá.
Igaz, a spárga sosem volt olcsó, a történelem folyamán vagy gyógynövényként használták – vizelethajtó hatása miatt az ókor óta kezelik vele a vesebajokat, vesekövet, illetve a fogfájdalmat – vagy a főúri kertekben termesztették. Vicces módon Magyarországon, ahol őshonos, csak a XV-XVI. században kezdték el használni, főleg olasz mintára – hiszen Rómában természetesen már az ókorban is kedvelt volt. Mivel főleg a módosabb rétegek asztalán kapott helyet, sosem lett igazán tipikus a magyar konyhában, főleg a német-francia elkészítési módokat alkalmazták a hazai szakácsok is.
A XX. század elején indult meg az ipari termelése, a háború után pedig szinte teljesen kikopott minden konyhából – bár importra továbbra is termelték – és vissza sem jött egészen a kétezres évek elejéig. Ekkor viszont megintcsak a nyugati szél hozta be a küszöb alatt, így amikor 20 éve újra ismerkedni kezdtünk vele, főleg fehér spárgát készítettünk, és főleg párolva, vagy krémlevesnek. Nem csoda, hogy lassan lett népszerű. A zöld spárga egy picit később terjedt el, de aztán le is uralta a piacot, részeben a kedvezőbb ára, részben a gyorsabb elkészíthetősége miatt. A krémleves belőle is népszerű, de kerülhet rizottóba, hollandi mártás mellé tunkolósnak, sonkába tekerve, lehet savanyítani, grillezni, de mindenféle leveles tésztába vagy pitébe is tettük. Mivel azonban rendesen felment az ára a spárgának is, valószínűleg egyre jobban megnézzük, hogy hogyan és mennyit használunk belőle.
Kérdésed van a főzéssel vagy a receptekkel kapcsolatban? Fordulj ügyfélszolgálatunkhoz, ahol ingyen és gyorsan választ kaphatsz!
Ebben az egyedényes spárgás csirkecomb változatban például félig köretként funkcionál, tehát kevesebb kell belőle, mint egy önálló ételhez, ráadásul még az alját is megmentjük egy későbbi fogáshoz.
Egyedényes spárgás csirkecomb, spórolósan

Hozzávalók
- 3 db egész csirkecomb alsó és felsőcombra vágva
- 0,5 dl növényi olaj
- 3 ek liszt
- 300 gramm zöldspága
- 1 dl alaplé lehet kockából is
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 1 csipet Só, bors
- 50 gramm reszelt sajt
Elkészítés
- A lisztet egy nejlonzacskóba szórjuk, sózzuk, borsozzuk.
- Beletesszük a papírtörlővel szárazra törölt csirkecombokat, lezárjuk és összerázzuk.
- Az olajat egy nagy serpenyőben felhevítjük, és oldalanként 5 percig sütjük benne a combot., majd kivesszük és félretesszük.
- Hozzáadjuk az apróra vágott hagymákat, 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük alaplével, visszatesszük a combokat, ráöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és 20 percig lefedve főzzük.
- Ha a villa próbán úgy ítéljük meg, hogy jó, hozzáadjuk a sajtot, finoman elkeverjük.
- A spárgákat a végüknél elroppantjuk, a jó részt 2-3 darabba vágjuk, és a tejszínhez adjuk. A maradék, fás alsó részt 20-25 percig főzzük – az így kapott alaplevet mártások, zöldséglevesek ízesítésére használjuk.
- Kb 10 percig főzzük, a combokat a spárgával, majd rizzsel, bulgurral tálaljuk.