Luxuséttermi szósz otthon három összetevőből – imádni fogja a család
Akik rendszeresen sütnek húst, pontosan tudják, hogy a szósz az, ami igazán különlegessé teszi ezeket a fogásokat. Most mutatunk egy tutit: ez a tahini-szója szósz.
Nem úgy van, mint a pörköltnél vagy a raguknál, ahol eleve van egy szaft, ami ha jól sikerül, az ételünk is finom lesz, még akkor is, ha nem tökéletes technikával készítettük el. Egy sült húsnál – és nemcsak a steakekre gondolok – sokkal fontosabb a technika, és bizony otthoni körülmények közt nem mindig sikerül tökéletesen. Egy szuper szósz viszont a nem tökélyre sütött húst is nagyon meg tud emelni, mert fokozza az ízeket és hozzáad ott, ahol kell.
Mostanában a tahini főként a Dubai csoki egyik fő összetevőjeként forog közszájon. Amikor nemrégiben olvastam egy nagyon gusztusos szószról, aminek szintén ez az egyik hozzávalója, gondoltam, ennek mindenképp érdemes utánanézni. Az sem elvetélt ötlet egyébként, hogy az otthon készített csokiból megmaradt tahinit így használjuk fel, bár ehhez nem kifejezetten kell sok.
Tahini-szója szósz
Recept nyomtatásaHozzávalók
- 4 ek tahini
- 4 tk szójaszósz (világos)
- 4-6 ek víz
Elkészítés
- A tahinit egy kis üvegbe vagy tálkába kanalazzuk, hozzáadjuk a szójaszószt és jól összekeverjük.
- Ha már egynemű, hozzáadunk 4 kanál vizet és jól eldolgozzuk. Ezután várjunk egy percet, mert be fog sűrűsödni egy kicsit.
- Ha szükséges, adjunk még hozzá 1-2 kanál vizet.
A fenti alaprecept természetesen variálható, ezért is alap. Tehetünk bele bármilyen zöldfűszert, citrusféléket, csípős paprikát, vagy például:
- Egy gerezd reszelt fokhagymát
- Reszelt friss gyömbért
- Egy kis csiliszószt vagy erős pistát
- Egy pár csepp majonézt (ettől még krémesebb lesz a tahini-szója szósz)
- Egy csipetnyi őrölt szumákot (sumac néven is fut, finom pikáns arab fűszer)
- Apróra vágott friss bazsalikomot (vagy más zöldet)
- Mézet vagy juharszirupot
- Reszelt szerecsendiót.
Csak a képzeletünk szab határt, érdemes kísérletezni, de előtte mindenképp kóstoljuk meg az alapot is, mert a tahini pikáns, a szójaszósz elég sós, nehogy túl fűszeres legyen a tahini-szója szósz, amit csinálunk, mert akkor nem kiegészíti, hanem elnyomja a sült hús (vagy saláta, sós kalács, szinte bármilyen sós ételhez lehet adni) aromáját.
Ha jó ízléssel készítjük, a tahini-szója szósz simán a család kedvence lesz, konkrétan mindenki ezt fogja emlegetni az ünnepi menüsorból, és biztos máskor is kérik majd, hogy csináljunk még „abból a szószból”.
Jó étvágyat!
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: