A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette az áprilisi adatokat, a számok nem mutatnak jót. A márciusi 3,6 után most 3,7 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése – ez nem tragikus, viszont fontos változásra hívja fel a figyelmet. Az infláció 2023 februárjától minden hónapban egy kicsivel, de csökkent. Na, ennek van most vége. Lássuk, hogyan alakult az infláció 2024 áprilisában, és milyen termékek drágultak meg különösen.

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Márciushoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok 3,5 százalékkal drágultak.

Infláció 2024. április: élelmiszerek

2023. áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek ára 1,0 százalékkal nőtt. Az élelmiszereknél a nagyon durva drágulás 2022 közepe és 2023 márciusa között tartott, és mivel az infláció mindig azt jelenti, hogy a 12 hónappal korábbihoz képest milyenek az árak, mostantól már a korábbi, nagyon magas szinthez viszonyítjuk ezeket. Vagyis innentől minden hónapban egyre magasabb az a 12 hónappal korábbi árszint, amihez mérjük a mostani árakat.

Mi drágult mennyit?

A KSH friss jelentésében látszik, hogy a cukor ára iszonyatosan felment, de más termékeknél is jelentős az áremelkedés. Az élelmiszerek ára 1 százalékkal nőtt, ezen belül

 • a leginkább a cukoré (30,4 százalék),
 • a büféáruké (9,6 százalék),
 • a csokoládé és kakaóé (9,2 százalék),
 • a sertéshúsé (9,2 százalék),
 • az éttermi étkezésé (8,4 százalék),
 • valamint az alkoholmentes üdítőitaloké (5,8 százalék).

Ami olcsóbb lett:

A termékcsoporton belül a tojás ára 20,3, a liszté 19,7, a száraztésztáé 12,5, a sajté 9,6, a tejé 9,3, a kenyéré 9,0, a baromfihúsé 6,5 százalékkal csökkent.

Még mindig drágák a szolgáltatások

Márciusban az internet- és telefondíjak jókora részét a tavalyi inflációhoz igazították, ez elég nagy áremelkedést jelentett. A szolgáltatásoknál látszik igazán, mennyire rosszul állunk: sok szolgáltató azért kényszerül árat emelni, hogy ki tudja fizetni a rezsit és a dolgozókat. Az árak az elmúlt két év alatt nagyon durván megugrottak, így teljesen érhető, hogy a munkavállalók magasabb fizetést várnak – ezt pedig csakis az árak emelésével lehet kigazdálkodni.

A szolgáltatások 9,5 százalékkal drágultak, ezen belül

 • a lakbér 14,0,
 • a lakásjavítás és -karbantartás 10,7,
 • a járműjavítás és -karbantartás 10,1,
 • az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 9,8,
 • a sport- és múzeumi belépők 8,2,
 • az üdülési szolgáltatás 5,4 százalékkal került többe.

Az utazás munkahelyre, iskolába 21,7 százalékkal csökkent.

Egyéb cikkek

A szeszes italok, dohányáruk ára 3,8, ezen belül a dohányáruké 4,3 százalékkal emelkedett. A gyógyszer, gyógyáruk ára 7,3, a mosó- és tisztítószereké 3,8, a testápolási cikkeké 2,1 százalékkal nőtt. A háztartási energia 4,5, ezen belül a vezetékes gáz 9,2, az elektromos energia 2,9 százalékkal olcsóbb lett.

A tartós fogyasztási cikkekért 1,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 9,8 százalékkal csökkent, a konyha- és egyéb bútoroké 4,5, a fűtő- és főzőberendezéseké 3,5, az új személygépkocsiké 2,7, a szobabútoroké 2,3 százalékkal nőtt.

A járműüzemanyagok 6,6 százalékkal drágultak.

Forrás: HVG, KSH

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...