Tekeredik a briós: Galamb Alex ropogós példája
Nem egyszerű kitörni a hernádnémeti cigánysorról, de azért nem lehetetlen. Lelemény, szorgalom és a szokásosnál masszívabb tűrőképesség kell hozzá. A 26 éves Galamb Alex pár éve fogott hozzá, és most már húsz sori gyerek gyúrja, dagasztja nála a tésztát, hogy aztán abból pompás kifli, kenyér vagy briós süljön a profi kemencében.
A Sütni jó Alapítvány számára átalakított hátsó udvari lakrészben szakszerű mozdulatokat végeznek a gyerekek, a legkisebb hétéves, a legnagyobb 13, és mindegyikük pék vagy cukrász szeretne lenni.
– A coviddal kezdődött, be voltunk zárva, akkor hívtam életre a Sütni jó-t – idézi föl a hősi múltat Galamb Alex, a miskolci Debreceni Márton Szakképző Iskola pék és cukrászati oktatója, aki 2017-ben a Szakma Kiváló Mestere versenyen országos 4. helyezést ért el. – Sokáig hányódtam, nem találtam a helyem, nem éreztem jól magam sehol sem. Felvettek végül a Kisgergely Cukrászdába takarítónak, mosogattam fél évig, aztán mégis elértem, hogy beiskolázzanak cukrásznak. 2022-ben végeztem, utána rögtön le is érettségiztem.
Galamb Alex élettörténete magán hordozza azt a jellegzetességet, hogyha kidobják az embert az ajtón, vissza kell tudjon mászni az ablakon.
A csalódások nem terítették le, ennek köszönhető, hogy jelenleg a Tokaj Hegyalja Egyetem tanítói szakán tanul, s közben az Agrárkamara révén pék-cukrász szakoktató lett, s nyomban alkalmazta egykori szakképző iskolája.
– A helyi gyerekekkel azért kezdtem foglalkozni, mert nem vagyok híve a segélynek – hangzik a szakmai vallomás. – Nem halat akarok adni a kicsiknek, inkább megtanítom őket horgászni. Garantálom, hogy aki a Sütni Jó Alapítvány közösségében munkálkodik, elhivatottá válik. Sokféle támogatónk van, a gyerekek pedig hallatlanul élvezik.
Ezt a helyszínen is megtapasztalhattuk. Vanessza, Márk és a többiek olyan lelkesedéssel kezelték az osztó- és kiflisodró gépet, és olyan alázattal hengerítették parányi kezükkel a tésztahurkákat, hogy azt csoda volt látni. Nem kiszuperált, olcsó masinákról van ám szó! Amikor az alapítvány bukszája kimerült, Alex a közösségi média és a nyilvánosság segítségét kérte, s megnyíltak a lehetőségek. Egy magánember keverő-habverőt adományozott a Sütni jó-nak, az eléggé távoli Soltvadkerti Vadkert Pékség és a Bakeline sütőipari beszerző cég pedig egymillió forint értékű dagasztógépet hozatott Olaszországból a hernádnémeti műhelybe, ahol aztán számtalan tévécsatorna is felbukkant.
A fiatal cukrászmester a közösségi média közbeiktatásával elérte, hogy trendi legyen az alapítvány mögé állni, a termék pedig, amelyet előállítottak a gyerekekkel, kifogástalannak bizonyult. Naná, hogy a politika is felfedezte Alexet magának, megfordult a putrisoron átalakított modern műhelyben a nemrég menesztett igazságügyi miniszter, Varga Judit, és bejelentkezett a köztársasági elnök Novák Katalin is, de aztán az ő látogatása a kegyelmi botrányt követő lemondás miatt már elmaradt.
A gyerekek szerencsére a helyükön maradtak. Vasárnapi látogatásunkkor majdhogynem művészi kivitelű briósokat formáztak, és már profi módon kezelik a muzeális értékű osztógépet is (mert minden sütinek hatvangrammosnak kell lennie).
– Amellett, hogy az adományok jóvoltából fejleszteni tudjuk az alapítványnak helyet adó házat – megvolt a nyílászáró-csere és a tető is ki lett cserélve –, a gyerekek tableteket kaptak a Telekomtól, beállt mögénk a miskolci Barber Shop, közösen járunk moziba, és törődünk az iskolai előmenetellel is – foglalta össze a gyerekek által csak Ali bának szólított fiatalember. – A télen 500 Mikulás-csomagot osztottunk ki a faluban, lassan itt is kezdenek elfogadni bennünket. Az biztos, hogy ha valaki pékséget vagy cukrászatot akarna nyitni Hernádnémetiben, pár év múlva válogatni lehetne a jól képzett fiatal szakemberek között.
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: