A klasszikus, a gyors és az ír: 3 fagyi házilag

Kevesebb eszközzel boldogabb a konyha és boldogabb a konyha használója is. A fagylaltgép például egyáltalán nem létszükséglet, nélküle is készíthetünk otthon hűsítő finomságokat, nem nagy munka. Az alapanyagokat szinte csak össze kell keverni, aztán mehet be a fagyasztóba – legalábbis 3 receptből 2-nél. Így készül a fagyi házilag, egyszerűen, gép nélkül.
A házi fagyi mindig nagy siker, akár a családnak szeretnénk kedveskedni, akár vendégeket várunk. Gyorsan elkészül, pénztárcabarát és gyakorlatilag megunhatatlan, hiszen egy egyszerű csokoládéfagyit is tucatnyi dologgal tehetünk különlegessé. Jöjjenek a receptek!
Fagyi házilag: az örök klasszikus csokoládé
Hozzávalók:
- 4 dl cukrozott sűrített tej (ez 2 tubus)
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- 15 dkg étcsokoládé (lehetőleg magas kakaótartalmút válasszunk)
- 3 dkg kakaópor
- 4 tk. étkezési keményítő
Elkészítés: A sűrített tejet a tejjel és a tejszínnel lassan felmelegítjük. Beletördeljük az étcsokoládét, hozzáadjuk a kakaóport, és kevergetve addig főzzük, amíg a csoki elolvad. A keményítőt 3 ek. hideg vízben elkeverjük, majd hozzáadjuk a csokoládés masszához. A keveréket sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni, aztán betesszük a fagyasztóba.
Mit adjunk mellé? Önmagában is megállja a helyét, de kínálhatjuk gyümölcsökkel, tejszínhabbal és csokidarával, esetleg megszórhatjuk mogyoródarabkákkal.
Gyors gyümölcsfagyi házilag
Azonnal fogyasztható, mert fagyasztott gyümölcsből készül és turmixgépben.
Hozzávalók: Ez amolyan „csak úgy érzésre” recept, mert a gyümölcskeveréken kívül csak méz és némi víz kell hozzá.
Elkészítés: Turmixgépben simára turmixoljuk a gyümölcsöt és hozzáadunk egy kevés mézet. Ha túl darabosnak találjuk, akkor adjunk hozzá kevés vizet, és turmixoljunk rajta még egy kicsit.
Desszert felnőtteknek: ír kávéfagyi
Hozzávalók:
- 3 ek. instant kávépor
- 1 tubus cukrozott sűrített tej (170 g)
- 3 dl tejszín
- 2 dl whiskey
Elkészítés: A sűrített tejet a tejszínnel és a kávéporral felforraljuk, levesszük a tűzről, és beleöntjük a whiskey-t. Formákba öntjük, lefagyasztjuk.
Mit adjunk mellé? Mehet a tetejére kis tejszínhab kakaóval megszórva.
Hogyan lesz krémes a fagyi?
Fagylaltgép nélkül is elérhetjük a krémes állagot: az elkészült krémet doboz helyett vastagabb műanyag zacskóba töltsük, és abban tegyük be a fagyasztóba. Óránként jól nyomkodjuk át, hogy megelőzzük a jégkristályok képződését, így lágyabb, krémesebb lesz.