Go Back

Sárgaborsó főzelék szalonnás, sült cukkinis lecsóval

Laktató és olcsó
Recept nyomtatása
Fogás Főétel
Konyha magyar
Kulcsszavak cukkini, főzelék, lecső, olcsó, sárgaborsó
Adag(ok) 4
Költség 1720 Ft

Hozzávalók

A főzelékhez:

  • 500 gramm sárgaborsó
  • 2 darab vöröshagyma (nagyobb)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Étolaj vagy zsír
  • Bors
  • Pirospaprika

A cukkinis sült lecsóhoz:

  • 50 gramm szalonna
  • 1 fej hagyma (nagyobb)
  • 1 darab cukkini
  • 500 gramm paprika
  • 500 gramm paradicsom

Köretnek:

  • Kenyér
  • Savanyú káposzta

Elkészítés

Sárgaborsó főzelék:

  • A sárgaborsót áztassuk be. Több helyről hallottam mostanában, hogy nehezen puhult meg áztatás után is, ahogyan ezt a bevezetőben is írtam, ez sajnos az alapanyag minőségén múlik. Ki kell tapasztalni, hogy hol jó venni. Az áztatást egyébként hatékonyabbá tehetjük, ha forró vízben áztatjuk a hüvelyeseket.
  • Étolajon vagy zsíron dinszteljük meg a hagymát. A hagymát a dinszteléshez mindig sózzuk meg, így gyorsabban és hatékonyabban szabadul majd a víztől. Nem fontos apróra vágni, mert sokat fog főni.
  • Ha már üveges, dobjuk rá a fokhagymát, majd egy perc múlva a leszűrt sárgaborsót, és öntsük fel vízzel, ami kétujjnyira ellepi. (Fontos, hogy ne az áztató vizet használjuk). Ha van szalonnabőrünk, azt is hozzáadhatjuk, ízesebb lesz tőle!
  • Kis lángon, fedő alatt főzzük, az edénytől függően időnként keverjük meg, mert hajlamos lekapni, főleg a főzés második fázisában. Ha szükséges, tegyünk bele több vizet, ez nagyban függ majd az alapanyagtól, illetve attól, hogy mennyit áztattuk a borsót.
  • Amikor a szemek kezdenek szétfőni, akkor van készen a főzelék, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, egy kevés pirospaprikával tehetjük még ízletesebbé és készen is van.

Cukkinis sült lecsó:

  • Egy másik edényben a feltéthez olvasszuk ki az apró kockára vágott szalonna zsírját, majd a zsírban dinszteljük meg a hagymát, sózzuk, és adjuk hozzá a kockára vágott lesózott cukkinit, a felkarikázott paprikát és a paradicsomot.
    Zöldségek felkockázva: cukkinis lecsóhoz előkészítve
  • Nagy lángon lehetőleg fedő alatt időnként rázogatva süssük a lecsót. A lényeg, hogy egyszerre puhuljanak és karamellizálódjanak a hozzávalók. Kb 15-20 perc sütés után készen is van, a lényeg, hogy a cukkini és a paprika még ne főjenek teljesen szét.
  • Tálaláskor a főzelék tetejére tegyük a paprikás, hagymás szaftot. Friss kenyérrel a legjobb, de köretként savanyú káposztát is ehetünk mellé.