3 szuper olcsó házi növényi tej, te is könnyen elkészítheted

Itthon is egyre népszerűbbek a növényi alapú termékek, köztük a tejhelyettesítő alternatív vagy növényi tejek. Ezek az italok a tehéntejnél jóval drágábbak, nem mindenkinek telik rá, és sok az olyan termék, amibe adalékanyag kerül. Mutatunk 3 házi növényi tejet, amit mi magunk is könnyen elkészíthetünk.

Az otthoni turmixolás-szűrés nyilván több időt vesz igénybe, mint leemelni bolti polcról a már kész, azonnal fogyasztható növényi italt, de még így jól fogunk járni. Házilag készítve sokkal olcsóbban kijövünk, nem kerül bele semmi mesterséges, és könnyebb ízlésünkre szabni a növényi tej ízét, állagát.

A 3 legolcsóbb házi növényi tej

Rizstej

Hozzávalók: 1 bögre főtt rizs (kb. 100 gramm), 2 bögre víz, ha édesíteni szeretnénk, akkor használhatunk datolyát/mézet/vaníliakivonatot. Ehhez a mennyiséghez 2 szem datolya bőven elég, a többi ízlés szerint.

Elkészítés: A puhára főtt rizst, a vizet (és az édesítéshez használt hozzávalót) turmixgépbe tesszük, és addig turmixoljuk, amíg elérjük a krémes állagot. Ha hígabb italt szeretnénk, adjunk hozzá még egy kevés vizet, és turmixoljuk tovább. Ezután szűrjük/nyomkodjuk át a keveréket nagyon apró lyukú szitán vagy tiszta textilen befőttes üvegbe (bármibe, de ez a legegyszerűbb). A kész rizstejet tároljuk hűtőben, 3-4 napig eláll.

A házi rizstejben erőteljesebb fogjuk érezni a rizs ízét, a bolti termékeké viszonylag semleges. Ha főzéshez szeretnénk használni, hagyjuk el az édesítőt, tegyünk bele inkább egy csipet sót. Ha kávéba, vagy sima italként fogyasztjuk, ajánlott pl. mézzel készíteni, mert egyébként elég nyers, natúr az ízé.

Zabtej

Hozzávalók: 1 bögre zabpehely, 2-2,5 bögre víz, édesítőnek datolya/méz/vaníliakivonat

Elkészítés: A zabpelyhet áztassuk be egy estére, másnap szűrjük le, mossuk át. Tegyük a hozzávalókat turmixgépbe és előbb alacsony, majd magasabb fokozaton turmixoljuk össze. A keveréket szűrjük le, öntsük üvegbe, tároljuk hűtőben.

A zab az egyik legolcsóbb gabona, a bolti verzió sokkal többe kerül, mint a házilag készített ital. Ízén intenzívebben fogjuk érezni a zabot, erre készüljünk fel.

Kókusztej

Hozzávalók: 1 bögre kókuszreszelék, 2+4 dl víz

Elkészítés: Áztassuk be a kókuszreszeléket 2 dl forró vízbe, várjuk meg, amíg kihűl, majd öntsük át turmixgépbe. Adjunk hozzá 4 dl vizet, turmixoljuk össze, majd szűrjük le. 3 nap áll el hűtőben.

A házilag készült kókusztej hígabb, mint a bolti. Kísérletezhetünk kevesebb vízzel, de olyan sűrűségű sosem lesz. Ezzel szemben íze sokkal jobb és természetesebb, egyáltalán nem művi. A kókuszreszelék olcsóbb, mint maga a készen kapható kókuszital, megéri otthon elkészíteni.

Növényi italok máshogy: nem tej, üdítő!

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Őszidő kvíz: mi a zimankó, cúg, ködpaplan?

Teszteld a tudásod, mennyit tudsz az őszidőről!

Mennyi most a gáz világpiaci ára és mennyit fizet a magyar? Meglepő a különbség

Megüthetjük a bokánkat, ha túl melegben telelünk.

Heti akciók: Most az Auchan vitte a prímet, 70%-os kedvezménnyel

A pult mögött zöldség, gyümölcs és egy üveg bor is vár, a hűtőben pedig a parenyica és a krémdesszert csücsül.

Házi piros arany recept, ami simán veri a bolti verziót – 30 perc alatt kész, és hónapokig friss marad

A magyar konyhában kevés olyan alapdarab van, amely annyira összeforrt volna a hazai ízekkel, mint a Piros Arany és az Erős Pista. Ezek a paprikakrémek nemcsak fűszerek, hanem igazi hungarikumok, amelyek évtizedek óta ott lapulnak minden konyhapolcon.

„Üres a pénztárcám, hó vége van” – így élnek sokan Magyarországon a hónap utolsó napjaiban

A hó vége a magyaroknak nem csak egy dátum a naptárban. Sokan ilyenkor...

Így szórják a büntetőpontokat a hibázó sofőrökre: ráadásul 80.000 forint a piros lámpás áthajtás

Már azért is járhat büntetés, ha a sárgánál inkább odalépünk- és nem is akármekkora büntetéseket osztogatnak.