2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozat következő része.
Biztosan észrevettétek, hogy sorozatunkban nem igazán szerepelnek húsos ételek. Ennek oka egyszerű: ha legfeljebb 2000-ból akarunk 4 főre ebédet vagy vacsorát készíteni, akkor nem igazán jut pénz arra, hogy hús is szerepeljen a menüben. Most ugyanakkor egy olyan receptet teszünk közzé, amelyben van hús, igaz, csak csirkefarhát, de – gondolom – nem vagyok egyedül, akinek ez az egyik kedvenc csirkerésze. Akkor különösen jó, amikor levest, pörköltet vagy bármilyen szaftos ételt készítünk, hiszen a csontoktól a szaftunk sűrűbb és kiadósabb lesz. És hát mi más a pörkölt lényege, mint a tartalmas szaft.
Olcsó receptek 2000 forint alatt: csirkefarhát pörkölt sztrapacskával
Hozzávalók a pörkölthöz:
- 4 csirkefarhát, vagy 3 csirkefarhát és 1 csirkeaprólék – 600 Ft
- 3 közepes hagyma – 200 Ft
- 2 paradicsom – 200 Ft
- 1 paprika – 100 Ft
- 3 gerezd fokhagyma – 80 Ft
- Olaj, só, bors, pirospaprika – 300 Ft
A sztrapacskához
- Kb. fél kg krumpli – 200 Ft
- 2 tojás – 140 Ft
- Kb. 40 dkg liszt – 70 Ft
- Só
A tálaláshoz:
- 2 dl tejföl – 200 Ft
Összesen: 1990 Ft
Extrák: a sztrapacskát szalonnával és juhtúróval dobhatjuk fel, de ebben az esetben a recept költsége több lesz, mint 2000 Ft.
Így készül a pörkölt
A farhátakról leszedjük a bőr nagy részét, így a pörköltünk nem lesz túl zsíros majd, és nem vagy csak kevés extra olajat kell majd használnunk, hiszen a sült csirke zsíron tudjuk majd dinsztelni a hagymát. A lefejtett bőrt körömnyi darabokra vágjuk és serpenyőben folyamatos keverés közben kisütjük belőle a zsírt. A bőrdarabokat alaposan megsütjük, hogy ropogós töpörtyűt kapjunk, nagyon finom csemege lesz, igaz, nem sok, de egy pár darab mindenkinek jut majd.
A kisült zsír bő felén (a másik felét a serpenyőben hagyjuk) megdinszteljük a felvágott hagymát (ha szükséges, akkor egy kis olajjal kiegészítjük), ehhez szokás szerint sózzuk egy kicsit. Amikor üveges beledobjuk a fokhagymát és a darabonként kétfelé vágott csirkefarhátat. Ha sikerült aprólékot is vennünk, akkor a májon kívül minden mást is ekkor adunk hozzá. Nagy lángon, folyamatos keverés mellett pár percig pirítjuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a felvágott paradicsomot és paprikát, sózzuk, borsozzuk. Fél percig pirítjuk még, majd felhúzzuk vízzel, úgy, hogy majdnem ellepje, és közepes lángon főzzük kb. egy órán keresztül, ameddig a hús teljesen puhára fő.
Közben nekiállunk a sztrapacskának
A krumplit meghámozzuk, vigyázzunk, mert ehhez az ételhez csak régi krumpli jó, az újkrumpli túl vizes hozzá. A meghámozott krumplikat kislyukú reszelőn leszereljük, hozzáadjuk a két tojást, a lisztet, a kb. két teáskanál sót és alaposan összekeverjük. Ha túl sűrű, pici vízzel tudjuk hígítani, ha híg, akkor egy kis liszt hozzáadásával sűríthetjük. Amint készen van, forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, és pár percig főzzük. Akkor van készen, amikor már az összes tészta a víz teteje felé törekszik. Mivel ez a mennyiség nem fog egy adagba beleférni (reálisan 4-5 adagban tud elkészülnie majd, mivel rövid a főzőidő, nem szabad túl sokat szaggatni egy adagba, mert akkor nem egyszerre lesznek készen), lukas szedőkanállal kiszedjük, hideg vízzel lemossuk (így nem fog összeragadni) és félrerakjuk. Amikor az összes sztrapacska kifőtt, serpenyőben átpirítjuk a maradék csirkezsíron, majd tálaljuk: egy adag sztrapacska, mellé két darab farhát és jó sok szaft. A tetejére pedig mindenki igény szerint rakhat tejfölt.
Maradék felhasználási tipp
Ha esetleg maradna a pörköltből, vagy ha eleve úgy készítjük, hogy maradjon, hortobágyi palacsintát készíthetünk belőle. Ehhez egy tojásból keverjünk palacsintatésztát, süssünk 4-5 palacsintát, és töltsük meg a kicsontozott, apróra vágott hússal. Öntsük rá a maradék szaftot, tejföllel kenjük meg a tetejét, majd sütőben 20 perc alatt süssük meg. Szuper kis vacsora egy kis ubisalival, vagy akár magában.