Hogy marad friss az eper sokáig? A 4 módszerből ez a legjobb

Javában tart az eperszezon, és bár még mindig iszonyatosan drága a boltokban, azért a termelői piacokon már lejjebb mentek az árak. (Még olcsóbb a ’szedd magad’ földeken és kertekben vásárolni.) Többet vinnénk haza, mint amennyit a család egyszerre elpusztít? Akkor tudnunk kell azt is, hogy marad friss az eper a legtovább. Mutatjuk a leghatásosabb módszereket.
Az eper elvileg 1-3 napig marad meg frissen, minőségromlás nélkül, de megesik, hogy már másnapra teljesen bebarnul, rosszabb esetben penészedni kezd. Nagy bosszúság kidobni, mert tényleg nem olcsó, pazarolni meg egyébként is rettenő luxus (nem csak ilyen infláció idején). Mit csinálunk rosszul, mit csináljunk másként?
A Wondor How To csapata is tudni szerette volna, hogyan lehet tovább frissen tartani az epret, ezért tesztelésbe fogtak: minden gyümölcsöt fél percig mostak más-más módszerekkel, majd a szemeket szárazra törölték és papírral bélelt edénybe tették. A tetőt csak félig zárták a tárolóra, hogy szellőzzön, aztán egy hétre berakták a hűtőbe.
Hogy marad friss az eper?
Hideg vizes öblítés
A legszokványosabb módszer, többségünk így csinálja – vagy csinálta eddig. Egy hét elteltével az így mosott eprek lettek a legpuhábbak.
Meleg vizes öblítés
A hét letelte után a meleg vízben mosott szemek még mindig elég jó állapotban voltak, csak kicsit puhultak meg. Ez persze senkit nem tarthat vissza attól, hogy elfogyassza, vagy felhasználja valamilyen finomsághoz.
Forró víz
Ez a módszer is eredményesebbnek bizonyult, mint a sima öblítés. Az epret rövid ideig gyöngyöző vízben tartották, majd jött az egyhetes hibernáció. Külsőre teljesen rendben volt, de érezhetően puhult.
Hideg víz és ecet
Egy rész ecet, három rész víz keverékében áztak a szemek fél percig, aztán letörölgetés után mentek a hűtőbe. Mint kiderült, ez a módszer vizsgázott a legjobban: egy hét múlva a gyümölcsök szinte ugyanolyan állapotban voltak, mint amikor bekerültek a tárolóba.
Úgy tűnik, a szárazra törlés és a papírtörlő sokat számít, mert egyik eper sem kezdett el penészedni. A hideg vizes öblítésnél hatásosabb volt a többi, de az ecetes-vizes trükk mindegyiket lepipálta. Mostantól mi is így csináljuk!
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: