Meddig áll el a tojás? Megéri már most bevásárolni húsvétra?

Közeledik a húsvét, már az is kiderült mire számíthatunk húsvéti sonka ügyben. Adja magát a kérdés, hogy a húsvéti asztalra mégis hol és mennyiért vásárolhatjuk meg a tojást. Érdemes most bevásárolni húsvétra, és hogyan tároljuk addig a tojást, hogy friss maradjon? Összegyűjtöttünk minden fontos információt arról, hogy hol érdemes vásárolni és egyáltalán meddig áll el a tojás?
Megéri most vásárolni tojást húsvétra?
Az április 30-ig tartó árstopnak köszönhetően a tojás ára nem fog változni húsvétig. A tojás átlagára 90 forint körüli szintre állt be, így erre számíthatunk húsvétkor is. Ennek ellenére a Tojásszövetség alelnöke, Pákozd Gergely azt javasolja, hogy húsvétra készülve ne hagyja senki az utolsó pillanatra a bevásárlást, mert egy nagyobb roham az adott napra okozhat pillanatnyi hiányt. De megijedni nem kell, nem várható ellátási probléma a következő hetekben- olvashatjuk a 24.hu-n.
Meddig áll el a házi tojás és a bolti tojás hűtés nélkül?
A házi tojásokat nem szükséges hűtőszekrényben tárolni, de azokat a bolti tojásokat sem, amelyeken nem jelzik ezt kifejezetten. Alapesetben a kamrában, hűvös és száraz helyen a sérülésmentes tojások vígan elvannak 30-60 napig. A dobozon mindig nézzük meg a csomagolási időt vagy az árust kérdezzük meg róla. A tojás lefelé pakolva hosszabb ideig eláll, magyarul tároljuk a csücskös felével lefelé. A feltört tojásokat viszont 24 órán belül el kell fogyasztani.
Meddig áll el a tojás a hűtőben?
Amennyiben kifejezetten ráírták a tojás dobozára, hogy hűtőben kell tartani, akkor ennek megfelelően felhasználásig tároljuk ott. Itt arra érdemes figyelni, hogyha valamilyen kórokozó megtapadt a tojás felületén, akkor az könnyen átterjedhet a hűtőben lévő többi élelmiszerre is.
Ezzel kapcsolatban a Remény Farm gazdája azt tanácsolja, hogy nem kell azonnal megmosni a tojásokat, elég száraz ronggyal áttörölni. És csak fogyasztás előtt tisztítsuk meg fertőtlenítős oldatban a tojásokat, főként, ha bélsárral szennyezettek.
Meddig áll el a tojásfehérje a hűtőben?
Kalácssütéshez vagy süteménybe kellett a tojássárgája és most megmaradtak a fehérjék? Sebaj, légmentesen csomagolva 1 napig eláll a tojásfehérje a hűtőszekrényben, de ennél tovább ne tartogassuk. Ez esetben inkább fagyasszuk le, ott zacskóban 3 hónapig eláll.
Meddig áll el a főtt tojás?
Ha húsvét után megmaradnak a főtt tojások, hűtőszekrényben még 10 napig elállnak. A főzést követően 2 órán belül kerüljenek vissza a hűtőbe azok a főtt tojások, amelyeket nem fogyasztunk el. Az viszont fontos, hogy ne a hűtő oldalában tároljuk- hiába van ott tojástartó rekesz- hanem a hűtő aljában, ahol stabilan hideg a hőmérséklet.
Meddig áll el a tojáskrém?
A tojáskrém már érzékenyebb a sima főtt tojásnál, mivel van benne hagyma, majonéz vagy tejföl, így kevesebb ideig bírja, hiába tesszük hűtőbe. 2-3 napnál tovább ne tároljuk a tojáskrémet.
Meddig áll el a tojás: honnan tudni, hogy jó-e még a nyers tojás?
- Minél frissebb egy tojás, annál kevesebb benne a levegő. Idővel ugyanis egyre több levegő halmozódik fel benne. A Sóbors javaslata szerint tehát nem kell mást tenni, mint megtölteni egy tálat hideg vízzel, majd egyesével beletenni a tojásokat. Ha lent marad a tál alján, elfekszik, az egész biztosan friss. Amelyik feljön a víz tetejére, az megromlott. Amelyik pedig középen lebeg, vagy feldobja a fenekét, már nem friss, de fogyasztható. Utóbbit nyersen már nem tanácsos felhasználni, de sütve vagy főve használható.
- Az a jó, ha csendes? Jó módszer lehet az úgynevezett rázásteszt is. Tartsd a füled mellé, és rázd meg a tojást. Idővel a tojásfehérje veszít nedvességtartalmából, míg a légbuborék megnő a tojáshéjban. Ezért megváltozik a hangja. Ha a megrázott tojás nem vagy csak alig ad hangot, és a belseje együtt mozog a tojáshéjjal, akkor még friss és felhasználható.
Ha kotyogó hangot hallat, vagy érzed, hogy külön rázódik a belseje, akkor a tojás már régebbi. - Miután feltörtük a tojást nemcsak a rossz szag, hanem az is árulkodó, ha a sárgája és a fehérje összefolyik, vagy ha a sárgája lapos, a fehérje pedig vizenyős, zavaros.