Ez a legtakarékosabb lazacos fogás karácsonyra. Te kipróbálnád?
Ha nem akarsz sima halászlét főzni, hanem inkább lazacos fogás készülne, ez a finn lazacleves igazán remek választás, és nem is kerül lényegesen többe, mint egy pontyhalászlé.
Karácsonykor a legtöbb család asztalára kerül hal valamilyen formában, de egyre kevesebben készítenek hagyományos halászlevet, vagy rántott pontypatkót. A külföldi halak közül szívesen eszünk afrikai törpeharcsát vagy tőkehalat is, de karácsonykor azért még mindig a lazac a legnépszerűbb. Az ára viszont már kevésbé. 1 kiló lazac még a diszkontáruházak pultjaiban is 8000-10000 Ft, így egy négytagú családnak is borsos összeg jöhet ki, nem beszélve arról, ha több emberre tervezünk.
Az alábbi recepttel viszont a jut is marad is elvén működik: ez a finn lazacleves krémes, melegítő, gazdag, ünnepi és különleges, mégis egyszerű alapanyagokból áll, és jóval kevesebb lazac kell hozzá, mintha szeletben szolgálnánk fel. Ráadásul nagyon hamar elkészül, és kezdők is bátran nekiállhatnak. Ha van kedvünk, tovább gazdagíthatjuk gombával, zöldborsóval, vagy zöldbabbal, így viszont kevésbé lesz autentikusan finn.
Lohikeitto, a finn lazacleves
Hozzávalók
- 1 darab póréhagyma
- 1 szál nagy sárgarépa
- 2 darab nagyobb krumpli (40-50 dkg)
- 300 gramm lazacfilé
- 1 darab kisebb zellergumó (20 dkg)
- 1 csokor kapor
- 0,5 darab citrom
- 2 dl habtejszín
- 1 liter víz vagy alaplé
- 2 ek vaj
- 2-3 darab babérlevél
Elkészítés
- A pórét felkarikázzuk, a sárgarépát megpucoljuk és szintén karikára vágjuk.
- A zellert pucolás után apró, a krumplit nagyobb kockákra vágjuk.
- A lazacot szintén kisebb kockákra szeleteljük.
- A vajat egy fazékban megolvasztjuk, rádobjuk a zellert és a pórét, pár percig kevergetjük.
- Mehet hozzá a répa és a krumpli, majd öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a babérlevelet, és lefedve főzzük addig, míg a zöldségek megpuhulnak, kb 25-30 percig.
- Ha kész, adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk még egyet, csavarjuk bele a citrom levét, adjuk hozzá a lazacot, főzzük még egy percig, majd zárjuk el alatt a hőt és szórjuk bele a kaprot.
- Hagyjuk állni 10 percet, míg a hal teljesen megfő, majd tálaljuk.
- Tálaláskor kínálhatunk mellé még citromot és kaprot.
A lohikeitto egy hagyományos finn lazacleves, amely a skandináv konyhában az egyik ikonikus lazacos fogás. Friss lazac az alapja, amit tejszínes alaplében főznek meg. Az ízeket a burgonya, hagyma, kapor és fehér bors gazdagítják, amelyek tökéletes harmóniába kerülnek a lazaccal. A levest gyakran friss, puha kenyérrel és vajjal tálalják. Fűszerezése egyszerű, mégis karakteres, kiemelve az alapanyagok természetes ízét. Finnországban télen a legnépszerűbb, de bármikor frissíti a fogyasztót. A lazac omega-3 zsírsavakban gazdag, így tápláló és ízletes étel. A lohikeitto a finn konyha egyik szeretettel készített klasszikusa.
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: