Új otthonfelújítási programot indít a kormány az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére. 1 millió forint önrész mellett maximálisan 6 millió forintos támogatás vehető igénybe, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő támogatás. Az új otthonfelújítási támogatás 2024 júniusában indul, ekkortól lehet jelentkezni.

Március végén jelentette be Lantos Csaba energiaügyi államtitkár a hírt, hogy két energetikai korszerűsítést célzó pályázat is indul idén. Az egyik kimondottan a Kádár-kockák korszerűsítését célozza: az 1945 és 1990 között elkészült családi házak fűtésrendszerének, nyílászáróinak és használati melegvíz-rendszerük modernizálására koncentrál. A másik a középületekre fókuszál majd, a célok hasonlóak.

Otthonfelújítási támogatás 2024: feltételei

A támogatás fel lehet használni nyílászáró cserére, szigetelésre, fűtés- vagy akár használati melegvíz-rendszer korszerűsítésére, melyekbe a gázkazáncsere vagy akár a kapcsolódó kéménybélelés is beleérthető. A beruházás összesen 7 millió forintot kell elérjen, del 1 millió forint önrészre van szükség. A maradék 6 millió egy kedvezményes hitel és egy vissza nem térítendő támogatás közt oszlik meg.

A megoszlás aránya a jövedelemtől (kizárólag a legmagasabb jövedelmek esetén bír befolyással) és a járás fejlettségétől függ. Végeredményben a beruházástól 30%-os energiamegtakarítást vár el a program, amelyet az igénylőnek egy a kivitelezés előtt és után készült energetikai tanúsítvánnyal kell igazolnia.

Az új otthonfelújítási támogatás 2024-ben előreláthatóan június elejével indul.

Lényegében a tehát  a támogatás három pillére épül: önerő, vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes hitel. A támogatás a hitel tőketartozását csökkenti majd. Legalább 1 millió forint önerő szükséges, a támogatás összege pedig 2,5 és 3,3 millió forint között mozoghat. Ennek pontos megállapítását a járás fejlettsége adja meg: minél magasabb az ott élők jövedelme, annál alacsonyabb a vissza nem térítendő támogatás része, és magasabb a felveendő hitel összege. Utóbbi törlesztőrészletét 25 és 36 ezer forint között állapították meg, melyet nyolc éven át kell majd visszafizetni. A hitelkonstrukció igénylésére az MFB Pontjain (Magyar Fejlesztési Bank) lesz lehetőség.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...