Lassan búcsúzunk az őszi-téli időszak egyik legolcsóbb és legegészségesebb zöldségétől: a sütőtöktől. Amíg lehet, hozzuk ki belőle, amit tudunk: például készítsünk egy finomságot: spenótos-sütőtökös tészta.

Sült tököt ehetünk magában, krémlevesnek, de készülhet belőle szendvicskrém is – de nem érdemes kihagyni ezt a gyors spenótos-sütőtökös tésztát sem. A módszert érdemes észben tartani, mert a sütőtök a szezon változásával lecserélhető zöldborsóra, brokkolira, répára, akár cukkinire is, remek alternatívát kínálva az unalmas paradicsomos tésztára.

Egyedényes lévén a mosogatáson is lehet spórolni. A tejföl ízlés szerint kiváltható bármilyen lágy vagy tömlős sajttal, esetleg joghurttal, de el is hagyható – csak az extra krémesség kedvéért kanalazzuk hozzá. 

  • 250 g farfalle, penne vagy más kisebb tészta
  • 250 g sült sütőtök 
  • 500 ml alaplé vagy csontlé (lehet kockából is)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek növényi olaj
  • Só, bors, chilipehely
  • 2 marék spenótlevél (vagy 100 g mirelit)
  • 2 ek tejföl
  • Pár reszelésnyi szerecsendió (elhagyható)
  1. Egy lapos lábasban vagy serpenyőben felhevítjük az olajat és rádobjuk a finomra vágott fokhagymát.
  2. 2-3 percig kevergetjük, míg illatos lesz, majd felöntjük az alaplével.
  3. Felforraljuk, majd belekockázzuk a sütőtököt, és ha az is átmelegedett, botmixerrel pürésítjük.
  4. Beletesszük a tésztát, sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a chilit és a szerecsendiót, és közepes lángon időnként megkeverve addig főzzük, míg a tészta meg nem puhul. Ha szükséges, adunk hozzá még egy kis vizet.
  5. Ha már majdnem kész, hozzáadjuk a jól megmosott és finomra vágott spenótleveleket. Ha mirelittel dolgozunk, előbb engedjük fel, majd vágjuk össze és ugyanúgy az utolsó percekben adjuk hozzá a tésztához.
  6. Ha kész, adjuk hozzá a tejfölt, majd keverjük el, és tálaljuk azonnal a finom spenótos-sütőtökös tésztánkat.
  7. Jó étvágyat!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...