Go Back

Vörösáfonyás pisztácia mandula sült

Vegetáriánus karácsonyi recept
Recept nyomtatása
Fogás Főétel
Kulcsszavak karácsony, mandula, vegetáriánus, vörösáfonya
Sütési idő 45 perc
Adag(ok) 5

Hozzávalók

  • 50 gramm pisztácia (száraz serpenyőben megpirítva, durvára aprítva)
  • 50 gramm mandula (száraz serpenyőben megpirítva, durvára aprítva)
  • 20 gramm szárított vargánya
  • 100 gramm csiperke gomba (felszeletelve)
  • 100 gramm cheddar sajt (reszelve, más sajt is jó)
  • 100 gramm árpagyöngy
  • 150 gramm fagyasztott vagy aszalt vörös áfonya
  • 1 fej lilahagyma (felaprítva)
  • 1 kis fej zeller (meghámozva, felaprítva)
  • 2 gerezd fokhagyma (felaprítva)
  • 300-400 ml zöldség alaplé (zöldségleveskockából is elkészíthető)
  • 1 darab tojás
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 1 kis maréknyi zsemlemorzsa
  • 1 ek zsályalevél
  • 1 ek rozmaringlevél
  • 1 ek kakukkfűlevél
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 ek nádcukor
  • 1 tk chilipehely
  • (ízlés szerint)
  • Bors (ízlés szerint)

Elkészítés

  • Az elkészítés elsőre talán hosszadalmasnak tűnik, de valójában egyáltalán nem az.
  • A pisztáciát és a mandulát száraz serpenyőben pirítsuk meg kb. 8 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, majd aprítsuk fel durvára.
  • Ha szárított vargányát vettünk, akkor tegyük egy tál forró vízbe és áztassuk 8-10 percig, majd szűrjük le. A levét őrizzük meg, a gombát pedig aprítsuk fel. Ha friss vargányánk van, akkor csak aprítsuk fel.
  • Ha fagyasztott áfonya van otthon, akkor melegítsük át serpenyőben a cukorral együtt, az aszalt áfonyánál természetesen nem szükséges ez a lépés.
  • A felaprított vöröshagymát és zellert pirítsuk meg olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát és még 1-2 percig pirítsuk. Adjuk hozzá az árpagyöngyöt és főzzük néhány percig, közben kevergessük.
  • Öntsük hozzá a megőrzött vargánya levet, ha nincs, akkor adjunk hozzá a zöldség alapléből. Várjuk meg, amíg a levet felszívja az árpagyöngy.
  • Ezután adjuk hozzá az aprított vargányát és a zöldség alaplevet fokozatosan. Mindig annyit adjunk hozzá, ami ellepi az árpagyöngyöt, várjuk meg, hogy elfőjön, majd döntsük hozzá a következő adagot egészen addig, amíg meg nem puhul. Ezt követően öntsük egy tálba a rizottót.
  • Pirítsuk meg a csiperke gombát és adjuk a rizottóhoz a pisztáciával, mandulával, sajttal, tojással, fűszerekkel, citromhéjjal és a zsemlemorzsával együtt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Jól dolgozzuk össze a keveréket.
  • Egy püspökkenyér forma aljára öntsük egyenletesen az áfonyát, majd kanalazzuk rá a rizottós keveréket. Takarjuk le alufóliával és a 180 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig. 45 perc elteltével vegyük le a fóliát és további 15 percig süssük, amíg meg nem barnul.
  • Kész is van. Borítsuk egy szép tálra és díszítsük a tetejét áfonyával.