Időt és pénzt spórolhatsz a fehér ruha mosása alkalmával, ha ezt a módszert alkalmazod, nem beszélve arról, hogy semmi elszíneződéstől vagy folttól nem kell tartani.

Fehér ruha mosása: hideg vagy meleg?

A mai nagyon hatékony mosószerek és mosógépek mellett a legjobb tanács, hogy minden ruhát a lehető legalacsonyabb hőfokon érdemes mosni. A ’90-es években még az volt az általános, hogy a fehér ruha mosása 60, a színeseké 40 fokon történt, ma már ez túlzásnak tűnik, és bőven elég a 30 és 20 fok. Ha a ruha nem foltos, nem pacás, a hidegvíz is bőven jó lesz. Kevesen tudják, de a mosógép enerigafogyasztásának 90%-a a vízmelegítés, vagyis a hidegvizes mosási ciklus nagyjából a tizedét fogyasztja a forróhoz képest.

Géppel vagy kézzel?

Kézzel csak a nagyon kényes anyagokat érdemes mosni, azokat viszont igen. A legjobb, ha mindig a bevarrt címke szerint végezzük a tisztítást, és ahol kézi mosást ír elő a gyártó, ott betartjuk ezt az utasítást. Ehhez egy vödörbe engedjünk 10 liter hideg vizet, tegyünk hozzá fél kupak mosószert, majd merítsük el benne a ruhát. Félórát hagyjuk ázni, majd kézzel óvatosan nyomkodjuk és dörgöljük át az anyagot. Ezután többször tiszta vízzel öblítsük ki, amíg az összes mosószermaradványt el nem távolítottuk. Ezután gyengéden csavarjuk ki a ruhát, majd fektetve szárítsuk meg. Ezzel a módszerrel a legkényesebb anyagokat is ki lehet mosni, de pl. gyapjúnál vagy selyemnél ügyeljünk a mosószerre is!

Fehér ruha mosása: mit tegyünk a foltokkal?

Léteznek különböző folteltávolítók, de ezek sokszor drágák és a ruhával sem feltétlenül kíméletesek. Jobb módszer, ha a foltot a mosás előtt legalább félórával alaposan bedörzsöljük ugyanazzal a mosószerrel, amivel majd kimossuk. Töményen használjuk, és hagyjuk állni, ez fontos!

Hogyan lesznek habfehérek a ruhák?

Az egyik legjobb folteltávolító szer az UV-fény. Bizony, a nap. Szóval a fehér ruhák fehérebbek lesznek, ha napon szárítjuk őket. Ez különösen nyáron egyszerű és hatékony, mivel gyorsan és jóillatúan száradnak így a ruhák. Használj jó minőségű, kifejezetten fehér ruhákhoz fejlesztett mosószert, és kerüld a klórtartalmú fehérítőket, mert károsítják az anyagokat.

A fehér ruha mosása után sem árt kitisztítani a mosógépet, de igaz ez mindig, amikor nagyon szennyezett anyagot mostunk benne, például a kutya ágyneműjét vagy elszürkült függönyöket. Ha a fehér cipők tisztítása is érdekel, ebben a cikkünkben mindent leírtunk, amit tudni érdemes.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...