A sárgaborsót áztassuk be. Több helyről hallottam mostanában, hogy nehezen puhult meg áztatás után is, ahogyan ezt a bevezetőben is írtam, ez sajnos az alapanyag minőségén múlik. Ki kell tapasztalni, hogy hol jó venni. Az áztatást egyébként hatékonyabbá tehetjük, ha forró vízben áztatjuk a hüvelyeseket.
Étolajon vagy zsíron dinszteljük meg a hagymát. A hagymát a dinszteléshez mindig sózzuk meg, így gyorsabban és hatékonyabban szabadul majd a víztől. Nem fontos apróra vágni, mert sokat fog főni.
Ha már üveges, dobjuk rá a fokhagymát, majd egy perc múlva a leszűrt sárgaborsót, és öntsük fel vízzel, ami kétujjnyira ellepi. (Fontos, hogy ne az áztató vizet használjuk). Ha van szalonnabőrünk, azt is hozzáadhatjuk, ízesebb lesz tőle!
Kis lángon, fedő alatt főzzük, az edénytől függően időnként keverjük meg, mert hajlamos lekapni, főleg a főzés második fázisában. Ha szükséges, tegyünk bele több vizet, ez nagyban függ majd az alapanyagtól, illetve attól, hogy mennyit áztattuk a borsót.
Amikor a szemek kezdenek szétfőni, akkor van készen a főzelék, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, egy kevés pirospaprikával tehetjük még ízletesebbé és készen is van.