A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, kimagozzuk, majd előmelegített sütőben puhára sütjük. Hagyjuk kihűlni. Készítsük el a tésztát! Morzsoljuk el a vajat a liszttel, adjuk hozzá a zsírt, a porcukrot, a vizet, majd kezdjük el gyúrni, míg elválik a kezünktől.
Fényes, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha megvagyunk, tekerjük folpackba és pihentessük legalább fél órát a hűtőben. Jöjjön a töltelék! Mérjünk ki 50 dkg sütőtököt (héj nélkül), majd botmixerrel pürésítsük össze.
2 tojást verjünk habosra egy nagyobb tálban, adjuk hozzá a mézet, a fűszereket és végül keverjük hozzá a tökpürét.
A pihentetett tésztát nyújtsuk ki 0,5 cm-es vastagságúra, majd tegyük bele a kivajazott piteformába. A kilógó széleket vágjuk le. (Ebből készíthetünk rácsmintát a pitére, de nem kötelező.)
Öntsük rá a krémet a pitetésztára, díszítsük a kimaradt tésztával (ha akarjuk), majd tegyük be a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Kb. 1 órát kell sütni, amíg a tészta aranybarnára, a krém sötét narancssárgára sül.
Önmagában is megállja a helyét, de tejszínhabbal, kis fahéjjal megszórva isteni finom.