Nyitólap Spórolj! Infláció Jogosítvány, fodrászat, temetés – miért ilyen drága minden?
HIRDETÉS

Jogosítvány, fodrászat, temetés – miért ilyen drága minden?

miért ilyen drága minden

Ahogyan korábban írtuk, ismét megindult az infláció: 3,7 százalékos áremelkedést hozott az április. A KSH statisztikái alig mutatnak drágulást erre az időszakra, miközben az Azénpénzem.hu elemzése hozzávetőelegesen negyven termék, illetve szolgáltatás árára mondja azt, hogy sohasem került annyiba, mint éppen most- foglalja össze a 24.hu. Na, de miért ilyen drága minden? A fodrász, a cipők vagy egy szimpla mozijegy ára is az egekben van.

HIRDETÉS

Nagyot drágultak a szolgáltatások, de bizonyos élelmiszerek és a ruházati cikkek ára is nőtt

Melyek azok a termékek és szolgáltatások, amelyekért rekord összegeket fizetünk? A temetés és hamvasztás az elsők között van. A hamvasztás közel 294 000 forint, egy koporsós temetés 410 000 forintba kerül. De nem kell nagy dolgokra gondolni, pl. egy mozijegy 2270 forintba kerül, a múzeumi belépőjegy pedig 1640 forintba.

Az autóvezetői tanfolyam 342 000 forintos árára sem volt korábban példa, de a hajvágás is egyre drágább: a női hajvágás átlagosan 6430 forintba, a férfi hajvágás pedig 3320 forintba kerül.

Ami a mindennapi használati és fogyasztási cikkeket illeti, ezen a téren is elszálltak az árak. A cipők, az ingek és pulóverek átlagára is kirívóan magas. Például a bőr magas szárú gyerekcipő 13 000 forintba kerül, egy hosszú ujjú férfiing majdnem 9500 forint, egy farmer nadrágért pedig átlagosan 13 000 forintot kell fizetni.

“Az élelmiszerek közül példátlanul sokba került novemberben a gyümölcslekvár – ez a legalább 50 százalékos gyümölcstartalom esetén kilónként 2750 forintot jelent. A nagy csomag háztartási kekszért 1260 forintot, a gomba kilójáért 1710 forintot, a narancsért pedig 1030 forintot kellett fizeti. Minden itt felsorolt ár rekordnak számít. A lista pedig közel sem teljes” – foglalja össze az Azénpénzem.hu

HIRDETÉS

Miért ilyen drága minden? Így alakult az infláció és a fogyasztói árak emelkedése

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Márciushoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok pedig 3,5 százalékkal drágultak. 2023. áprilishoz képest az élelmiszerek ára 1,0 százalékkal nőtt. 

Mi ebben az infláció szerepe? Az infláció mindig azt jelenti, hogy az egy évvel korábbihoz képest milyenek az árak. Az infláció tehát egy viszonyszám, ami azt jelzi, hogy mondjuk ebben az egy éves viszonylatban milyen volt az árak mozgása. 

A KSH friss jelentéséből az látszik, hogy az élelmiszerek ára 1%-kal nőtt, a szolgáltatások pedig 9,5%-kal drágultak. “Idén áprilisban az infláció ugyan némiképp magasabb lett a vártnál, de a KSH így is meglehetősen csekély drágulást mutatott ki. A fogyasztói árak 3,7 százalékos növekedése utoljára 2021 tavaszán látott szintet idéz. Ez azonban valójában a statisztika nagy varázslata – mutat rá a 24.hu.” Ugyanis attól még, hogy az éves összevetésben az árak nem nőnek kiugróan, még minden drágább– ahogyan ez látszik is a fenti árakból. 

A KSH statisztikájáról és hogy mit jelent pontosan az élelmiszerárak, a szolgáltatások és egyéb fogyasztási cikkek árának emelkedése, arról korábban itt írtunk.

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version