A legfinomabb sajtos ropogós: 30 perc alatt megvan és pofonegyszerű

Karácsony első és második napját hagyományosan a közelebbi családtagokkal, rokonokkal töltjük, két ünnep között szoktak bejelentkezni a barátok, vagy csak úgy beesni az ismerősök. Amíg maradt töltött káposzta és süti, addig nincs baj, de készíthetünk sós ropogtatnivalót is, ha szeretnénk valami frissel kínálni a vendégeket. Íme, a legfinomabb sajtós ropogós receptje, ami 30 perc alatt kész van.
Nem rossz, ha ember már most felkészül az ilyen „várt váratlan” látogatásokra. Ahogy írtuk, amíg bejgli és zserbó van a háznál, addig vendég nem marad éhesen, viszont nyugodtan betározhatunk sós csavartból, ropiból vagy percből, ezek kiváló sörkorcsolyák. (A diszkontláncok sajátmárkás termékei abszolút megérik az árukat, szilveszterre is érdemes egy-két zacskót bekészíteni.) Ha annyira nem vagyunk odáig a bolti sósakért, marad a sütés. 3 összetevőből is finom nasit készíthetünk.
Minden a leveles tésztánál kezdődik
Konyhai jolly joker, rengeteg finomság készíthető belőle – jó, ha mindig van egy csomaggal otthon. Nyugodtan használjuk a boltit, nem lesz tőle kevésbé házias a süteményünk vagy a sósunk. Azt azért nem árt tudni, hogy szobahőmérsekleten nagyjából 5 óra kell, hogy teljesen kiolvadjon.
Mire figyeljünk?
Vegyük ki a csomagból a tésztát, tegyük lisztes deszkára. A lapokat ne próbáljuk szétszedni, mert fagyasztottan könnyen törik. Megoszlanak a vélemények, van, aki a teljesen kiolvasztott tésztával tud dolgozni, más jobb szereti, ha rugalmas, de még nem túl puha. Ez igazából rajtunk, na, meg az időn múlik.
Nem fér bele, hogy kiolvasztással vacakoljunk?
A mikrohullámú sütő leolvasztó funkciója remekül használható a leveles tésztánál is. (Fontos, hogy ne állítsuk magasabb fokozatra, mert akkor sülni kezd, és nem fogjuk tudni formálni). Tegyük be a mikróba 5 percre, várjunk egy keveset, majd óvatosan válasszuk szét a lapokat.
Nem annyira sietős?
Akkor akár mi magunk is elkészíthetjük a tésztát. Itt egy villámgyors recept.
Abbahagyhatatlan sajtos ropogós
Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta
- 100 gramm sajt
- 1 darab tojás
Elkészítés
- A mirelit leveles tésztát kiolvasztjuk. Ha ez megvan, a tésztát lisztes deszkára fektetjük, majd kinyújtjuk.
- Felverjük a tojást, megkenjünk vele a tésztát.
- Rászórjuk a sajtot, aztán kb. kétujjnyi vastag rudakra szeleteljük. (Lehet vastagabb is, ízlés kérdése. A lényeg, hogy könnyű, ropogós legyen.)
- A rudakat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. 180 fokon aranyszínűre sütjük, nagyjából 10 perc alatt elkészül.
- Hagyjuk kicsit hűlni, utána rögtön kínálhatjuk.
Valami édeset készítenél? 1 óra alatt egy isteni finom, krémes almás sütit is összedobhatsz. Itt a recept!