Olcsón zseni burger? Akkor talán hagyd ki a húst!

Nehezen lépünk ki a megszokott dolgokból, holott ízekben gazdag, egészséges és nagyon olcsó burgereket lehet készíteni hús nélkül. Sőt, a legolcsóbb zöldségeket használtuk fel, és az ilyenkor drága salátákat se használtuk, mégis imádnivalók lettek. Három koratavaszi, spórolós szuper recept.
Cékla
A pogácsa (fejenként 1-2 db, kb. 150 g pogácsával érdemes számolni)
- 200 g finomra reszelt cékla
- 100 g zabpehely
- 50 g főtt lencse
- 50 g finomra reszelt hagyma
- 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 2 ekanál kakukkfű
- frissen őrölt fekete bors
- só
Az alapanyagokat a zabpehely kivételével összeturmixolom,egy órát pihentetem, majd pogácsákat formázok belőle. Vékonyan olajozott serpenyőben alacsony lángon mindkét oldalukon megsütöm. Hajlamosak szétesni, lapát legyen kéznél.
A kiegészítők:
- burgerzsemle
- friss reszelt alma (a fentiekhez kb. 200 g)
- tormás majonéz

Káposzta
A pogácsa:
A káposztát bő ujjnyi szeletekre vágom. 150 C fokos sütőben, vékonyan megolajozva 2 órát sütöm.
A kiegészítők:
- burgerzsemle
- csiliszósz
- lesózott, ecetben egy éjszakára elrakott vékonyra szelt lilahagyma
- sült alma (a káposztával ujjnyi szeletre vágott almákat is sütök)
Mindhárom adható sajttal (serpenyőben, fedő alatt legalacsonyabb lángon addig melegítem a burgernek szánt zöldséget, amíg a sajt megolvad)- és még majonézt is kaphatnak, így tudod vegává és sokkal nehezebbé tenni, ha arra van igény.

Zeller
A pogácsa:
A zellergumót meghámozom, bő ujjnyi szeletekre vágom. 150 C fokos sütőben, vékonyan megolajozva 2 órát sütöm.
A kiegészítők:
- burgerzsemle
- mazsolapaszta (recept itt)
- kevés vízzel elturmixolt napraforgómag sózva, borsozva
- sült alma (a zellerrel ujjnyi szeletre vágott almákat is sütök)