Kedvencünk a középkorból: Mac and Cheese! Tavaszi csavarral

A sajtos makaróni, alias mac and cheese egy angolszász étel, bár a fogyasztói társadalomnak, a marketingeknek és az amerikai filmeknek hála a legtönbben az amerikai konyha egyik dobogós kedvencének gondolják, ami ott áll szorosan a hamburger és a hot dog mögött. Pedig a mac and cheese első megjelenése a XIV. századra tehető, egy angol szakácskönyvben írtak róla először. Itt még arról szól a történet, hogy a kézzel készített friss tésztát egy sajtos-vajas rakottasként készítik el, kicsit úgy, mint egy paradicsomszósztól megfosztott lasagnét.
A következő megjelenésére pár száz évet várni kellett, egy XVIII. századi angol szakácskönyvben azonban már egészen modern formában, besamellel és cheddar sajttal készítik. A fogás népszerűvé válása egyértelműen Amerikához köthető, ott pedig a keveredő kultúráknak hála mindenki hozzáadott valamit – egy kis mustárt, fokhagymát, bacont, tabasco szószt, tejszínt, olcsóbb vagy drágább sajtokat.
A mac and cheesenek semmi nem tudott megtartani, még az sem, hogy a Kraft Foods dobozba zárta és instant ételt csinált belőle. Ez utóbbi lépésével egyébként a halhatatlanok közé emelte Amerikában, és elérte, hogy generációk számára legyen olyan megkerülhetetlen gyerekkori íz, mint nálunk a sajtos-tejfölös tészta vagy a tejbegríz.
A mac and cheese egyébként nem csak ezért lett népszerű: valószínűleg kevés étel van, amit ennyire könnyű elkészíteni, és ennyire illik rá a kényelmes, otthonos hangulatot árasztó comfort food jelző. Ráadásul az árán is tudunk állítani, hiszen az alapja, a tészta és a besamel még mindig az olcsóbb élelmiszerek közé tartoznak.
Kérdésed van a főzéssel kapcsolatban? Keresd a Hóvége ügyfélszolgálatát, kollégáink gyorsan és díjmentesen segítenek.
Jobb napokon egészen extra sajtokkal is feldobhatjuk, de az alapvetően semleges ízű besamelt bármivel lehet fűszerezni, és könnyű karakteressé tenni. Most például, a tavasznak tisztelegve egy kis fokhagymával és jó sok spenóttal dobtuk fel.
Mac and Cheese egy tavaszi csavarral

Hozzávalók
- 400 gramm spenót vagy 20 dkg fagyasztott, leveles
- 3 gerezd fokhagyma
- 400 gramm szarvacska vagy rövid makaróni tészta
- 7 dl tej
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 1 ek mustár
- 150 gramm sajt
- só, bors, szerecsendió
Elkészítés
- A tésztát sós vízben al dente alá főzzük.
- A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a lisztet, 1-2 percig kevergetjük, majd fokozatosan, folyamatos keverés mellett 3-4 adagban hozzáöntjük a langyos tejet, és sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a mustárt, a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk.
- Egy serpenyőben 1 ek olívaolajon megfuttatjuk a spenótot, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát.
- A spenótot kikeverjük a besamellel, hozzáadjuk a tésztát, alaposan összekeverjük, és vékonyan kivajazott tepsibe vagy jénaiba tesszük, és 190 fokon 25 perc alatt megsütjük. Az utolsó 5 percben átkapcsoljuk grillre, hogy a teteje is megpiruljon kicsit.