4csirkefarhát vagy 3 csirkefarhát és 1 csirkeaprólék(600 Ft)
3fejhagyma(közepes - 200 Ft)
2darabparadicsom(200 Ft)
1darabpaprika(100 Ft)
3gerezdfokhagyma(80 Ft)
Olaj
Só
Bors
Paprika
A sztrapacskához
500grammkrumpli(régi, nem új - 200 Ft)
2darabtojás(140 Ft)
400grammliszt(70 Ft)
Só
A tálaláshoz:
2dltejföl(200 Ft)
Elkészítés
Így készül a pörkölt:
A farhátakról leszedjük a bőr nagy részét, így a pörköltünk nem lesz túl zsíros majd, és nem vagy csak kevés extra olajat kell majd használnunk, hiszen a sült csirke zsíron tudjuk majd dinsztelni a hagymát.
A lefejtett bőrt körömnyi darabokra vágjuk és serpenyőben folyamatos keverés közben kisütjük belőle a zsírt. A bőrdarabokat alaposan megsütjük, hogy ropogós töpörtyűt kapjunk, nagyon finom csemege lesz, igaz, nem sok, de egy pár darab mindenkinek jut majd.
A kisült zsír bő felén (a másik felét a serpenyőben hagyjuk) megdinszteljük a felvágott hagymát (ha szükséges, akkor egy kis olajjal kiegészítjük), ehhez szokás szerint sózzuk egy kicsit. Amikor üveges beledobjuk a fokhagymát és a darabonként kétfelé vágott csirkefarhátat. Ha sikerült aprólékot is vennünk, akkor a májon kívül minden mást is ekkor adunk hozzá.
Közben nekiállunk a sztrapacskának:
A krumplit meghámozzuk, vigyázzunk, mert ehhez az ételhez csak régi krumpli jó, az újkrumpli túl vizes hozzá. A meghámozott krumplikat kislyukú reszelőn leszereljük, hozzáadjuk a két tojást, a lisztet, a kb. két teáskanál sót és alaposan összekeverjük. Ha túl sűrű, pici vízzel tudjuk hígítani, ha híg, akkor egy kis liszt hozzáadásával sűríthetjük.
Amint készen van, forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, és pár percig főzzük. Akkor van készen, amikor már az összes tészta a víz teteje felé törekszik.
Mivel ez a mennyiség nem fog egy adagba beleférni (reálisan 4-5 adagban tud elkészülnie majd, mivel rövid a főzőidő, nem szabad túl sokat szaggatni egy adagba, mert akkor nem egyszerre lesznek készen), lukas szedőkanállal kiszedjük, hideg vízzel lemossuk (így nem fog összeragadni) és félrerakjuk.
Amikor az összes sztrapacska kifőtt, serpenyőben átpirítjuk a maradék csirkezsíron, majd tálaljuk: egy adag sztrapacska, mellé két darab farhát és jó sok szaft. A tetejére pedig mindenki igény szerint rakhat tejfölt.
Megjegyzések
Extrák: a sztrapacskát szalonnával és juhtúróval dobhatjuk fel, de ebben az esetben a recept költsége több lesz, mint 2000 Ft.