A magyarok kedvenc nyári úti célja nem véletlenül Horvátország, hiszen autóval már 5-6 óra alatt a tengerparton vagyunk és ehetjük a cevapit. Természetesen a mostani benzinárak mellett elgondolkodtató, hogy mégis hány tankolással érünk el Horvátországba és még mindig megéri-e oda utazni. De hát a tenger semmivel sem összehasonlítható! Lehet, hogy vonattal ugyan dupla annyi idő az út, mégis töredékébe kerül árban? Cikksorozatunk első részében azt járjuk körül, hogy mennyibe kerül Magyarországról Horvátországba autóval utazni.

Magyarországról Horvátországba autóval

Vegyük Rijekát, ami az egyik – Magyarországhoz- legközelebb eső tengerparti úti cél. Összesen 502 kilométer Budapestről, városnézéshez és tengerparti kikapcsolódáshoz is tökéletes.

Amennyiben egy benzines autó, 9 literes átlagfogyasztását vesszük alapul – 95-ös benzinnel számolva – úgy a benzinköltség Rijekába, egy útra 29.186 forintra jön ki.

Ehhez jönnek még hozzá az autópályadíjak.

Milyen autópályadíjakkal számoljunk, ha Magyarországról Horvátországba autóval utazunk?

Magyarországról Horvátországba autóval megtett út során az alábbi autópályadíjakkal is számolnunk kell. Tegyük fel, hogy egyébként, a hétköznapokon nincs szükségünk autópálya-matricára, mert nem járunk nap mint nap autópályával érintett szakaszon. Ilyen esetben tehát csak az egyhetes nyaralás miatt vennénk matricát, akkor egy személygépjárműre egy 10 napos matrica 6.400 forintba kerül. Ezzel megvagyunk az oda-vissza útra is.

A horvát szakaszon az alábbi díjakkal kell kalkulálnunk a határátlépést követően:

  • Gorican-Zágráb szakasz: 5,8 euró
  • Zágráb – Rijeka szakasz: 9,2 euró 

Összesen tehát plusz 15 euróval kell számolnunk a horvát szakaszon, ami a jelenlegi árfolyamon 5650 forintot jelent. Amennyiben Horvátország távolabbi szakaszaira utaznánk, úgy további autópályadíjakra számíthatunk, a horvát autópálya különböző szakaszaira vonatkozó díjakat itt találjuk.

Készüljünk fel előre: hol éri meg tankolni?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy itthon tankoljuk meg az autót vagy centizzük ki a határig és inkább Horvátországban töltsük fel a tankot? Még ha nem is a legtávolabbi úti célt választjuk, akkor is legalább két tankolással számolnunk kell. És akkor még nem számoltuk bele, hogy helyben is közlekedünk vagy elautózunk egy közeli kis szigetre.

Megéri Horvátországban tankolni? A 95-ös benzin ára Horvátországban jelenleg 628 forint. Literenként 16 forintot spórolhatunk jelenleg a tankolással, bár szerdától a benzin és gázolaj árak csökkenéséről adtak hírt.

Egy extra tipp, hogy ne érjen meglepetés az út során

Mielőtt Magyarországról Horvátországba autóval elindulnánk, érdemes nem csak a ruhákat, gyerekek holmiját, élelmiszereket körültekintően összekészíteni. Fordítsunk külön gondot az autónk állapotára és ne induljunk úgy egy többórás útra, hogy nem ellenőriztük a legfontosabbakat: 

  • autógumik állapota
  • működik-e a klíma, érdemes lehet a klímatisztítást még az út előtt megcsinálni, hiszen nem mindegy milyen levegőt szívunk órákon keresztül
  • fékek állapota
  • ablaktörlők állapota
  • világítás megfelelően működik-e

Magyarországról Horvátországba autóval: mennyibe kerül összesen?

Számításaink során Rijeka városát vettük alapul, ami 502 kilométerre található Budapesttől. A magyarországi, 95-ös benzinárakkal számoltunk és egy 9 literes átlagfogyasztású autót vettünk alapul. Az útdíjhoz hozzászámoltuk a magyar és horvát autópálya díjakat is.

Az alábbi költségeket kaptuk:

  • tankolás: egy útra 29.186 forint, oda-vissza 58.372 forint
  • magyar autópálya díj: 10 napra 6.400 forint
  • horvát autópálya díj:csak odafele 5.650 forint, oda-vissza 11.300 forint

A Budapest-Rijeka teljes útiköltség oda-vissza, mindennel együtt 76.072 forint.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...