Mindig mindenki érvel amellett, hogy rakjunk rendet, tartsunk rendet, ne hagyjuk felhalmozódni a kacatokat, küzdjünk a rendetlenség ellen. Csakhogy ez a mindennapokban nem mindig egyszerű. Ha pedig már megint egy csomó lom összegyűlt a háztartásban, az ember azt se tudja, hol kezdje a rendezkedést.

Van egy jó hírünk. Ha ezektől a cuccoktól megszabadulsz, sosem fognak hiányozni, lesz egy csomó helyed és magad is meglepődsz majd, mennyivel rendezettebb lett a környezeted. Persze van csomó dolog, amit jobb eleve meg sem venni.

1. Lejárt kuponok és pontgyűjtők

Habár néhány bolthálózat már leszokóban van a papíralapú kuponokról (ajvé, Lidl), azért még sok helyen adnak kis füzeteket és abba beragasztani való matricákat, netán kivágható vagy perforált kedvezménykuponokat. A tapasztalat, hogy ezek legtöbbjét eltesszük, de sosem váltjuk be. Nézd meg, mi járt le, mehet a kukába!

2. Régi magazinok és újságok

Hiába gyűjtöd, nem fogod őket újraolvasni. E sorok írója összegyűjtötte az FHM első 70 számát, majd egy évtized múlva úgy dobta ki őket, hogy összesen egyszer vette le valaki a polcról egy házibulin az egyiket. Teljesen fölösleges. Mehetnek a papírgyűjtésbe, a szelektívbe vagy a gyújtósnak a kályhába.

3. Lejárt élelmiszer a kamrából

A spejzben is érdemes rendet tartani, és ennek alapja, hogy az olyan élelmiszer, ami már nem használható fel, ne legyen ott. Vonzza a molyokat és azt a hamis érzetet kelti, hogy tele a kamra.

4. Régi ruhák

A jó minőségű és kevesett hordott ruhákat el lehet adni vagy adományozni lehet. A rongyokat dobjuk el.

5. Csomagolóanyagok

Nyilván érdemes valamennyit megtartani, de a gyűrött papírok és többször is használt tasakok már nem jók másra, mint megboldogulásra. Azt tartsd meg, amit a következő szezonig fel tudsz használni.

6. Zacskók és zsákok

Legyen papír vagy műanyag, a zacskó és zsák mindig minden háztartásban halmozódni szokott. Érdemes a szelektív hulladékot egyébként ilyenekben gyűjteni, kidobni is egyszerűbb úgy. De ha nagyon sok van, 90%-ot ki lehet dobni, sosem fog hiányozni.

7. Elromlott dolgok, amiket meg akartál csinálni

Ha legalább egy éve hevernek a szekrényben, a polcon vagy a fiókban anélkül, hogy hozzányúltál volna, vegyél egy nagy levegőt, szabadulj meg tőle és szabadulj fel a nyomás alól!

8. Szakadt és foltos ágyneműk

Minek tartanád meg? Ajándékozd oda egy állatmenhelynek!

9. Csorba bögrék

Ültess bele virágot vagy dobd ki. Nem jó energia a törött edény, ráadául a gyerek megsértheti vele a száját, aztán kész a baj. Nem kell sok és extra edény, de az legyen rendes.

10. DVD- és CD-gyűjtemény

Őszintén: ki akar ma már ezzel foglalkozni? Van egyáltalán még lejátszó hozzá? Ha nagyon nagy eszmei értéket képviselnek számodra, nyugodtan csomagold el egy dobozba, majd 10 év múlva kidobod. Te porfogónak tartani semmi értelme.

11. Idegesítő konyhai cuccok

A konyhában rengeteg felesleges eszköz tud felhalmozódni. De minek? Minek 12 fakanál? Minek háromféle fokhagymanyomó? Kell két habverő? Azokat tartsd meg, amiket ténylegesen használsz legalább havonta egyszer, rengeteg helyet lehet így spórolni.

12. Azok a kiegészítők, amiket egy éve nem hordtál

Azért nem hordod, mert nem szereted. Ha szeretnéd, hordanád. Ami értékes, azt tartsd meg, de a strasszos hajgumik, a műanyag gyöngyös karkötők, a harántcsíkos nyakkendők és rombuszmintás sálak feleslegesen töltik fel a komódot.

13. Pizzarendelős étlapok

Kinek kell? Ott van a telefonodban az alkalmazás, nem? Dobd ki!

14. Tupperware és tettestársai

Nyilván szükséges valamennyi belőle, de amit nem használsz soha, az nem is kell.

15. Régi alkatrészek, amiket már nincs mihez használni

Nekem is van egy dobozom, amiben van vagy 10 hagyományos izzó. Már nem fogom használni őket, ledes az összes lámpám. Miért tartogatom? Ma kidobom.

16. Régi biciklis cuccok

A bukósisakok 5 évente cserélendők!

17. Lejárt gyógyszerek és vitaminok

Bármely gyógyszertárban leadhatók, a lakossági szemetesbe dobni őket nem szabad.

18. Lejárt szavatosságú kozmetikumok

Nyilván a 90-es évek közepéről származó AMO márkájú szappant nyugodtan el lehet használni a műhelyben kézmosáshoz. De a régi szemhéjfestéket például szigorúan tilos feltenni. Lejárati időn túl ezek károsak lehetnek. Hidd el, még egy Estée Lauder sem ér annyit, mint a szemed világa.

19. Régi mobiltelefonok és más kütyük

Minden elektronikai kisgép leadható az ilyen termékeket árúsító nagyobb üzletekben. A nagy berendezések a hulladékudvarokban adhatók le. Fontos: a lomtalanításkor tilos kihelyezni!

20. Régi könyvek

Érzékeny pont. E sorok írója sosem dobott még ki könyvet. A rendtartók azonban azt mondják, hogy amelyik könyv 3 éve nem mozdult el a helyéről, annak nincs helye a lakásban. Elég véleményes vélemény, dehát mindig lehet vitatkozni valamin.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...