Minden gyerek ezért az édességért van most oda: itt vásárolható hozzá a kadayif tészta
A kadayif tészta vékony, fonott tészta, amit az arab és a balkáni konyhában használnak, főleg édességekhez. Nálunk természetesen akkor lett ismert, amikor az egész internet tele lett a Dubai csokival, aminek ez az egyik fő alapanyaga. De hol lehet kapni?
Nemrég a Hóvége is írt az otthon is elkészíthető finomságról: a Dubai (vagy dubaji) csokiról, ide teszem a receptet, aki esetleg még nem olvasta volna.
Szóval ennek a csokinak csomó változata létezik már, a mi receptünk is olyan, hogy nem kell hozzá szilikonforma meg semmi ilyen úri huncutság, hanem csak az alapvető hozzávalók, szépen golyóvá gyúrva és gyönyörűen bevonva csokival. A forma tehát mindegy, ami viszont nem hagyható el, az a pisztácia és természetesen maga a vivőanyag, az arab pirított vékonytészta, vagyis a kadayif tészta.
A kadayif tészta viszont nem feltétlenül kapható mondjuk a Lidl-ben. Amikor a csoki összes hozzávalója akciós volt, ez akkor is hiánycikknek számított, kollégánk a harmadik üzletben sem találta meg ezt a fontos összetevőt. Ekkor támadt egy ötlete.
Ez az ötlet tulajdonképpen ennek a cikknek a magja. Van ma már egy csomó arab fűszeres, török delikát bolt, indiai üzlet minden nagyobb városban. Budapesten rengeteg. Na, ezekben az üzletekben szinte biztos, hogy mindenhol ott a kadayif tészta. Mi is egy török üzletben vettük, és tökéletes volt a recepthez.
Tehát: aki dubaji csokit szeretne csinálni délután, az ne essen kétségbe, ha a diszkontban nem találja a kadayif tészta valamelyik változatát. Hanem menjen át egy arab fűszereshez, a legtöbb helyen van nyers és pirított verzió is, ez utóbbi esetében egyáltalán nem is kell sütni semmit, marad a tiszta élvezet.
A kadayif tészta egyébként más nagyon finom édességekhez is felhasználható, például isteni baklavát vagy künefét lehet vele csinálni, de sajttorta tésztaalapjaként is kiválóan alkalmas. Maga a kadayif név is egy süteményre utal, amihez ezt a tésztát használják és vajjal, cukorsziruppal, dióval gazdagítják. Finom és édes, kalóriadús ételek ezek, érdemes télen próbálkozni velük, az alapanyagok könnyen beszerezhetők.
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: