Olcsó receptek 2000 forint alatt: medvehagymás krumplifőzelék karalábé tócsnival
2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre. Nem, ez nem egy április 1-jei tréfa, a Hóvége mától induló sorozatában hetente egy receptet közlünk, amely a recept írásakor aktuális árakon számolva legfeljebb 2000 forintból elkészíthető. A receptek mellett háztartási praktikákat, vásárlási tippeket is adunk majd, amelyek segítenek egy egészségesebb és egyben költséghatékonyabb háztartás vezetésében. Finom és olcsó receptek 2000 forint alatt? Naná, ennyiből kijön egy könnyű, tavaszias fogás, ami a medvehagymától lesz igazán ízletes.
Egy háztartás vezetésében a tudatosság a legfontosabb elem. Nem mindegy, hogy hol mit vásárolunk, a nagyobb boltokban érdemes kihasználni az akciókat és azt, hogy stabil minőségű termékeket tudunk venni viszonylag előnyös áron. A piacokon a szezonális termékeket kapjuk meg, ezek nemcsak frissebbek és minőségükben jobbak, hanem az áruk is kedvezőbb lehet. A helyi kisebb boltokban pedig érdemes az apróbb kiegészítőket beszerezni kihasználva azok közelségét. A háztartás bevételeinek ismeretében, a kiadások átgondolt tervezésével mód van a készletezésre is, az akciók és a mennyiségi kedvezmények kihasználására.
Tervezéssel időt és pénzt takaríthatunk meg
Az egymásra épülő menük tervezése segít minket az energia hatékony felhasználásában, és a kidobásra kerülő maradékok minimalizálásában. A több szezonális zöldség és gyümölcs beépítése étrendünkbe pedig egészségesebbé teszi mindennapjainkat, ugyanakkor egy-egy étkezés összköltsége is alacsonyabb lesz.
A házilag megtermelt fűszerek egészen más ízt kölcsönöznek ételeinknek, miközben megtermelésük egyszerű és olcsó. A receptekben a fenti alapelvek fognak érvényesülni, a sorozat célja egyfajta 21. századi ésszerű háztartásvezetési gondolkodásmód körvonalazása.
Sokan sokfelől jövünk, eltérő hagyományokkal. A receptek értelemszerűen az egyes házak hagyományai szerint alakíthatóak, semmi nincsen kőbe vésve, az elsődleges cél az, hogy ötletek adjunk, melyet mindenki saját ízlése szerint tud beépíteni a mindennapjaiba.
Célunk az is, hogy egy közösség alakuljon ki, a praktikák megosztása mindannyiunknak hasznára válik majd.
A receptek 4 főre szólnak, és összköltségük nem haladja majd meg a kétezer forintot.
Jó főzőcskézést, egészséges és finom ételeket illetve minél kevesebb kidobott maradékot kívánunk!
Olcsó receptek 2000 forint alatt
Cikksorozatunk első részében egy sokoldalú, manapság egyre népszerűbb fűszernövény kapja a főszerepet. A mai menü:
Medvehagymás krumplifőzelék medvehagymás karalábé tócsnival
A medvehagyma az első szezonális zöld, szinte minden ételben használható. Most két tradicionális fogásban próbáltam ki. A krumplifőzelékben a hagyományos babérleveles ízvilág nagyon jól harmonizál a medvehagymával, a tócsniban szintén nagyon jól működik.
Tipp: a medvehagymát mi magunk is gyűjthetjük, fejenként 2 kg-os mennyiségig, így nemcsak sokat spórolhatunk, hanem egy tavaszi erdei élménnyel is gazdagodhatunk. A medvehagyma levelei elméletben hasonlítanak a gyöngyvirág leveleire, de mivel nem azonos időszakban jelennek meg valójában nem összekeverhetőek. A medvehagyma levelei levágáskor erősen hagymaillatúak szemben a gyöngyvirág leveleivel.
Hozzávalók 4 főre:
A főzelékhez:
- 1 kg krumpli – nem szétfővős fajta – 350 Ft
- 1 csokor medvehagyma – 300 Ft
- Olaj, 3-4 babérlevél, só, bors, ecet – 100 Ft
A besamellhez:
- 5 dkg vaj – 130 Ft
- 2-3 evőkanál liszt – 30 Ft
- 2 dl tej – 100 Ft
- Só
A tócsnihoz
- 1 fej nagyobb karalábé – 400 Ft
- 1 csokor medvehagyma – 300 Ft
- Egy tojás – 70 Ft
- 4-5 evőkanál liszt – 30 Ft
- Fél csomag sütőpor – 30 Ft
- Só, bors, olaj a sütéshez – 100 Ft
Összesen: 1940 Ft
Így készül az extrás krumplifőzelék…
A főzelékhez a medvehagymát felaprítjuk, a szárát is nyugodtan használjuk fel, és egy kevés olajon dinszteljük meg alaposan. Amikor megvan dobjuk rá a kockára vágott krumplit és nagy lángon pirítsuk pár percig, majd öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi sózzuk, adjuk hozzá a babérlevelet és fedő alatt főzzük puhára.
Mialatt a krumpli puhára fő készítsük el a besamelt: olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet es pirítsuk kb egy percig, majd adjuk hozzá a tejet úgy, hogy kézi habverővel folyamatosan keverjük, így nem lesz csomós. Na hagyjuk sokáig állni a mártást, mert a besűrűsödik, a teteje bőrös lesz.
Amint puha a krumpli, vegyük fel a lángot nagyra és adjuk hozzá óvatosan a besamelt. Óvatosan keverjük el a főzőlével úgy, hogy a krumpli lehetőleg ne törjön össze, forraljuk egy percig, majd állítsuk be az ízeket sóval, borssal és ecettel.
… és a tócsni
A karalábét hámozzuk meg, figyeljünk arra, hogy az esetlegesen fás részeket mindenképpen alaposan vágjuk le, igaz így tavasszal ez kevésbé jellemző. Nagylyukú reszelőn reszeljük le a karalábét és sózzuk le majd hagyjuk állni kb. 10 pedig. Vágjuk fel a medvehagymát majd adjuk a karalábéhoz a többi hozzávalóval együtt és keverjük össze alaposan.
Egy villával is jól adagolható tésztát kell kapnunk. Serpenyőben forrósítsunk egy kevés olajat, tényleg nem kell sok, csak éppen annyi, hogy a tócsni ne tapadjon le, villával halmozzunk néhány tócsnit bele, lapítsuk le kb fél cm vastagra, süssük pár percig fordítsuk át a másik oldalára és süssük készre. Papírszalvétára szedjük, így a felesleges olajat le tudjuk itatni róla.
Tálaláskor halmozzuk a főzeléket a tányérra, helyezzünk mellé néhány tócsnit, díszítésként szórjunk pár ibolyavirág fejet a tányérra, szépen megszínesíti és egy kis tavaszi friss aromát is kölcsönöz a fogásnak.
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: