Színházba járni manapság nem olcsó, de ha utánaszámolunk, két jegy kijön két rendelt pizza árából – vagy akár kevesebből, ha sikerült kifogni egy jó last minute ajánlatot. De mit nézzünk? Már sok színház megosztotta, milyen előadásokkal, bemutatókkal, programokkal várják a nagyérdeműt, ezek közül válogattuk ki a legígéretesebbeket. Színházi programok 2024 – ajánló.

Budapest, Debrecen, Kaposvár, Pécs, Szeged, Szombathely, Veszprém – a tavaszi és a nyári előadások mellett a 2024/2025-ös műsorkínálatot is felderítettük. Íme:

Színházi programok 2024

Budapest:

Május közepén kezdődik a Margitszigeti Szabadtéri Színház idei szezonja

Május 19-én, pünkösd vasárnapján a Mária evangéliuma rockoperával indul a szezon, amely új szereposztással lesz látható. Az esti előadás előtt az egész nap a családoké: a Csillagszeműek Táncegyüttes népi hagyományokat bemutató játékos programjával, pünkösdi királyfi és királylány választással és egy interaktív gyereknapi programmal készül. Este az Így neveld a sárkányodat! film-zene-koncertre várják a családokat.

A nagyszínpad előadásai közül kiemelkedni Jonathan Tetelman The Great Puccini című operagálája és a világhírű hegedűvirtuóz, Nemanja Radulovié koncertje, Lura portugál énekesnő fellépése, vagy a Ballet Preljocaj táncosainak, A hattyúk tava című balettelőadása is. Bradley Jaden musical énekes Live in Budapest koncertjével érkezik, a Shining Venice című showt pedig a Vivaldianno zenekar viszi színpadra. A produkció a zenét, a 3D-s videóvetítéseket, a táncot, a fény- és lézershowt ötvözi egy egyedülálló történetben, amelyet Antonio Vivaldi zenéjének szenteltek.

Ausztriából érkezik a The Freaks cirkuszi produkció, akik a Szabatéri Színpadon tartják legújabb, Nova Visionaire című showműsoruk világpremierjét. A spanyol Antonio Gades táncos és koreográfus a Carmen című flamenco előadással érkezik Budapestre.

A magyar fellépők több jubileumi koncertet és nagyszínházi bemutatót is adnak. Jubileumát ünnepli többek között a negyvenöt éves Karthago zenekar, az Anna and the Barbies pedig 20. születésnapjukat.

Vendégjátékok májusban a Nemzeti Színházban

Magyar klasszikus és kortárs darabok, vidéki és külhoni magyar társulatok is helyet kaptak a budapesti Nemzeti Színház májusi műsorában. Marosvásárhelyről, Székesfehérvárról és Szombathelyről érkeznek vendégelőadások Budapestre.

 • A holokauszt 80 évfordulójának alkalmából látható a Kazán István Kamaraszínház Kislány a pokolban című előadása május 16-án a Kaszás Attila Teremben. A darab Sárdi Mária igaz történetét mutatja be a budapesti gettótól a koncentrációs táborig. A monodrámát Gunyecz Anna adja elő, Kriszt László rendezésében.
 • Május 21-én egy szerelmi történet elevenedik meg a Gobbi Hilda Színpadon. Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című művét a Déryné Társulat mutatja be. „Egy letűnt világ korrajza a regény: derűvel és keserűséggel, móriczi vaskossággal és érzékenységgel” – áll az előadás ismertetőjében.
 • Május 22-én Jókai Mór A kőszívű ember fiai című művének színpadi változata látható a nagyszínpadon a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadásában, Szikora János rendezésében.
 • Május 23-án Móricz Zsigmond dzsentrivilága kel életre a színpadon. A Kivilágos kivirradtig című előadás a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Forte Társulat koprodukciójában látható.

Kaposvár:

Országos Színházi Találkozó – OFF-programok (június 10. és 16. között)

Színházi előadások, élő zenei produkciók és táncelőadások is helyet kaptak a június 10-én kezdődő kaposvári Országos Színházi Találkozó OFF-programjai között. A Csiki Gergely Színház mellett lévő parkban családi programok, koncertek és gasztronómiai élmények várják a látogatókat. Az OFF-programokhoz csatlakozott a Kultkikötő két balatoni helyszíne is.

Mi a műsor? A programok között szerepel a Balance Wheel Group modern táncelőadása és Kamarás Iván Te ott állsz az út végén című szólóestje, valamint Szecsődi Ferenc hegedűművész és társainak műsora, továbbá a Forrás Színház Kövek című előadása is.

A hétvégét a Szarka Gyula és Németh Ervin által előadott Tücsöklakodalom című mesekoncert indítja. Az OFF programokhoz csatlakozott két balatoni helyszínen három előadással a Kultkikötő. A hét utolsó napján a Szegedi Pinceszínház előadása, a Négyszögletű kerek erdő látható, este pedig a Magashegyi Underground koncertje zárja a programokat.

Tizenkét produkció a debreceni Nagyerdőben

Vígjátékokkal, zenés darabokkal, koncertekkel és a századik Pál utcai fiúk előadással, összesen tizenkét produkcióval várják az érdeklődőket a nyáron a debreceni Nagyerdőbe.

 • A Nagyerdei Szabadtéri Játékok első előadása június 24-én lesz, a Csinibaba című produkcióval, Tímár Péter rendezésében.
 • Idén századik alkalommal mutatják be a Pál utcai fiúk című musicalt, az előadáson jelen lesz a darab valamennyi eddigi szereplője.
 • Június 29-én Kovács Kati ad jubileumi koncertet.
 • Július 1-jén az Orlai Produkció érkezik a Még egy kört mindenkinek című vígjátékkal.
 • Július 9-én a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Kultkikötő Produkció együttműködésében láthatja a közönség az Oscar című előadást.
 • Július 15-én és 16-án a Nagyerdei Szabadtéri Színpadra költözik a Pál utcai fiúk debreceni előadás.
 • Július 19-én Demjén Ferenc ad koncertet.
 • Július 28-án és 29-én a Csokonai Színház mutatja be A padlás című musicalt.
 • Az augusztust a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Régi tánc, új nemzedék című estjével kezdik.
 • Augusztus 5-én és 6-án a Thália Színház Nőt vagy életet! című előadását láthatja a közönség.
 • A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulata augusztus 13-án mutatja be a Bolha a fülbe című előadását.
 • A Carmina Burana augusztus 22-i színrevitele után a Nagyerdei Szabadtéri Színpad a Szécsi 80 koncerttel idézi meg Szécsi Pál emlékét és zárja kapuit az idei nyáron.

Pécs:

Hat előadással várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház

Hat produkciót – köztük két vígjátékokat és zenés előadásokat – láthat a Pécsi Nyári Színház közönsége július 9. és 28. között.

 • Július 9-én visszatérő vendég nyitja a programsorozatot egy világhírű klasszikussal: a Művész Színház a Jövőre veled, ugyanitt című vígjátékkal érkezik Egyházi Géza és Fogarassy Bernadett előadásában, Márton András Jászai-díjas művész rendezésében.
 • Két nappal később a Még egy kört mindenkinek című, hatalmas sikerű, Oscar-díjas dán film alapján készült színdarabot hozza Pécsre az Orlai Produkció.
 • Július 16-án a kaposvári Csiky Gergely Színház Bolba Tamás-Szente Vajk-Galambos Attila: Csoportterápia című zenés komédiája kerül színre.
 • Kamarás Iván Jászai-díjas művész a Veled maradok című koncertszínházi produkciójával szórakoztatja a közönséget július 21-én. A koncertbe ágyazott színházi estén a hazai és világslágerek csendülnek fel Kamarás Iván és a Veled Maradok Band tolmácsolásában.
 •  Július 28-án Presser Gábor a Csík Zenekarral is színpadra áll, tovább lesz még egy – egyelőre titokban tartott – ráadás előadás is.

Szeged:

Színházi programok 2024/2025: Szegedi Nemzeti Színház

A 2024/25-ös évad színes műsorkínálattal, műfaji sokszínűséggel, zenés és prózai előadásokkal, táncjátékokkal és kortárs ősbemutatóval várják a nézőket. Az évad első premierje a Kisszínházban Mihail Bulgakov Iván, a rettentő című komédiája lesz Fábián Péter rendezésében. A Nagyszínházban az első bemutató a G. B. Shaw Pygmalion című színpadi műve alapján készült musical, a My Fair Lady lesz.

Az első gyermekeknek és családoknak szóló bemutatójaként a Szegedi Kortárs Balett újragondolt Diótörő című mesebalettje látható. Az egymásért és döntéseinkért viselt felelősségről szól Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című zenés színműve. A Tárnoki Márk rendezte darab premierjét novemberben tartják.

Az első operapremierként decemberben Puccini Pillangókisasszonyát láthatják a nézők. Az egyik legismertebb kortárs drámaíró, Martin McDonagh egy testvérháborúról szóló darabját, a Vaknyugatot szintén decemberben mutatják be.

Az elmúlt három évtizedben meghódította a hazai közönséget Dés László, Geszti Péter és Békés Pál Kipling regénye alapján készült musicalje, A dzsungel könyve, amely premierje jövő januárban lesz. Mozart utolsó operáját, A varázsfuvolát februárban mutatják be Tárnoki Márk rendezésében.

A Szegedi Kortárs Balett második bemutatója a Jelenetek a házasságról című, öröktánc műfaji meghatározású darab, melyet Juronics Tamás állít színpadra. Kálmán Imre egyik legsikeresebb operettjét, a Marica grófnőt Koltai M. Gábor rendezi, a premiert márciusban tartják. Székely népi játék, komédia és költői látomás Tamási Áron Énekes madár című drámája, melyet Gálhidy Sára állít színpadra.

A két nagyszínházi operabemutató mellett kettő koncertszerű operaelőadás is szerepel a Szegedi Nemzeti Színház következő évadában: húsvétkor a Parasztbecsület és a Bajazzók, májusban pedig Erkel Ferenc Bánk bánja látható.

Kortárs magyar ősbemutatóként áprilisban tűzik műsorra Varsányi Anna A szent című darabját. A fanyar humorral átitatott művet Alföldi Róbert rendezi. Májusban Fábián Péter állítja színpadra Aiszkülosz azonos című tragédiája és valós történetek alapján írt Oltalomkeresők című darabját.

Szombathely:

Nyolc bemutatót tervez a következő évadban a szombathelyi Weöres Sándor Színház

Október 4-én Moliére, A fösvény című komédiáját állítják színpadra Telihay Péter rendezésében. Október 18-án Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című színművét mutatják be, december 13-án pedig Tracy Letts Augusztus Oklahomában című színművét láthatja a szombathelyi közönség, Alföldi Róbert rendezésében. A darab női főszerepét vendégként Kis Mari játssza.

Február 7-én Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című zenés vígjátékát mutatják be Halasi Dániel rendezésében. Március 28-án Neil Simon Furcsa pár című komédiája kerül színre Béres Attila rendezésében, május 4-én Mikszáth Kálmánnak A Noszthy fiú esete Tóth Marival című művét láthatja a közönség Horváth Csaba rendezésében.

Bérleten kívül idén augusztus 15-én a Karneválszínház keretében mutatják be Vinnai Andrásnak a Szombathelyi Szórakoztató Szupergála címet viselő „helyi érdekű zenés sóműsorát” a szerző rendezésében. Ugyancsak bérleten kívüli bemutatóként a Stúdiószínpadon lesz látható még ősszel a Flóra című dokumentumdráma Sipos László rendezésében.

Veszprém:

Öt nagyszínházi bemutatót tervez a Veszprémi Petőfi Színház az új évadban

Elsőként Bolba-Szente-Galambos Csoportterápia című musicaljét láthatja a közönség, Forgács Péter rendezésében. Ezt követi saját rendezésében Moliere Képzelt beteg című vígjátéka. Bakonyi Károly-Gábor Andor-Szirmai Albert Mágnás Miska című operettjét a 7. Rátonyi Róbert Operettfesztivál részeként mutatja be a teátrum társulata. Szép Ernő Lila akác című színműve Őze Áron rendezésében kerül színpadra.

A 8. Lélektől lélekig fesztivál előadásaként láthatja a közönség az évad utolsó nagyszínházi bemutatóját Justin Zackham forgatókönyve alapján a Bakancslista című vígjátékot Tasnádi Csaba rendezésében. 

A Grimm testvérek meséi alapján született Brémai muzsikusok című mesejátékot Módri Györgyi és Máté P. Gábor rendezésében láthatja a közönség. Ezt követi majd Bálint Ágnes meséje alapján a Frakk, a macskák réme című mesejáték bemutatója, Oberfrank Pál rendezésében. A Bonbon matiné beavató zenei programokkal várja majd a gyermekeket, a felsősöknek szól a Karaván Színház Szótagszámláló című élőzenés versszínháza. Végül az I’m online című ifjúsági előadást nézhetik meg a fiatalok Tóth Géza rendezésében.

A Latinovits-Bujtor Játékszínben Topolcsányi Laura IMAgináció című darabja kerül színre Tasnádi Csaba rendezésében. Ezt követi majd a Volt egy fiú – Szécsi Pál 80 című koncert-színházi előadás, melyet Keller János állított színpadra. Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című drámáját Harsányi Zsolt rendezésében láthatja a közönség, Neil Simon-Marvin Hamlisch Kapj el! című musicaljét pedig Szomor György rendezésében adja elő a társulat.

Az évadot Peter Quilter Behavazva című vígjátéka zárja Őze Áron rendezésében.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...