Aki szemfüles, már észrevehette esténként az előbújó csigákat, meztelencsigákat. Ha veteményese van az embernek, vagy virágokat ültetett, jól jöhet az alábbi cikkünk, amelyben bemutatjuk a csiga elleni védekezés módszereit a kertben.

Csupasz csiga elleni védekezés házilag

Májustól őszig jelentik a legnagyobb veszélyt palántáink és növényeink számára a meztelencsigák. Éjjel aktívak, leginkább párás, nedves időben. Ha van rá időnk, akár azt is megtehetjük, hogy ilyenkor összegyűjtve, sós vízbe téve szabadulunk meg tőlük, vagy forró vizet is önthetünk rájuk. Semmiképpen se szórjunk rájuk sót, mert az nagyon fájdalmas nekik, igyekezzünk minél humánusabb módon eljárni. Készíthetünk csapdát is földbe ásott, szappanos vizet tartalmazó edényből. Könnyen egy helyre terelhetjük őket úgy, ha vonulási útjukba gyümölcshéjat teszünk. Még az a megoldás is játszik, hogy fahamuval szórjuk körbe az ágyást, bár ez nem a leghatékonyabb trükk.

Házas csiga elleni védekezés a kertben

Használjunk csalinak pitypang mulcsot, mert azt nagyon szereti a csiga, és valószínűleg előbb akarja majd azt megdézsmálni, mint a növényeinket. Kerüljük az ecetes oldatokkal való permetezést és oltott meszet se használjunk, mert ezek a sóhoz hasonlóan kínozzák az állatot. Ráadásul egy-két éticsigát mindig megtarthatunk a kertben, hiszen segítenek feldolgozni a korhadó növényi részeket, ezzel elősegítve a talaj tápanyagellátását. Illetve más, kártékonyabb csigák tojásait is elfogyasztják.

Sör csali készítése: nagyon egyszerű, nem kell más, csak egy edény, amit földbe ásva elhelyezünk és megtöltünk egy kis sörrel. Ennek illata odavonzza a csigákat és belepotyognak a csaliba, kimászni viszont nem tudnak az edényből.

Csiga elleni növények: ültethetünk olyan növényeket a kert köré, amelyeket nem szívlelnek a csigák. Ilyenek például:

  • kakukkfű
  • zsálya
  • majoranna
  • paradicsom
  • fekete ribiszke
  • páfrány
  • harangláb
  • fokhagyma
  • begónia

Hogyan tarthatjuk még távol a csigákat?

Ha most alakítjuk csak ki kertünket, érdemes emelt vagy magaságyást készíteni, de a dézsába és konténerbe ültetés is jó megoldás, így a kártevőket egyszerűen tarthatjuk távol.

Akinek nagyobb a kertje, az a csirkéket, kacsákat is munkára foghatja:gyorsan és hatékonyan tudják eltüntetni a kártevőket. Létezik egy kevéssé ismert, ám annál megbízhatóbb szolgáltatás is: indiai futókacsákat lehet bérelni a kert megtisztítására.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...