A friss fűszer nemcsak a kertes házban élők kiváltsága, azoknak sem kell lemondaniuk róla, akiknek se erkélye, se kertje. A megoldás pofonegyszerű: egy dús és illatos fűszerkert a lakásban, amit mi magunk alakíthatunk ki. Fűszernövény gyakorlatilag bárhol nevelhető, ahol meleg és elegendő napfény van, és mivel nem túl igényesek, egy cserépben is jól érzik magukat. De mit neveljünk? Mutatjuk, mivel lesz könnyű dolgunk.

Fűszerek ültetése és gondozása

Jellemzően magról szaporítjuk a fűszernövényeket, de vásárolhatunk palántát is, ez lényegesen egyszerűbb. Nem mindegy, mibe kerülnek: a növény gyökeréhez viszonyítva válasszuk ki a megfelelő méretű cserepet, inkább legyen kicsit nagyobb, mint szűkösen elég.

Bár szeretik a napsütést, fontos, hogy soha ne tegyük növényeinket tűző napra, mert az kiszárítja a leveleiket. Keressünk nekik félárnyékos helyet, ott jobban fogják magukat érezni. Kerüljük a túlöntözést, a tálkában összegyűlő felesleges vizet mindig öntsük ki, mert azt nem szeretik annyira.

Gyorsabban fognak nőni, ha rendszeresen metsszük és vágjuk őket, de azért arra figyeljünk, hogy ne kopaszítsuk meg teljesen egyik fűszernövényünket se. Időszakonként érdemes a talajukhoz biotápot is adni.

Mikor ültessünk?

A legtöbb fűszernövényt bármikor el lehet ültetni a lakásban, egyedül a bazsalikom az, ami meleg, tavaszias időt kedveli, ezért érdemes május elejére időzíteni az ültetését. A fűszerek szedésének akkor állhatunk neki, ha már legalább 10-15 cm magasak.

Ha ízletes, friss fűszereket szeretnénk a konyhánkban, akkor készítsük el a saját beltéri fűszerkertünket. Meghálálják a gondoskodást, mi pedig élvezhetjük a zamatos, házi fűszerekkel főzött ételeket.

Fűszerkert lakásban: melyek a legkönnyebben nevelhető növények?

A legegyszerűbb dolgunk az alábbi növényekkel lesz:

  • Nemes babér: a nyitott, tágas teret szereti és a sok levegőt, vagyis annyira kell csak odafigyelni, hogy ne zsúfoljuk össze más növényekkel. Ezen kívül nem lesz sok gond ezzel a növénnyel.
  • Metélőhagyma: szüksége van a térre, különben nem fog nagyra nőni.
  • Bazsalikom: egy déli fekvésű ablak lehet a legideálisabb számára, sok napfényre van szüksége és melegre.
  • Oregánó: a bazsalikom mellett jól fogja érezni magát.
  • Petrezselyem: ez a növény is kedveli a napfényt.
  • Rozmaring: akár kifejlett növényről lemetszett ágról is nevelhetjük, szereti a sok napfényt.
  • Zsálya: akár száraz téli napokon is ültethető, de a napfényt kedveli.
  • Tárkony: nagyon kitartó növény, főleg ha tápoldattal is ellátjuk és elég napfény éri.
  • Kakukkfű: kifejezetten alkalmas a beltéri termesztésre.
  • Menta: nem macerás növény, könnyű nevelni.
  • Citromfű: a napos helyeket jobban szereti.
  • Zeller: ügyeljünk a pangó vízre, mert erre érzékeny.
  • Lestyán: nem igényel különleges gondozást.
  • Majoranna: nagy a fényigénye.

Érdemes a kártevőkre is felkészülni. Sajnos a levéltetvek a lakásban is meg tudnak jelenni, de ebben a cikkünkben olvashattok arról, hogyan lehet megszabadulni tőlük.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...