A jóféle hamburgerek (vagy ahogy manapság szokás hívni: kézműves vagy luxus hamburger) a legtöbb helyen 3500-4500 forintért mennek. Ennél olcsóbban nemigen lehet venni sehol olyan terméket, ami valódi (nem fagyasztott) hússal, friss zöldségekkel készül, és az elfogyasztása igazi élmény.

Én sokáig nem csináltam otthon hamburgert. Éppen azért nem, mert azt gondoltam, ha csinálnék, olyan jót akarnék enni, mint amit a kedvenc helyeimről rendelek (elég ritkán, mert két főre 10 ezer forint kissé durva szerintem). Aztán gondoltam egyet, elmentem a szupermarketbe, és bevásároltam. Vettem darált marhahúst. Húsdarálóm nincs, az előreformázott húspogácsák pedig nevetségesen drágák. Vettem jégsalátát, paradicsomot, csemegeuborkát, szeletelt cheddar sajtot, és a luxus hamburger zsemléje gyanánt: néhány puffancsot (mint a briós, csak nem édes) és szezámos zsemlét. Szószokat nem vettem, azok voltak otthon.

Hogyan készült a luxus hamburger?

Két adagot készítettem, az egyik esetében a húst csak a sütés előtti pillanatban fűszereztem, a másiknál 5 órával korábban. A fűszer csak só és őrölt bors volt. A húst kézzel átgyúrtam, majd formáztam nagyméretű golyóvá, és szétnyomkodtam pogácsára. Hozzáértők szerint a húst mindig szobahőmérsékleten kell elkezdeni sütni, ezért fél órával előbb kivettem a hűtőből. Nekem egy pogácsa 20 dekás lett, egyszerűen kettévettem a 40 dekás csomagot.

A puffancsokat félbevágtam, majonézzel megkentem, forró serpenyőben megpirítottam. Közben a húsokat egy másik forró serpenyőbe tettem egy késhegnyi sertészsírra. Elkészítettem a szószt: ehhez majonézt és ketchupot egyenlő arányban kikevertem, beleszórtam egy nagyon apróra vágott csemegeuborkát, majd kevés Erős Pistát, Srirachát és egy kiskanál mézet tettem a keverékbe. Mivel kicsit sűrű volt, kevés uborkalével higítottam, alaposan elkevertem. A hús nagyjából 15 percet sült, közben háromszor fordítottam rajta, az utolsó fordításnál került rá a két sajtszelet. Ennyi idő alatt a hús teljesen elkészült, aki belül rózsaszínen (medium rare) szereti, az inkább 10 perc felé kerekítsen. Amikor a hús kész volt, a zsemléket megkentem a szósszal, néhány szelet jégsalátát tettem rá, erre fektettem a húspogácsát, majd vékonyra szelt paradicsom és lilahagyma következett, végül a szintén szósszal megkent másik puffancsfél.

Na de jó lett-e?

Utólag elmondhatom, az eredmény mindkét változatban messze felülmúlta a várakozásaimat, nagyjából azt a minőséget sikerült előállítani, amiért egy jó helyen 4300 forintot kérnek. Érdekes módon kicsit jobban ízlett az az eresztés, aminél a só és bors csak közvetlenül sütés előtt került a luxus hamburger húspogácsájára. Azt is megállapítottam, hogy a puffancs finomabb a szezámos zsömlénél.

Mennyibe kerül otthon a luxus hamburger?

Kézműves hamburgerem (ami igazából sajtburger, hiszen sajtot is tettem bele) nagyjából az éttermi ár negyedéből, fejenként 1000 forint körül jött ki. Ebbe nem számoltam bele a ketchup és a majonéz árát, ami volt otthon a hűtőmben.

Kiemelt képünk nem illusztráció, szerzőnk a saját tányérjáról készítette. A cikket semmilyen márka nem támogatta, az csakis a szerző véleményét tükrözi.
Napi Spúrtipp

Kapcsolódó

Legfrissebb

8 kérdéses retró kvíz: a Trabi melyik népautónak volt a beceneve a szocializmusban?

A retró autók világa rengeteg izgalmas és nosztalgikus emléket idéz fel. Az akkori autók nem csupán közlekedési eszközök voltak, hanem szimbólumai is egy korszaknak,...

Gumis lepedő 2000 forintért, vasaló 5000 forintért: mutatjuk a legjobb akciókat

Átnéztük, hogy hol vannak a legjobb akciók és milyen termékeket érdemes most megvenni. Szuper áron vannak az ágyneműk, a kert téliesítéséhez szükséges eszközök...

Magyar élelmiszerárak: ételmentőnek lenni már életmentő

Ha a tűzoltó, vízimentő, mentős szolgálat nem opció, akkor is van lehetőséged életmentőnek lenni! Életmentő helyett legyél életmentő! A magyar infláció, a hazai élelmiszerárak...