A legjobb természetes tartósítási eljárások: ha nem akarsz befőzni, így is sokáig eláll a zöldség, gyümölcs

Sokan vannak, akiknek a befőzés gondolata a nagyi konyhájában eltöltött hosszú órák, a gőzölgő üvegek és a véget nem érő mosogatás képét idézi. Ha te is azok közé tartozol, akik inkább elkerülnék a befőzés kalandját, de mégis szeretnéd sokáig frissen tartani a zöldségeket és gyümölcsöket, jó helyen jársz. Elhoztunk pár egyszerű és praktikus megoldást, amikkel még a leglustábbak is megúszhatják a befőzés harcát – és még csak üveget sem kell hozzá szerezni. Íme, listán a nem macerás, természetes tartósítási eljárások.

Aszalás – gyümölcsből fincsi chips

Ha egy szárító vagy egy sütő a barátod, akkor a gyümölcsök könnyedén átalakulhatnak ropogós, cukormentes nasivá. Az aszalt alma például tökéletes alternatíva a csipszek helyett. Csak szeleteld fel a gyümölcsöket és hagyd, hogy a meleg levegő elvégezze a munka oroszlánrészét. Az aszalás olyan egyszerű, hogy közben akár megnézhetsz pár epizódot a kedvenc sorozatodból.

Házi készítésű szárított bio alma szeletek, ropogós alma chips, egy régi rusztikus fa asztalon friss almával és fahéjjal felülnézetből.
Az aszalt alma például tökéletes alternatíva a csipszek helyett.

Sós pác – a zöldségek fürdője

A sós pác nem csak a savanyúságok kedvenc helye. Ha szereted az olajbogyót vagy a kovászos uborkát, akkor miért ne próbálnád ki más zöldségekkel is? A karfiol, répa, vagy akár zöldbab is örömmel úszkál egy sós oldatban és napokkal később is ropogós marad. Egyszerű és hatékony.

Fermentálás – az ősi csodamódszer

Fermentálni menő! Gondolj csak a kimchire vagy a kovászos kenyérre. A zöldségek is szeretnek tartósan elállni. A fermentálás természetes folyamat, amelyben az ételek maguk alakítanak ki egy olyan környezetet, ahol hosszan eltarthatóak maradnak. Plusz, a bélflórád is hálás lesz érte

Házi erjesztett zöldségek. Egy nő vizet önt a zöldségekkel teli üvegbe. Növényi fermentációs folyamat.
Fermentálni menő!

Olajban eltevés – a mediterrán hangulat kulcsa

Egy kis olaj, néhány fűszer és a zöldségek elfelejtenek megromlani! Paprika, paradicsom vagy akár fokhagyma is sokáig eláll egy kis olívaolajban. Nemcsak tartósítja, hanem extra ízt is ad hozzá. Így nemcsak megőrzöd az ételek frissességét, de egy pillanat alatt mediterrán nyaralásra is repülhetsz ízvilágban. 

A természetes tartósítási eljárások közül a legegyszerűbb: fagyasztás

Ez a legegyszerűbb, mégis hatékony módszer: a fagyasztás. Csak mosd meg, darabold fel a zöldségeket vagy gyümölcsöket, tedd őket zacskóba vagy dobozba és mehetnek a fagyra. Igaz, nem minden zöldség és gyümölcs szereti a fagyasztást (a salátát inkább kerüld), de a legtöbbjük még a hidegben is megőrzi frissességét.  

Nem kell befőznöd, hogy hosszan élvezhesd a kerted vagy a piac terméseit! Legyen szó aszalásról, fermentálásról vagy akár fagyasztásról, mindegyik módszer egyszerű és természetes. Kísérletezz bátran, és találd meg a kedvenc „befőzésmentes” trükkjeidet!

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Kedvezménykártya nyugdíjasoknak: Így spórolhatsz minden nap

A kedvezménykártya nyugdíjasoknak egyszerű, olcsó és praktikus megoldás a mindennapi spórolásra. Érdemes kihasználni!

Nem fizet a biztosító az autósoknak, ha a téli guminál erre nem figyelnek – 2 eset, amit sokan nem tudnak

A biztosító két konkrét helyzetben is visszautasíthatja vagy visszakövetelheti a kifizetést, ha a téli gumi nem volt megfelelő.

5 álomszép télen virágzó évelő növény: illatosak és színesek

Gyönyörű, télen is mutatós cserjék, hogy egész évben szép legyen a kert.

Víz szivárog a vasalóból? A lerakódott vízkő percek alatt távozik, ha ezt megcsinálja

Ha a vasaló vízkőtelenítése elmarad, könnyen előfordulhat, hogy a készülék vízszivárgással, gőzölési hibákkal vagy foltos ruhákkal „jelez”. A jó hír az, hogy a vízkő néhány egyszerű, otthoni módszerrel percek alatt eltávolítható.