Go Back

Lohikeitto, a finn lazacleves

spórolós ünnepi lazacos fogás
Lohikeitto finn lazacleves
Recept nyomtatása
Fogás leves
Konyha finn, skandináv
Kulcsszavak halétel, lazac
Előkészítési idő 25 perc
Elkészítési idő 15 perc
Teljes idő 40 perc
Adag(ok) 4
Költség 3800 forint

Hozzávalók

  • 1 darab póréhagyma
  • 1 szál nagy sárgarépa
  • 2 darab nagyobb krumpli (40-50 dkg)
  • 300 gramm lazacfilé
  • 1 darab kisebb zellergumó (20 dkg)
  • 1 csokor kapor
  • 0,5 darab citrom
  • 2 dl habtejszín
  • 1 liter víz vagy alaplé
  • 2 ek vaj
  • 2-3 darab babérlevél

Elkészítés

  • A pórét felkarikázzuk, a sárgarépát megpucoljuk és szintén karikára vágjuk.
  • A zellert pucolás után apró, a krumplit nagyobb kockákra vágjuk.
  • A lazacot szintén kisebb kockákra szeleteljük.
  • A vajat egy fazékban megolvasztjuk, rádobjuk a zellert és a pórét, pár percig kevergetjük.
  • Mehet hozzá a répa és a krumpli, majd öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a babérlevelet, és lefedve főzzük addig, míg a zöldségek megpuhulnak, kb 25-30 percig.
  • Ha kész, adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk még egyet, csavarjuk bele a citrom levét, adjuk hozzá a lazacot, főzzük még egy percig, majd zárjuk el alatt a hőt és szórjuk bele a kaprot.
  • Hagyjuk állni 10 percet, míg a hal teljesen megfő, majd tálaljuk.
  • Tálaláskor kínálhatunk mellé még citromot és kaprot.