Go Back

Tökpite recept

A legjobb dolog, ami a sütőtökkel történhet
Recept nyomtatása
Fogás desszert
Kulcsszavak káposzta, olcsó, pite, sütőtök

Felszerelés

  • Botmixer
  • Folpack
  • Piteforma

Hozzávalók

A tésztához:

  • 350 gramm liszt
  • 50 gramm porcukor
  • 100 gramm vaj
  • 50 gramm zsír
  • 50 ml víz

A töltelékhez:

  • 500 gramm sütőtök sütve
  • 2 darab tojás
  • 2 ek méz
  • 2 ek juharszirup
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 kk gyömbérpor
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 kk őrölt szerecsendió
  • 1 kk

Elkészítés

  • A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, kimagozzuk, majd előmelegített sütőben puhára sütjük. Hagyjuk kihűlni.
  • Készítsük el a tésztát! Morzsoljuk el a vajat a liszttel, adjuk hozzá a zsírt, a porcukrot, a vizet, majd kezdjük el gyúrni, míg elválik a kezünktől.
  • Fényes, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha megvagyunk, tekerjük folpackba és pihentessük legalább fél órát a hűtőben.
  • Jöjjön a töltelék! Mérjünk ki 50 dkg sütőtököt (héj nélkül), majd botmixerrel pürésítsük össze.
  • 2 tojást verjünk habosra egy nagyobb tálban, adjuk hozzá a mézet, a fűszereket és végül keverjük hozzá a tökpürét.
  • A pihentetett tésztát nyújtsuk ki 0,5 cm-es vastagságúra, majd tegyük bele a kivajazott piteformába. A kilógó széleket vágjuk le. (Ebből készíthetünk rácsmintát a pitére, de nem kötelező.)
  • Öntsük rá a krémet a pitetésztára, díszítsük a kimaradt tésztával (ha akarjuk), majd tegyük be a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Kb. 1 órát kell sütni, amíg a tészta aranybarnára, a krém sötét narancssárgára sül.
  • Önmagában is megállja a helyét, de tejszínhabbal, kis fahéjjal megszórva isteni finom.