Nyitólap Spórolj! Lakásfelújítás, barkács Lakásfelújítási támogatás 2024-ben: rengeteg igénylő ráfizethet, ha ezzel nem számol
HIRDETÉS

Lakásfelújítási támogatás 2024-ben: rengeteg igénylő ráfizethet, ha ezzel nem számol

Lakásfelújítási támogatás 2024
Lakásfelújítási támogatás 2024

Magyarországon sok a rossz állapotú, nem megfelelően szigetelt ingatlan. Ezek rengeteg energiát fogyasztanak, a korszerűsítésre nagyon is szükség volna. Mekkora segítséget tud nyújtani a lakásfelújítási támogatás 2024-ben? Mire elég 7 millió forint?

HIRDETÉS

Mit lehet tudni róla?

A lakásfelújítási támogatás 2024-ben valószínűleg jelzálog alapú hitel lesz, június elejétől tudjuk igényelni. Az építkezést kifejezetten energetikai korszerűsítésre lehet felhasználni az 1990 előtt épült, gázhálózatra csatlakoztatott ingatlanok esetében.

Feltételei között szerepel, hogy legalább 1 millió forint önerőt az igénylőnek kell biztosítania. 6 millió forintot jövedelem szerint fogják kiosztani, részben vissza nem térítendő támogatás, részben 0%-os kamatozású hitel formájában. Az alacsonyabb és a magasabb jövedelemmel rendelkezők számára másképp oszlik majd el ezek aránya. Szükség lesz még energiahatékonysági tanúsítványra is, igazoltan el kell érni a 30%-os energiamegtakarítást és persze hitelképesség nélkül nem lehet támogatást kapni.

Lakásfelújítási támogatás 2024-ben – Megéri?

Habár a bankhitelekhez képest nagyon jól járhatunk a támogatással, érdemes megfontolni és szakemberrel átbeszélni, melyik állami támogatást érdemes választani. Több millió forintot lehet megtakarítani, hiszen a felújítási hitel kamatmentes, és a tartozás egy részét el is engedi az állam. Vannak azonban buktatók, amikre oda kell figyelni. Ezek a feltételekből, a magyar ingatlanok minőségéből és a jelenlegi árakból származnak.  

Mivel legalább 30 százalékkal kell csökkenteni az energetikai fogyasztást, a felújításnak erre érdemes koncentrálnia. Az energetikai tanúsítvány, ami szükséges ennek igazolásához, több 10.000 forintba kerül. Magában az anyagok árában nem kell növekedésre számítani, a szakemberekből sincs hiány, viszont egyes szolgáltatásokra lehet hogy majd várni kell, mivel legtöbb esetben személyre szabott tartozékokra van szüksége a megrendelőnek.

HIRDETÉS

A felújításhoz kapott pénzt az alábbiakra lehet felhasználni:

  • külső homlokzat szigetelése
  • nyílászárók cseréje
  • gázfűtés korszerűsítése

Hogy lehet összehozni a 30%-ot?

A szakértők szerint az energia legnagyobb része fűtésre megy el, így ezt a problémát kell célba venni. Fontos, hogy az egész épületet újraszigeteljék, ha egy rész kimarad, már nem lesz érzékelhető a hatása. A nedves falaknál vízszigetelésre van szükség. A 30%-os energiamegtakarítást az ablakok cseréjével könnyedén meg lehet oldani, azonban a 6 millió forint nagyon kevés a mai árak mellett. Ha viszont máshogy próbáljuk megoldani az energiatakarékosságot, több időre lesz szükség, mivel mind a homlokzat, a nyílászárók és a gázfűtés optimalizálását is el kell végezni.

Mit gondolnak a szakértők?

Magyarországon a paneleknél vannak a legnagyobb problémák energetikai szempontból, körülbelül 1.3 millió ingatlannak lenne szüksége átalakításra ahhoz, hogy jobban álljunk a fogyasztással. A támogatás viszont csak nagyjából 20.000 lakásra lesz elég.

(Forrás: penzcentrum.hu)

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version