Go Back

Sütőtökös falafel

Olcsó és egészséges húspótló
Sütőtökös falafel savanyúsággal és zöldségekkel ízlésesen tálalva, mutatós tányéron, zöldes színű asztalon
Recept nyomtatása
Fogás Főétel
Konyha közel-keleti
Kulcsszavak falafel, gyors, ősz, sütőtök, vegetáriánus
Előkészítési idő 15 perc
Elkészítési idő 15 perc
Pihentetés 8 óra
Teljes idő 30 perc

Felszerelés

  • aprítógép

Hozzávalók

  • 200 gramm száraz csicseriborsó
  • 1,5 dl sütőtökpüré maradék sütőtökből (kb 10-15 dkg tök)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 csipet chilipehely
  • Bors

A sütéshez:

  • 3-4 dl napraforgó olaj

Tálaláshoz (akár mindegyik)

  • savanyúság
  • humusz
  • saláta
  • pita

Elkészítés

  • A csicseriborsót forró vízzel leöntjük, úgy, hogy 3-4 ujjnyira ellepje a víz, lefedjük, és egy éjszakát állni hagyjuk. Nem főzzük meg!
  • Az összes többi alapanyaggal együtt késés aprítóba tesszük, és durvára daráljuk.
  • Ha nagyon kemény lenne, adhatunk hozzá egy-két evőkanál vizet, de a sütőtök megoldja ezt a problémát.
  • 1-2 órára hűtőbe tesszük a masszát, majd golyókat formálunk belőle, és a forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütjük őket.
  • Fontos, hogy egyszerre ne tegyünk bele 6-8 darabnál többet, mert a hűtőhideg massza lehűti az olajat és akkor szétmállanak a golyók.
  • Ha kész, tetszés szerint tálalhatjuk savanyúságokkal, humusszal, friss salátákkal, de pitába pakolva szendvics is készülhet belőle.