Ha ősz, akkor tökpite: így készül a fűszeres klasszikus

A pumpkin spice latte után hoztunk egy ínycsiklandó desszertet, aminek nem csak nevében van köze a sütőtökhöz. A következő tökpite recept nagyon egyszerű, de az elkészítése időigényesebb, mint egy sima almás sütié. Hogy megéri-e a fáradtságot? Nagyon is!
Miért szeretjük annyira a sütőtököt?
Tápanyagokban és vitaminokban gazdag, magas az antioxidáns tartalma, remek rostforrás, nem mellesleg rengetegféleképpen elkészíthető. Az őszi és téli szezon nagyon kedvence, amiből hagyományos krémleves mellett lehet ízletes zöldségleves (nem krém!), főzelék, de akár ki is ránthatjuk. És persze itt van ez a finom, fűszeres pite. Bár pofonegyszerű, könnyen összeállítható desszertről van szó, rá kell szánni az időt.
Tökpite recept

Felszerelés
- Botmixer
- Folpack
- Piteforma
Hozzávalók
A tésztához:
- 350 gramm liszt
- 50 gramm porcukor
- 100 gramm vaj
- 50 gramm zsír
- 50 ml víz
A töltelékhez:
- 500 gramm sütőtök sütve
- 2 darab tojás
- 2 ek méz
- 2 ek juharszirup
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 kk gyömbérpor
- 1 kk őrölt szegfűszeg
- 1 kk őrölt szerecsendió
- 1 kk só
Elkészítés
- A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, kimagozzuk, majd előmelegített sütőben puhára sütjük. Hagyjuk kihűlni.
- Készítsük el a tésztát! Morzsoljuk el a vajat a liszttel, adjuk hozzá a zsírt, a porcukrot, a vizet, majd kezdjük el gyúrni, míg elválik a kezünktől.
- Fényes, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha megvagyunk, tekerjük folpackba és pihentessük legalább fél órát a hűtőben.
- Jöjjön a töltelék! Mérjünk ki 50 dkg sütőtököt (héj nélkül), majd botmixerrel pürésítsük össze.
- 2 tojást verjünk habosra egy nagyobb tálban, adjuk hozzá a mézet, a fűszereket és végül keverjük hozzá a tökpürét.
- A pihentetett tésztát nyújtsuk ki 0,5 cm-es vastagságúra, majd tegyük bele a kivajazott piteformába. A kilógó széleket vágjuk le. (Ebből készíthetünk rácsmintát a pitére, de nem kötelező.)
- Öntsük rá a krémet a pitetésztára, díszítsük a kimaradt tésztával (ha akarjuk), majd tegyük be a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Kb. 1 órát kell sütni, amíg a tészta aranybarnára, a krém sötét narancssárgára sül.
- Önmagában is megállja a helyét, de tejszínhabbal, kis fahéjjal megszórva isteni finom.
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: