Idén a Múzeumok Éjszakája 2024. június 22-én lesz, országosan közel 450 helyszínen mintegy 2500 programmal várnak minket. A rendezvény két kiemelt városa Esztergom és Székesfehérvár, de persze a fővárosban is lesz mit csinálni: is lesz mit csinálni. A nyár legizgalmasabb kulturális kalandjára!

intézményben várnak minket lenyűgöző programokkal, amely a gyerekeket és felnőtteket egyaránt képes lehengerelni. Mivel a helyszínek listája folyamatosan bővül, a programokkal együtt, ezért csak egy kis szeletét tudjuk bemutatni az eseménynek.

Múzeumok Éjszakája 2024: Budapest legjobb programjai

A Múzeumok Éjszakája nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba. Az esemény tematikája idén a gólpassz. A tárlatokon és a kapcsolódó programokon bemutatják, hogy egy-egy művészeti stílus hogyan változott, miként alakultak ki új irányzatok, és ezek megalkotóira hogyan hatottak az elődök.

Könnyed, de tartalmas programot keresünk? Van miből választani, akár többet is. Mi ezeket ajánljuk:

Folly Arborétum és Borászat

Az arborétum már 10 órától nyitva lesz. Ez a menetrend:

  • 16:30: „Szőlőtől a borig” – borséta pincelátogatással
  • 18:00: Szentivánéji borvacsora a tűz jegyében (jegyvásárlás itt)
  • 19:30: Esti tárlatvezetés Kállai Mártonnal az „Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi” című fotókiállítás alkotójával – varázslatos séta a kertben mesés képek és legendás fák között.
  • 21:00: Holdfénytúra – élményséta napnyugta után (jegyek itt)

Állatorvos-történeti Gyűjtemény

Aki ide látogat, megtudhatja, hogy mit csinál egy állatorvos, megtekintheti az intézmény kulturális örökségét, és részt vehet egy különleges sétán, amelyen megismerheti a kőbe vésett emlékek történeteit. Több más érdekes előadás is lesz, pl. a versenylovakról és keringő galambokról, postagalambokról, magyar agarakról. A kicsiknek és nagyoknak is egyaránt különleges szórakozási lehetőséget nyújt a kihívásokkal teli játékos kavalkád. A muzej.hu-n olvashatók a részletek.

Mesemúzeum

A Mesemúzeumot kifejezetten a kreatív, gazdag fantáziával megáldott gyerekeknek (és szüleiknek) ajánljuk. A kicsik a Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhelyben saját történetüket alkothatják meg hozott vagy talált témákból. Szabály, hogy nincs szabály: szabadon felhasználhatják a műhely installációit, nincs meghatározott bejárási útvonal, a tér bármelyik pontján el lehet kezdeni az alkotást.

Aki szereti az interaktív kiállításokat, annak a Mesebeli 7 próbát ajánljuk, Bizony, itt próbákat kell kiállniuk a látogatóknak. Az összes érzékszervet mozgósító játék bármely korosztály számára szórakoztató.

Rendhagyó családi kiránduláson vehetünk részt a tabáni parkban a Kompánia Színházi Társulattal. A kalandpálya állomásain Boldizsár Ildikó Amália álmai című könyvének boszorkányos kalandjai bontakoznak ki. Színházi jelenetekben Amália, varázslattal, ármánnyal, csodákkal teli álomvilága elevenedik meg, ahol a nézők csillagokkal beszélgethetnek, ellátogathatnak a Tenger Nagy Urának kőkastélyához, belepillanthatnak Amália tükrébe.

Bordányi Szarmata Régészeti Park

Június 22-én a Múzeumok Éjszakája alkalmából a Bordányi Szarmata Régészeti Park Csillagok és mítoszok éjszakája címmel tart tematikus estet. Lesz általános tárlatvezetés is, ami a szarmata néphez kapcsolódik, továbbá egy izgalmas kalandra hívják a látogatókat, ahol zseblámpára, fémdetektorra és spaknira is szükség lesz.

Magyar Természettudományi Múzeum

A Magyar Természettudományi Múzeumban június 22-én megnézhetjük A korallzátonyok csodálatos élővilága című kiállítást, ami a múzeum üvegpadlója alatti mélységben fog megjelenni. A Kalandos erdő egy időszakos tárlat, amelyen a gyermekek és kísérőik különböző játékokon keresztül ismerhetik meg az erdő komplex rendszerét. A játékos erdő látogatóiként egy felejthetetlen, kalandos élmény részeseként járhatják végig a különböző állomásokat.

Budapest Art Brut Galéria

A Kispesti Forrásház Alkotóműhelyében mentális betegségekkel élők számára tartanak művészeti foglalkozásokat. Az ott elkészült műveket állítják ki a Múzeumok Éjszakáján a BAB Galériában. Lesznek olyan gyermekprogramok is, mint az „Ez vagyok én…- installáció”, ahol mindenki elkészítheti saját önarcképét. Lesz Kollaboratív VR festészet, szabadtéri festés és fotót is készíthetünk a híres Sikoly című expresszionista alkotással.

Barlanglakás Emlékkiállítás

A látogatók betekintést nyerhetnek az egykori lakók mindennapjaival. Budafok és Tétény történetével összefűződő barlang- és pincelakások egészen a közelmúltig nyújtottak otthont tömegek számára. 17 órától minden egész órában indul tárlatvezetés, 20 órától pedig előadást tartanak Savoyai Jenő, a Habsburg Monarchia Atlasza életéről, Borbély Dóra pedig kézműves foglalkozást tart majd, ahol mindenki elkészítheti saját gombkönyvét.

Más programot keresünk? Irány muzej.hu, Múzeumok Éjszakája 2024 hivatalos oldala

Amint látható rengeteg, különböző dolog vár ránk június 22-én, nem is olyan egyszerű a választás. Ha ezek közül egyik sem az igazi, akkor ajánljuk a muzej.hu-t. Temérdek különböző tematikájú előadás, beszélgetés, múzeumlátogatás érhető el. Egészen biztos, hogy mindenki talál magának megfelelő programot.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...