Két dolgot kell tennünk ahhoz, hogy tudjuk, mekkora tárhelyre van szükségünk. Előbb felmérjük, mennyi az eltorolandó cucc, aztán eldöntjük, hogyan rendezzük el úgy, hogy mindenhez kényelemesen lehessen hozzáférni. Szánjuk rá az időt, mert a rossz elrendezés sok bosszúságot okozhat a mindennapok során – különösen, ha a konyháról van szó. De milyen a jó konyhai elrendezés? És a jó konyhai tárolás?

A konyha 3 zónája: hűtőszekrény, mosogató és a tűzhely

Ha okosan akarjuk tárolni a dolgainkat – márpedig miért ne akarnánk –, akkor e három zónára kell fókuszálnunk:

Konyhai elrendezés: a hűtőszekrény és környéke

Hová kerüljön a hűtő? Minél közelebb a konyha bejáratához, hiszen ebből az irányból hozzuk a bevásárlószatyrot s benne minden jót. Nem minden lakásban lehet ezt megoldani, de érdemes úgy alakítani a helyet, hogy a lehető legegyszerűbben hozzáférhessünk a hűtőhöz. A főzés miatt is így praktikus. A hűtőszekrény mellett vagy vele szemben lévő felület az ideális hely a szatyrok lepakolásához, mert innen gyorsan a hűtőbe, fagyasztóba kerülhetnek az élelmiszerek. A szárazárut, konzerveket és egyebeket tároljuk egy közeli szekrényben, ha nincs kamránk.

Rendezett és átlátható hűtőszekrény

Ha könnyen hozzáférünk az alapanyagokhoz és eszközökhöz, azzal a konyhai munkát gyorsítjuk. Mivel ebből a zónából jönnek az élelmiszerek, célszerű a főzéshez, elkészítéshez szükséges dolgokat is itt tárolni. Keverőedényeknek, szitáknak, reszelőknek, különböző formáknak, nyitóknak és hasonló eszközöknek jó helyük lesz a hűtőszekrény környéki zónában, hiszen nem használjuk őket minden egyes nap. (Nem úgy, mint kést és vágódeszkát.)

A szakácskönyvek bárhol tárolhatók, de praktikus idetenni. Ha tehetjük, szereljünk fel egy kisebb polcot, lehetőleg úgy, hogy csak egy mozdulat legyen levenni az éppen szükséges könyvet.

Mosogató és környéke

A mosogató ideális helye valahol a hűtőszekrény és a tűzhely között van. Tetszik vagy sem, ezt használjuk a konyhában a leggyakrabban, ezért jó, ha központi helyre kerül. Fontos, hogy legyen mellette elegendő szabad felület, ahol kényelmesen végezhetjük a főzés előtti és utáni teendőket. A szemetesnek is ebben a zónában a helye, de hogy ezt a mosogató alá tesszük-e, vagy azon kívül, az csak rajtunk áll.

Konyhai tárolás a 2. zónában

Az itteni tárolóknak sok mindent kell befogadniuk: evőeszközök, tányérok, poharak, bögrék, de ne feledkezzünk meg a tisztítószerekről, takarító eszközökről, konyharuhákról sem. A legtöbben a mosogató vagy a mosogatógép közelében lévő fali szekrényekben tárolják a poharakat, tányérokat. Jó hely és teljesen logikus, viszont szekrény helyett akár fiókot is használhatunk: könnyen kialakítható, kézre áll, teljesen átlátható. Mint ez itt:

Tűzhely és környéke

Amire a főzéshez vagy főzés közben szükségünk lehet, annak ebben a zónában érdemes helyet keresni. Ha tárolásról van szó, akkor általában valamilyen konyhaszekrényre gondolunk, pedig ennél egyszerűbb megoldás is van: használjunk kampókat! Nincs túl sok helyünk? Hagyjuk a miniatűr szekrényeket, ez sokkal egyszerűbb:

Kerüljenek a kisgépek is a tűzhely zónájába: kenyérpirító, vízforraló, kávéfőző, de akinek van kenyérsütője, hordozható grillje, netalán fánksütője (amit rendszeresen használ), akkor azt is tegye ide. A fűszertartóknak, főzőedényeknek is itt helyük, rajtunk áll, hogyan kívánjuk ezeket tárolni.

Ahogy fentebb említettük, az első lépés, hogy felmérjük, mennyi a tárolandó dolog, utána pedig azt kell kitalálnunk, hogyan férhetünk ezekhez kényelmesen hozzá. Persze nem mindegy, hogy mennyi szabad térrel gazdálkodhatunk. Sütésnél, főzésnél lényeges szempont, hogy minden a kezünk ügyében legyen, igyekezzünk ennek megfelelően pakolni. Felső polc, szekrény, fiókok – mindegyik jó megoldás, ízlés és hely kérdése.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...