Go Back

Csirkefarhát pörkölt sztrapacskával

Olcsó recept 2000 forint alatt
A tányér túrós sztrapacskát és paprikás csirkét tartalmaz
Recept nyomtatása
Fogás Főétel
Konyha magyar
Kulcsszavak csirkefarhát, olcsó, pörkölt, sztrapacska
Adag(ok) 4
Költség 1990 Ft

Hozzávalók

Hozzávalók a pörkölthöz:

  • 4 csirkefarhát vagy 3 csirkefarhát és 1 csirkeaprólék (600 Ft)
  • 3 fej hagyma (közepes - 200 Ft)
  • 2 darab paradicsom (200 Ft)
  • 1 darab paprika (100 Ft)
  • 3 gerezd fokhagyma (80 Ft)
  • Olaj
  • Bors
  • Paprika

A sztrapacskához

  • 500 gramm krumpli (régi, nem új - 200 Ft)
  • 2 darab tojás (140 Ft)
  • 400 gramm liszt (70 Ft)

A tálaláshoz:

  • 2 dl tejföl (200 Ft)

Elkészítés

Így készül a pörkölt:

  • A farhátakról leszedjük a bőr nagy részét, így a pörköltünk nem lesz túl zsíros majd, és nem vagy csak kevés extra olajat kell majd használnunk, hiszen a sült csirke zsíron tudjuk majd dinsztelni a hagymát.
  • A lefejtett bőrt körömnyi darabokra vágjuk és serpenyőben folyamatos keverés közben kisütjük belőle a zsírt. A bőrdarabokat alaposan megsütjük, hogy ropogós töpörtyűt kapjunk, nagyon finom csemege lesz, igaz, nem sok, de egy pár darab mindenkinek jut majd.
  • A kisült zsír bő felén (a másik felét a serpenyőben hagyjuk) megdinszteljük a felvágott hagymát (ha szükséges, akkor egy kis olajjal kiegészítjük), ehhez szokás szerint sózzuk egy kicsit. Amikor üveges beledobjuk a fokhagymát és a darabonként kétfelé vágott csirkefarhátat. Ha sikerült aprólékot is vennünk, akkor a májon kívül minden mást is ekkor adunk hozzá.

Közben nekiállunk a sztrapacskának:

  • A krumplit meghámozzuk, vigyázzunk, mert ehhez az ételhez csak régi krumpli jó, az újkrumpli túl vizes hozzá. A meghámozott krumplikat kislyukú reszelőn leszereljük, hozzáadjuk a két tojást, a lisztet, a kb. két teáskanál sót és alaposan összekeverjük. Ha túl sűrű, pici vízzel tudjuk hígítani, ha híg, akkor egy kis liszt hozzáadásával sűríthetjük.
  • Amint készen van, forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, és pár percig főzzük. Akkor van készen, amikor már az összes tészta a víz teteje felé törekszik.
  • Mivel ez a mennyiség nem fog egy adagba beleférni (reálisan 4-5 adagban tud elkészülnie majd, mivel rövid a főzőidő, nem szabad túl sokat szaggatni egy adagba, mert akkor nem egyszerre lesznek készen), lukas szedőkanállal kiszedjük, hideg vízzel lemossuk (így nem fog összeragadni) és félrerakjuk.
  • Amikor az összes sztrapacska kifőtt, serpenyőben átpirítjuk a maradék csirkezsíron, majd tálaljuk: egy adag sztrapacska, mellé két darab farhát és jó sok szaft. A tetejére pedig mindenki igény szerint rakhat tejfölt.

Megjegyzések

Extrák: a sztrapacskát szalonnával és juhtúróval dobhatjuk fel, de ebben az esetben a recept költsége több lesz, mint 2000 Ft.