Lomok minden háztartásban keletkeznek: jobbra cseréljük a kiszolgált kanapét, megválunk egy ormótlan foteltől, kiselejtezzük a leharcolt forgószéket. A még használható holmikat vagy eladjuk, vagy feltesszük egy „ingyen elvihető” csoportba, ezzel a problémát viszonylag rövid idő alatt le is tudjuk. De mi van akkor, ha egy olyan dologtól szabadulnánk, amit az emberek nem szívesen vásárolnak meg tőlünk? Mit csináljak a használt matraccal? Utánajártunk a lehetőségeknek.

Milyen gyakran kell matracot cserélni?

Az általános gyártói javaslat, hogy 7 évente cseréljük le a matracunkat. A jobb minőségűek egy évtizedet is kibírnak anélkül, hogy megereszkednének vagy romlana az alátámasztás. Ha ilyet vásárolunk és gondoskodunk a tisztán tartásáról, elegendő 10 évente újat vásárolni. Más a helyzet, amikor valaki derékfájós vagy speciális hátproblémái vannak: ilyen esetben az illető kénytelen lehet 3-4 évente megejteni egy cserét. (Persze ez az időtartam is növelhető, ha elve minőségi terméket vesz. Feltéve, ha a pénztárcája megengedi.)

Tartósság szempontjából az is rengeteget számít, hogy milyen típusú matracról van szó. A jó minőségű zsákrugós matracok elvárható élettartama 8-10 év. Ugyanolyan puha vagy éppen kemény marad, jó alátámasztást biztosít, nem esik össze. A memóriahabos matracoknál már nem ennyire egyértelmű a helyzet, hiszen memóriahab és memóriahab között is van különbség. Azzal tolhatjuk ki az élettartamukat, ha betartjuk a gyártói utasításokat.

Eljött a csere ideje? Akkor a következő kérdés biztosan felmerül:

Mit csináljak a használt matraccal?

Ha még jó állapotú…

Annak ellenére, hogy sokan ódzkodnak használtat vásárolni, ha megnézzük a netes piactereket, rengeteg matracot fogunk találni. Kézenfekvő tehát, hogy mi is feldobjuk a sajátunkat – jó esetben pár napon belül elkel. Ha minél hamarabb szeretnénk szabadulni tőle, legjobb, ha ingyen elvihetőként hirdetjük meg. Esetleg eleve egy olyan helyi csoportba tesszük fel a közösségi médiában, ahol kifejezetten ingyenesen adják-viszik a cuccokat. A tapasztalat az, hogy inkább előbb, mint utóbb talál új gazdára.

Érdemes az ismerősöket is körbekérdezni. Egy jó állapotú matrac a földön még mindig kényelmesebb, mint egy felfújható, ha vendégeket kell altatni. Akinek van terasza, az nyáron is kiválón hasznosíthatja: nem kell hozzá más, mint két raklap, egy puha lepedő és néhány párna, máris kész az olvasós, héderelős sarok.

Felajánlhatjuk továbbá jótékonysági célokra (de tényleg csak akkor, ha jó állapotban van). Sokan úgy gondolják, az állatmentő alapítványok kapva kapnak egy ilyen lehetőségen, de ez nem feltétlenül van így. (Még akkor se, ha a szállítást mi oldanánk meg.) Egy matracot szétkapni a kutyáknak például semmi, alig pár perces művelet, ráadásul kifejezetten veszélyes: a rugós elemek megsebezhetik őket, a haboktól, különböző anyagoktól pedig meg is fulladhatnak.

Akad néhány matracárusító üzlet, ami hajlandó átvenni a régit új vásárlása esetén. Viszonylag ritkán találkozhatunk ilyen kereskedésekkel, és az is elfordul, hogy az ajánlatuk csak rövid ideig él. Találtunk olyan üzletet is, ahol az elszállítás megszervezését csak Budapesten vállalják, és azt sem ingyen. Mindenképpen kérdezzünk rá a feltételekre és költségekre, ha ilyen „matraccsere programmal” találkozunk, nehogy ráfizetés legyen a vége.

Budapesten a használt, de még jó állapotú bútorokat, egyebeket leadhatjuk a FKF két Szemléletformáló és Újrahasználati Központjának egyikében. Olyan tárgyakat vihetünk, amelyek eredeti funkciójukat még maradéktalanul betöltik, tökéletesen használható állapotban vannak. Pl.: babafelszerelés, játék, sporteszköz, bútor, könyv, konyhafelszerelés, lakberendezési tárgy, szerszám, DVD.

Mit csináljak a használt matraccal, ha már nincs jó állapotban?

A matracokat újra lehet hasznosítani, mivel azonban tartalmaznak fát, acélt, pamutot és műanyagot (poliuretán), ez a gyakorlatban nem olyan egyszerű. Külföldön már léteznek olyan cégek és szervezetek, amelyek azért dolgoznak, hogy a matracok ne hulladéklerakón végezzék, a feladat viszont nagyon munkaigényes. Magyarországon még nem igazán van ennek hagyománya.

És az Ikea?

A svéd bútoráruház sok dologban úttörő, nem véletlenül jut eszünkbe, hogy talán náluk van valamilyen bevett gyakorlat a feleslegessé vált matracok kezelésére. Nos, nincs: a régi bútor vagy matrac elszállítás fejlesztés alatt áll, ezért jelenleg nem elérhető. A korábbi árlistájuk alapján a matrac elszállítás 3900 Ft/db, a bútor elszállítása 2900 Ft/db volt. Nyilván a lehetőséggel azok élhettek, akik ott vásároltak valami újat.

Amit viszont jó tudni: a Bútorok második élete szolgáltatás még mindig működik. Ennek az a lényege, hogy a használt, de jó állapotú ikeás bútort visszavásárolják. Na de vissza a használt matracokhoz.

Az egyik opció, hogy megvárjuk a lomtalanítást. A hulladékszállító cégek ilyenkor díjtalanul elviszik a feleslegessé vált lomokat, ilyen például az elhasználódott bútor, matrac, szőnyeg, nagyméretű sportszer (pl. síléc), nagyméretű használati tárgyak (pl. gyermekfürdető). Az FKF hulladéknaptára itt található.

Ha nem akarjuk megvárni a lomtalanítást, mert se helyünk, se kedvünk nincs a régi matracot kerülgetni, akkor maradnak a hulladékudvarok. Budapesten 3 olyan hulladékudvar van, ahol egész évben átveszik a lomokat, címük:

  • 1151 Budapest, Károlyi Sándor u. 166.
  • 1225 Budapest, Nagytétényi út 335.
  • 1186 Budapest, Besence u. 1/a.

Akármikor csak úgy nem mehetünk, időpontot kell foglalni. A szabály az, hogy alkalmanként 150 kg, egy évben maximum 1200 kg mennyiségig adhatjuk le a feleslegessé vált dolgainkat. A háztartások, társasházak egyébként külön is rendelhetnek lomtalanítást, de a szolgáltatásért nyilván fizetni kell.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...