A cékla még megfizethető, mutatunk rá izgalmas recepteket!

Tavasszal különösen nagy hangsúlyt kellene fektetni a zöldség-, és gyümölcsfogyasztásra, de utóbbiak ára már kezelhetetlen magasságokba szállt. Szerencsére van még pár zöldség, amelyek megfizethetők és még finomak is. A cékla következik!

Itt már írtunk szuper zellergumós, káposztás és fagyasztott zöldséges recepteket.

Céklasaláta sült almával

4 főre

  • 400 g finomra reszelt cékla
  • 400 g alma szeletelve, 150 C fokos sütőben 30 percig sütve
  • 50 g méz
  • 50 g alma/bor/balzsamecet
  • 1 ekanál reszelt gyömbér
  • 1 ekanál morzsolt kakukkfű

A mézet, ecetet, gyömbért, kakukkfüvet elkeverem a céklával, sózom, az almával tálalom. Grillezett sajtok mellé köretnek is jó.

Céklakrém fetával

4 főre

  • 200 g fetasajt
  • 200 g finomra reszelt cékla (lehet ecetes is, ha nincs friss)
  • 1 ekanál morzsolt kakukkfű

A sajtot és a céklát botmixerel pürésítem, fűszerezem, pitával, pirítóssal, tortillával, kinek mi tetszik, azzal tálalom.

Céklaburger

4 főre

A pogácsa (fejenként 1-2 db, kb. 150 g pogácsával érdemes számolni)

  • 200 g finomra reszelt cékla
  • 100 g zabpehely
  • 50 g főtt lencse
  • 50 g finomra reszelt hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 2 ekanál kakukkfű
  • frissen őrölt fekete bors 

Az alapanyagokat a zabpehely kivételével összeturmixolom,egy órát pihentetem, majd pogácsákat formázok belőle. Vékonyan olajozott serpenyőben alacsony lángon mindkét oldalukon megsütöm. Hajlamosak szétesni, lapát legyen kéznél.

A kiegészítők: 

  • burgerzsemle
  • friss reszelt alma (a fentiekhez kb. 200 g)
  • tormás majonéz

Majonézes cékla

Klasszikus, attól még jó, és legjobb nyers, finomra reszelt, vagy vékonyra gyalult céklából. Lehet cifrázni felesben káposztával, és ízesíteni lilahagymával.

Céklabonbon

4 főre

  • 100 g cékla meghámozva, finomra reszelve, kinyomodva (a levét meg lehet inni gyömbérrel)
  • 1-200 g zabpehelyliszt
  • 50 g kakaópor
  • 50 g porcukor
  • 100 g vaj
  • opcionális: 1/2 dl rum, de gyümölcspálinka is jó, ha az van

Az alapanyagokat eldolgozom, ha túl puha a formázáshoz, még adok hozzá lisztet, egészen addig, hogy formázható legyen. Féldiónyi gombócokat formázok belőle és a maradék lisztbe vagy kakaóporba hempergetve tálalom. 

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Merevfalú medencét vennél? Kidobott pénz az ablakon, ha erre a 4 szempontra nem figyelsz

A merevfalú medence valószínűleg jobban megéri, mint a felfújható, de nem mindegy mire adjuk ki a sok pénzt. Így válassz!

Nem káros, de minden gazt gyökerestül kinyír: az AdBlue, mint gyomirtó

Amikor az ember már mindent kipróbált a gyomok ellen.

3 szabály, hogy soha ne verjenek át

Segítünk abban, hogyan ne verjenek át. A legfontosabb: ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az nem igaz!

Meddig érvényes a BKK-jegy? A pénztárban vásárolttól az alkalmazásig, ezek a szabályok

Találtál egy jegyet, amit még ki tudja, mikor vettél? Mondjuk, mit csinálj!

Töredékáron fürdőzhetsz ezzel a kártyával: ezek a szuper helyek

Töredékáron mehetsz a Széchenyi-, Gellért- és Rudas fürdőkbe. Már online is igényelhető.

Honnan tudod, hogy a turbó eszi az olajat? 5 tipikus jel, amit ne hagyj figyelmen kívül

Ha ezeket a jeleket produkálja a turbós autód, akkor tuti, hogy a turbófeltöltő kezdi "ledobni az ékszíjat".