Az edényt is kitörlik utána: a nagyi szupertrükkje, amitől tízszer jobb lesz a csirkepörkölt
Egy jó csirkepörkölt? Ilyenkor karácsony és szilveszter között én sokszor gondban vagyok, hogy mit főzzek. Vannak olyan évek, amikor napokig az ünnepi maradékot esszük, de olyan is, amikor valami egyszerű ételre vágyom ilyenkor.
Egy csirkepörkölt mindig jó ötelt, mert hamar megvan és ezzel a kis trükkel készítve imádják a gyerekek is, még az edényt is kitörlik egy darab kenyérrel, amikor már mind elfogyott. (Aki marhából akar pörköltölni, annak is van mondanivalóm.)
Nem kell semmi komolyra gondolni. Ez csak egy csirkepörkölt.
Egyszerűen arról van szó, hogy a hozzávalók előkészítése után milyen sorrendben dolgozunk. Én először a hagymát vágom fel, viszonylag apróra, de azért nem viszem túlzásba, úgyis puhára fő. Közben felteszek egy rozsdamentes acél lábost melegedni. Igen, üresen és szárazon forrósítom, amíg a víztesztet kiállja. Akkor jöhet bele a csirkecomb. Tapasztalatom szerint a legjobb a felső. Bőrrel lefele sietve elhelyezem a forró lábosban. Sercegni fog, de sebaj. Kicsit érdemes megrázogatni egy fél perc után. Ha tényleg elég meleg volt az edény, nem fog letapadni. Akkor fordítom át őket csipesszel, ha szépen lepirultak, és a másik felén is megpirítom.
Azért csinálom így, mert
- a felületen keletkező pörkanyag finom íze beleoldódik a szaftba és fokozza az élményt,
- a húson keletkezett kéreg megvédi a húst a kiszáradástól, jobb állaga lesz, nem esik szét.
Amikor ez megvan, jöhet bele a hagyma. Ha zsírt is teszünk, azt tegyük előbb, ha olajat, akkor előbb a hagymát, hogy ne fröcsköljön. A paprika csak ezután jön a többi fűszerrel együtt (nálam ez csak só, bors és kömény, más fűszerre nincsen szükség), majd rögtön kevés forró víz. Visszaveszem a hőmérsékletet (nálam 10 fokozat van, 3-asra szoktam), jól összekeverem, lefedem és 50 perc alatt kész a csirkepörkölt. Közben már nem szoktam kevergetni, mert felesleges.
Ezzel a módszerrel egyébként több levet ereszt a hús, úgyhogy a hozzáadott víz inkább kevesebb legyen az elején, mint több, aztán később lehet még hozzáadni. Aki paprikás csirkének szeretné (vagy a maradékot alakítja át), az a végén kis tejföllel és liszttel turmixolja le a szaftot, majd rottyantsa össze – úgy is finom lesz. Nagyon.
Azért is szeretek ilyen egyszerű csirkepörköltet főzni, mert sokféle körettel elmegy, akár maradékkal is. Én a legjobban a nokedlit szeretem, de rizzsel, krumplival, tésztával vagy simán kenyérrel is finom és melengető. Ha van savanyú, akkor azt is együnk hozzá (karácsonykor szokott lenni).
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: