A profi kertészek munkadíja elég húzós, akár 1800 forint is lehet négyzetméterenként. Nem kell különösebb matektudás ahhoz, hogy kiszámoljuk, mit jelent ez egy átlagos kert esetében: 100 000-180 000 forintos költséget. Teljesen érthető, ha inkább magunk próbáljuk meg először kialakítani a gyepünket. Az otthoni füvesítéssel akár 100 000 forintot is megspórolhatunk. Ha egyedül szeretnénk nekiállni, jó, ha megfogadjuk a hozzáértők tanácsait. Ne hagyj ki egyet se a lépések közül és akkor garantáltan szép, erős és egészséges gyeped fog nőni.

Gyakran elkövetett hibák

Nem fog szép egészséges gyepünk nőni, ha:

Otthoni füvesítés menete

Mielőtt elkezdünk magokat vetni, vizsgáljuk meg a talaj minőségét. Ha sok a gyom, menjünk át a területen permetezővel. Ha kevesebb, akkor is távolítsuk el őket. Azért van erre szükség, hogy a fűnek legyen esélye kicsírázni. Minél sűrűbben tud kinőni, annál erősebb lesz. A permetezést csapadékmentes napokon kell elvégezni, hogy felszívódjon.

A másik tényező, amire oda kell figyelni, az a föld minősége. Egészséges termőrétegre van szükség legalább 10-15 cm mélységben. Elegendő termőföld nélkül nem fog tudni egészségesen fejlődni a gyepünk.

A magok szórásakor oda kell figyelni arra, hogy azt egyenletesen oszlassuk el. Optimálisan négyzetméterenként 35-50 gramm fűmagra van szükség. Ugyanígy az is fontos, hogy a magok elég mélyre jussanak, ami a felszíntől 0,5-1 cm-re van ideális esetben. Ha bevetettük a területet, gereblyézzük át lombseprűvel, aztán hengerezzük is végig. Így egyenletes lesz az eloszlás és mélyre is kerülnek a magok. 

A füvesítést követően már csak a locsolásra kell odafigyelnünk. De mennyi víz kell a fűnek? Fontos, hogy amíg ki nem csíráznak a magok, egyenletesen, napi 4-5 alkalommal öntözzük a területet. Figyeljünk oda erre és akkor 8-10 napon belül beindul a csírázás. Ha egy nap is kimarad, már nagy mértékű pusztulást okozhatunk a még gyenge, csírázó fűnek. Azonban a pangó vízben sem élik túl, ezért figyeljünk, nehogy túlöntözzük a talajt. Ha már kibújtak az első fűszálak, visszavehetünk a locsolás mennyiségéből.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...