Olcsó receptek 2000 forint alatt: csirkefarhát pörkölt sztrapacskával

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozat következő része.

Biztosan észrevettétek, hogy sorozatunkban nem igazán szerepelnek húsos ételek. Ennek oka egyszerű: ha legfeljebb 2000-ból akarunk 4 főre ebédet vagy vacsorát készíteni, akkor nem igazán jut pénz arra, hogy hús is szerepeljen a menüben. Most ugyanakkor egy olyan receptet teszünk közzé, amelyben van hús, igaz, csak csirkefarhát, de – gondolom – nem vagyok egyedül, akinek ez az egyik kedvenc csirkerésze. Akkor különösen jó, amikor levest, pörköltet vagy bármilyen szaftos ételt készítünk, hiszen a csontoktól a szaftunk sűrűbb és kiadósabb lesz. És hát mi más a pörkölt lényege, mint a tartalmas szaft.

Csirkefarhát pörkölt sztrapacskával

Olcsó recept 2000 forint alatt
A tányér túrós sztrapacskát és paprikás csirkét tartalmaz
Recept nyomtatása
Fogás Főétel
Konyha magyar
Kulcsszavak csirkefarhát, olcsó, pörkölt, sztrapacska
Adag(ok) 4
Költség 1990 Ft

Hozzávalók

Hozzávalók a pörkölthöz:

  • 4 csirkefarhát vagy 3 csirkefarhát és 1 csirkeaprólék (600 Ft)
  • 3 fej hagyma (közepes – 200 Ft)
  • 2 darab paradicsom (200 Ft)
  • 1 darab paprika (100 Ft)
  • 3 gerezd fokhagyma (80 Ft)
  • Olaj
  • Bors
  • Paprika

A sztrapacskához

  • 500 gramm krumpli (régi, nem új – 200 Ft)
  • 2 darab tojás (140 Ft)
  • 400 gramm liszt (70 Ft)

A tálaláshoz:

  • 2 dl tejföl (200 Ft)

Elkészítés

Így készül a pörkölt:

  • A farhátakról leszedjük a bőr nagy részét, így a pörköltünk nem lesz túl zsíros majd, és nem vagy csak kevés extra olajat kell majd használnunk, hiszen a sült csirke zsíron tudjuk majd dinsztelni a hagymát.
  • A lefejtett bőrt körömnyi darabokra vágjuk és serpenyőben folyamatos keverés közben kisütjük belőle a zsírt. A bőrdarabokat alaposan megsütjük, hogy ropogós töpörtyűt kapjunk, nagyon finom csemege lesz, igaz, nem sok, de egy pár darab mindenkinek jut majd.
  • A kisült zsír bő felén (a másik felét a serpenyőben hagyjuk) megdinszteljük a felvágott hagymát (ha szükséges, akkor egy kis olajjal kiegészítjük), ehhez szokás szerint sózzuk egy kicsit. Amikor üveges beledobjuk a fokhagymát és a darabonként kétfelé vágott csirkefarhátat. Ha sikerült aprólékot is vennünk, akkor a májon kívül minden mást is ekkor adunk hozzá.

Közben nekiállunk a sztrapacskának:

  • A krumplit meghámozzuk, vigyázzunk, mert ehhez az ételhez csak régi krumpli jó, az újkrumpli túl vizes hozzá. A meghámozott krumplikat kislyukú reszelőn leszereljük, hozzáadjuk a két tojást, a lisztet, a kb. két teáskanál sót és alaposan összekeverjük. Ha túl sűrű, pici vízzel tudjuk hígítani, ha híg, akkor egy kis liszt hozzáadásával sűríthetjük.
  • Amint készen van, forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, és pár percig főzzük. Akkor van készen, amikor már az összes tészta a víz teteje felé törekszik.
  • Mivel ez a mennyiség nem fog egy adagba beleférni (reálisan 4-5 adagban tud elkészülnie majd, mivel rövid a főzőidő, nem szabad túl sokat szaggatni egy adagba, mert akkor nem egyszerre lesznek készen), lukas szedőkanállal kiszedjük, hideg vízzel lemossuk (így nem fog összeragadni) és félrerakjuk.
  • Amikor az összes sztrapacska kifőtt, serpenyőben átpirítjuk a maradék csirkezsíron, majd tálaljuk: egy adag sztrapacska, mellé két darab farhát és jó sok szaft. A tetejére pedig mindenki igény szerint rakhat tejfölt.

Megjegyzések

Extrák: a sztrapacskát szalonnával és juhtúróval dobhatjuk fel, de ebben az esetben a recept költsége több lesz, mint 2000 Ft.

Maradék felhasználási tipp

Ha esetleg maradna a pörköltből, vagy ha eleve úgy készítjük, hogy maradjon, hortobágyi palacsintát készíthetünk belőle. Ehhez egy tojásból keverjünk palacsintatésztát, süssünk 4-5 palacsintát, és töltsük meg a kicsontozott, apróra vágott hússal. Öntsük rá a maradék szaftot, tejföllel kenjük meg a tetejét, majd sütőben 20 perc alatt süssük meg. Szuper kis vacsora egy kis ubisalival, vagy akár magában.

Olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozatunk korábbi részei:

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ezért tegyél barkaágat húsvétkor a lakásba: nem csak bőséget hoz, még 4 dolog a szép szokás mögött

A húsvéti barkaág nem csupán szép tavaszi dekoráció. Mélyebb jelentése van: a természet újjászületését, a keresztény hagyományokat (Virágvasárnap), a védelmet és a bőséget is szimbolizálja.

Ingyen is hajózhatsz a Dunán: szuper program gyerekekkel kompozni, mutatjuk a BKK hajó útvonalát

Budapesten kétféle hajós lehetőség közül választhat az, aki vízre szállna.

A nagy muskátli trükk: októberig ontja a virágokat, ha ezt megteszed

A teleltetés utáni muskátli visszavágása tavasszal a titka annak, hogy növényed egész nyáron át, sőt októberig ontsa virágait. Fedezd fel, hogyan ébreszd fel helyesen kedvencedet a bőséges virágpompa érdekében ezzel az egyszerű, de kulcsfontosságú lépéssel.

Ki volt a legrövidebb ideig magyar miniszterelnök? Új műveltségi kvíz!

Még egy újabb műveltségi kvíz érkezik, miután a legutóbbit nagyon sokan kitöltöttétek! Ezúttal a...

Kérdéseid vannak a családi adókedvezménnyel kapcsolatban? Mi segítünk!

Amit mindenkinek tudnia kell a családi adókedvezmény kapcsán – Gyakori kérdések, érthető válaszok. A Hóvége segít.

3 töltött tojás húsvétra, ha unod már a kaszinót – recept

Töltött tojás húsvétra, meglepő? Nos, ezek egy kicsit igen. Három rendhagyó receptet hoztunk,...