A cékla még megfizethető, mutatunk rá izgalmas recepteket!

Tavasszal különösen nagy hangsúlyt kellene fektetni a zöldség-, és gyümölcsfogyasztásra, de utóbbiak ára már kezelhetetlen magasságokba szállt. Szerencsére van még pár zöldség, amelyek megfizethetők és még finomak is. A cékla következik!
Itt már írtunk szuper zellergumós, káposztás és fagyasztott zöldséges recepteket.
Céklasaláta sült almával
4 főre
- 400 g finomra reszelt cékla
- 400 g alma szeletelve, 150 C fokos sütőben 30 percig sütve
- 50 g méz
- 50 g alma/bor/balzsamecet
- 1 ekanál reszelt gyömbér
- 1 ekanál morzsolt kakukkfű
- só
A mézet, ecetet, gyömbért, kakukkfüvet elkeverem a céklával, sózom, az almával tálalom. Grillezett sajtok mellé köretnek is jó.
Céklakrém fetával
4 főre
- 200 g fetasajt
- 200 g finomra reszelt cékla (lehet ecetes is, ha nincs friss)
- 1 ekanál morzsolt kakukkfű
- só
A sajtot és a céklát botmixerel pürésítem, fűszerezem, pitával, pirítóssal, tortillával, kinek mi tetszik, azzal tálalom.

Céklaburger
4 főre
A pogácsa (fejenként 1-2 db, kb. 150 g pogácsával érdemes számolni)
- 200 g finomra reszelt cékla
- 100 g zabpehely
- 50 g főtt lencse
- 50 g finomra reszelt hagyma
- 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 2 ekanál kakukkfű
- frissen őrölt fekete bors
- só
Az alapanyagokat a zabpehely kivételével összeturmixolom,egy órát pihentetem, majd pogácsákat formázok belőle. Vékonyan olajozott serpenyőben alacsony lángon mindkét oldalukon megsütöm. Hajlamosak szétesni, lapát legyen kéznél.
A kiegészítők:
- burgerzsemle
- friss reszelt alma (a fentiekhez kb. 200 g)
- tormás majonéz

Majonézes cékla
Klasszikus, attól még jó, és legjobb nyers, finomra reszelt, vagy vékonyra gyalult céklából. Lehet cifrázni felesben káposztával, és ízesíteni lilahagymával.

Céklabonbon
4 főre
- 100 g cékla meghámozva, finomra reszelve, kinyomodva (a levét meg lehet inni gyömbérrel)
- 1-200 g zabpehelyliszt
- 50 g kakaópor
- 50 g porcukor
- 100 g vaj
- opcionális: 1/2 dl rum, de gyümölcspálinka is jó, ha az van
Az alapanyagokat eldolgozom, ha túl puha a formázáshoz, még adok hozzá lisztet, egészen addig, hogy formázható legyen. Féldiónyi gombócokat formázok belőle és a maradék lisztbe vagy kakaóporba hempergetve tálalom.

Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: