Számtalan döntést kell meghoznunk, amikor konyhát tervezünk vagy alakítunk át. Milyen legyen? A funkcionalitás fontos szempont, de ha már hozzányúlunk (vagy éppen újat tervezünk), akkor az is lényeges, hogy tetsszen. És persze ott vannak az anyagiak: még egy kisebb konyha átalakítása sem olcsó, ezért is kell alaposan átgondolni, hogy mit szeretnénk.

Konyhai tervezés: tárolás és rendszerezés

Nincsen konyha konyhabútor, konyhaszekrény nélkül. Az összkép szempontjából rengeteget számít a szín és forma, de ez nyilván ízlés – na meg pénz – kérdése. Ha a konyhai munkafolyamatokat nézzük, sokkal fontosabb a szekrények, tárolók belső kialakítása. A tárolási megoldások határozzák meg, hogy mennyire funkcionális konyha. Főzés közben nem nagyon érdekli az embert a konyhabútor színe, az viszont már annál inkább, hogy mennyire állnak kézre az eszközök.

Konyhai tervezésnél célszerű felmérni, mennyi edénynek, kis- és nagygépnek, tartozéknak és eszköznek kell helyet találni. Erre azért van szükség, hogy ki tudjuk választani a megfelelő tárolót. A kihúzható, kihajtható elemek segítenek a hatékony rendszerezésben, és könnyebben megtalálhatjuk az éppen szükséges dolgot. A konyhabútor alsó részén lévő fiókok vagy kihúzható tárolópolcok praktikusabbak, mint a szekrények: jobb a helykihasználás, egyszerűbb a hozzáférés.

Népszerűek manapság a teljesen nyitott polcok. Jól mutatnak és hasznosak, de vegyük figyelembe, hogy a túl sok nyitott elem zsúfolt, rendezetlen hatást kelt. Ha mutatós konyhát szeretnénk, akkor törekedjünk az egyensúlyra: a nyitott polcok, kampós megoldások mellett legyen elegendő zárt tárolónk is.

A legforgalmasabb pont: mosogató és környéke

A konyhatervezési szabályok azt mondják, minél forgalmasabb egy terület, annál több figyelmet kell fordítanunk rá. Tipikusan ilyet terület a mosogató és környéke. A konyhai mosogatók egyik legizgalmasabb újítása az elmúlt években, hogy a mosogató is egyfajta munkaterületként szolgál használója számára. Ezen a helyen előkészíthetjük az ételekhez szükséges alapanyagokat, pucolhatunk, hámozhatunk, szeletelhetünk, és akár vághatunk is. Ilyesmibe tényleg érdemes fektetni, mert rengeteg időt és energiát spórolhatunk.

Fényeskedjék neked!

A konyhában végzett különböző feladatok különböző világítást igényelnek. Főzés a tűzhelynél, zöldségek aprítása, mosogatás, csevegés a barátokkal, a házi feladat elkészítése – ezek mindegyike speciális fényforrást igényel. Milyen legyen? A tűzhely és a mosogató környékén jól jönnek a spotlámpák, a konyhaszigetnél és az étkezőasztalnál használhatunk függőlámpákat, de kialakíthatunk mennyezeti világítást is. Egyébként pedig minél több a természetes fény, annál jobb.

A legjobb dolog, ami a konyhával történhet: konyhasziget

Egy konyhasziget számos előnnyel jár – extra munkalap, több tárolóhely, egy hely, ahol a család és a vendégek leülhetnek, több közlekedőhely. Habár előnyei egyértelműnek tűnnek, a kialakítása egyáltalán nem az. Ezer dolgot kell figyelembe venni, amikor kitaláljuk, hogy nézzen ki, mire akarjuk használni és milyen funkciókkal kell ellátni. Hogy hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a konyhaszigetről, arról itt írtunk:

Konyhai tervezés: a jó sütő aranyat ér

A konyha főzésre szolgál, a főzéshez pedig minőségi eszközök kellenek. Nem kell, hogy sok legyen – minél kevesebb, annál jobb –, de amit megveszünk, az működjön jól. A sütőt, tűzhelyet napi szinten használjuk, hosszú időre tervezünk vele, ezért nem érdemes rajta spórolni. Vagy mondjuk úgy, nem ezen érdemes, ha már átalakítjuk a konyhát. Autóból, telefonból a használt is teljesen megfelel, de a konyhafelszerelés legyen új. Sokan hajlamosak arra, hogy fazekakon, lábasokon, serpenyőkön spóroljanak. Nem jó ötlet. Sosem tudni, hogyan és mire használta ezeket az első tulajdonos – tűzhelynél ez pláne igaz!

Levegőt!

Minek a páraelszívó, ha ki tudom nyitni az ablakot? Mert eltávolítja a konyha levegőjéből a főzés során keletkező szagokat, a gőzt és a zsírt. Nem kötelező elem, de jó, ha van. A mai készülékek már csendesek, ráadásul kaphatók egészen egyedi kialakításúak is.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...