A folyékony arany: a satay szósz, ami mindenhez illik – te is megcsinálhatod

A satay egy nagyon egyszerű szósz, csak 3 kötelező összetevője van, és szinte mindenhez illik, mondjuk mint a ketchup.
Nézzük hát, hogyan is kell elkészíteni a satay szószt. Egyáltalán nem nehéz, nem drága és nem is időigényes.
Satay

Hozzávalók
- 2 evőkanál curry paszta (pl. Masaman)
- 3/4 bögre kókusztej (konzerv a legjobb)
- 1/2 bögre mogyoróvaj (sima, nem darabos)
Elkészítés
- Egy kislábosban vagy serpenyőben keverjük össze a 3 összetevőt.
- Közepes lángon óvatosan melegítsük össze a szószunkat.
- Forraljuk lassan, folyamatos kevergetés mellett kábé 2 percig, amíg szép sima és sűrű szószt kapunk.
- Zárjuk el a lángot, és fűszerezzük sóval és cukorral ízlés szerint.
- A kész satay szósz üvegben sokáig eláll, és szinte mindenhez passzol.
Ez a szósz a thai konyha remeke, és elképesztően sokoldalú. Mindenféle sültekhez alkalmas, de grillzöldséghez is kiváló és természeten ragukba is tehetjük. Mártogatós ételekhez akár fel is higíthatjuk mondjuk tejföllel és tejszínnel a satay szószt, de természetesen további kókusztejjel is lágyíthatjuk. Fűszerezni is lehet, de nem biztos, hogy muszáj, mert alapból igen jellegzetes íze van. Figyeljünk oda az összetevőkre, mert a mogyoróvajak általában sózottak, a kókusztejek pedig édesítettek, szintén a currypaszták is fűszeresek. Nem biztos tehát, hogy a végén sok só és cukor kell bele, még a végén túl jó lesz az a satay.

Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: