A dohányosoknak valószínűleg fel sem tűnik, vagy csak szimplán nem érdekli őket, a legtöbb nem dohányzó viszont kifejezetten utálja a cigifüstös autót. Használt kocsit vennél, de nem vagy benne biztos, hogy meg tudsz szabadulni a szagtól? Vagy fordítva, eladnád, viszont a vásárlóknak nem kell ilyen állapotban? Segítünk! A cigarettaszag eltüntetése autóból nem lehetetlen küldetés – mutatjuk, mit csinálj!

Rövid távon mi lehet megoldás?

  • illatosítók
  • kávézacc elhelyezése kis tasakban
  • rendszeres takarítás ecetes ronggyal

Ezek azonban nem fogják teljesen megszüntetni a szagot, mert az – főleg, ha rendszeresen és sokat cigizünk az autóban – beleivódik a kárpitba és a szellőzőrendszerbe. Ha már évek óta így használtuk/használták a járgányt, akkor bizony szakszerű takarításra lesz szükség. Ezt legjobb, ha szakemberre bízzuk. Az ózonos tisztítás pl. elég hatásos. Az ózon egy rendkívül erős oxidáló és fertőtlenítő szer, amely a tisztítás során elbomlik. A fertőtlenítés során az autó utastere és a klímarendszer is tiszta és szagmentes lesz, elpusztulnak a baktériumok, vírusok, gombák és olyan apró élősködők, mint az atkák. (Erre még visszatértünk.)

Cigarettaszag eltüntetése autóból – a profi takarítás lépései

Ha ténylegesen meg akarunk szabadulni a dohányszagtól, alaposan ki kell tisztítani az autó minden kis zegzugát. Ehhez ki kell pakolni az utasteret. Minden mozgatható részt el kell távolítani, az üléseket, síneket, pótkereket, akár a kormányt is. Tényleg nagyon fontos az alapos munka, ha szagokról van szó. Az üres belteret fel kell porszívózni, a kárpitot vizes tisztítószerrel ki kell mosni és speciális ápolószerrel kell kezelni a bőr és szövetborítást (bőrre bőrápolószer, kárpitra kárpittisztító).

Ezután jön a szárítás és az összeszerelés. Már ekkor is érződik a különbség, azonban ha ténylegesen el szeretnénk tüntetni a cigiszagot, akkor ózongenerátorra lesz szükség. Az ózon úgy képes fertőtleníteni, hogy megbontja a baktériumok sejtfalát és az oxidációs reakció során teljesen megsemmisíti a baktériumokat, a szagokat pedig megköti. Előnye, hogy nem károsítja a környezetet és nincs vegyszerszaga. Könnyedén behatol az olyan területekre is, amelyeket mi nem vagyunk képesek elérni, hiszen gáz halmazállapotú. Hátránya, hogy veszélyes, nem szabad a helyiségben tartózkodni (pl. ha lakást fertőtlenítenek ózonnal), és az állatokat sem szabad közel engedni.

15-30 percig kell, hogy menjen a generátor és mellette az autó motorja is, hogy a szellőzőrendszeren is rendesen átmenjen az ózon. Ezután szabad levegőn kell szellőztetni a kocsit pár órán át. Általában egy ilyen takarítás 2 napig is eltart – meg lehet csinálni, de ha nem hiányzik ennyi macera, akkor inkább keressünk hozzáértőt.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...