Füstölt sonka főzése: omlós és szaftos lesz, ha így készíted

Húsvétig még eldől, hogy mennyibe fog kerülni a sonka, de egyelőre nincsenek túl jó kilátások. Az ünnep azonban akkor az igazi, ha a friss, tavaszi zöldségek mellett aranybarna, otthon sütött kalács és omlós sonka díszíti az asztalt. Törjük meg a böjti időszakot egyszerűen tökéletesre főzött sonkával, amelyhez elmondjuk a legfontosabb tudnivalókat. Mire érdemes figyelni a füstölt sonka főzése során?

A jó főtt sonka a jó alapanyagnál kezdődik, tehát nem mindegy, hogy hogyan választjuk ki a húsvéti asztalra szánt sonkát. 

Füstölt sonka főzése: milyen sonkát vegyünk?

Akár hentesnél, akár szupermarketben vesszük meg a sonkát, ha odafigyelünk az alábbi dolgokra, akkor ízletes, szép sonkát vásárolhatunk.

A hagyományos tartósítás sózással, majd füstöléssel történik, amely több időt vesz igénybe, mint a gyorspácolási folyamat. Nem feltétlenül rosszabb a minősége annak a gyorspácolt sonkának, amit nagyobb üzletláncoknál vásárolunk. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a páclé miatt magsabb lehet a víztartalma, ezért összeshet főzés közben és kevesebb ideig áll el, mint a hagyományos.

A sonka színe

Választásnál érdemes a sonka színét megfigyelni. A hagyományos pácolással készült sonkák belül sötét rózsaszín, bordó színűek. Minél világosabb egy sonka, annál valószínűbb, hogy gyorspácolással készült. Arra figyeljünk a sonka bőrénél, hogy egységes és szépen tisztított legyen.

A sonka állaga

A sonka állagánál azt érdemes megnézni, hogy ne legyen se túl puha, se túl kemény. A nagyon puha sonka nagy víztartalomra utal, ha pedig túl kemény, akkor a kelleténél jobban ki van száradva. A csomagolt sonka esetében a csomagoláson belül nem lehet semmilyen zsír vagy folyadék és az sem jó jel, ha levet engedett a sonka.

Füstölt sonka főzése lépésről lépésre

Miután kiválasztottuk a sonkát, ami ízlés szerint lehet csülök, kötözött sonka vagy akár pulykacomb is, áztassuk be annyi hideg vízbe, ami ellepi a sonkát. Ezt főzés előtt egy nappal vagy éjszakára érdemes, így a felesleges só távozik a sonkából. A gyorspácolt sonkákat nem szükséges beáztatni főzés előtt.

Másnap hideg vízben- nagy lábosban, annyi vízzel, hogy ellepje a sonkát-  tegyük fel a sonkát főni és ízesítsük bátran a főzővizet. Tegyünk bele babérlevelet, egész szemű borsot, hagymát és fokhagymát, de jöhet bele borókabogyó is.

Alacsony lángon főzzük a sonkát, akár 4-5 órán keresztül. Figyeljünk a hőfokra, ha magas lángon főzzük a sonkát, szétesik. 

Hogyan lesz igazán omlós és szaftos a füstölt sonka?

Miután megfőtt a sonka, hagyjuk benne a lábosban, tegyük rá a fedőt és várjuk meg, hogy ott hűljön ki. Így nem szárad ki, omlós és szaftos marad, nem utolsó sorban pedig könnyen lehet majd szeletelni.

Extra tipp

A húsvéti tojásokat megfőzhetjük a sonkával együtt. Különösen finomak lesznek a tojások, ha betesszük a sonka mellé és ott főnek meg. A tojásokat is hagyhatjuk a főzővízben kihűlni, így teljesen átveszik a sós, füstös ízt.

Így egy mozdulattal meg is vagyunk a sonkával és a tojással.

Jöhet egy saját készítésű húsvéti kalács, ami 35 perc alatt aranybarnára sül? Mutatunk hozzá egy szuper receptet.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Dús és fürtös haj ettől a filléres kencétől: nem lesz seprűs, száraz a göndör frizura

Olcsó és hatásos ápoló termékek göndör hajra, amik nem ragadnak.

Rotációs kapára kell jogsi? És ha kereket szerelek rá?

Mikor először hallottam a kérdést, azt hittem, vicc, aztán rájöttem, hogy teljesen komoly.

Nem tudok belépni az Ügyfélkapuba, miért? Megoldások a leggyakoribb problémákra

Felhasználói oldalról gyakran egy apró figyelmetlenség, egy elfelejtett jelszó miatt nem tudunk belépni, máskor azonban maga a rendszer a makacskodik.

Kell-e a fogászatra beutalót kérni? Rendelési időben, azon kívül és a hosszú hétvégén – mutatjuk, mit tehetsz

Ellátnak vagy elküldenek? Nincs több bizonytalanság, tisztázzuk a kérdést.

Öten 1 hónapig csak gyedből: félidős helyzetjelentés

Maurer-Nagy Kinga tiktokkihívása, miszerint egy hónapig kizárólag a GYED-ből, pontosan 315 505 forintból él majd a család, már a félidőhöz ért.

5 álomszép ajtódísz falevélből: minden van hozzá otthon

Az ősz a kreatív kézműveskedés ideje – ebben a cikkben öt egyszerű, természetes alapanyagokból készíthető dekorációt mutatunk be, amelyekhez otthon elérhető eszközök szükségesek.