A nyugdíjat az adózók fizetik, és ahogy telik az idő, egyre jobban csökken a dolgozók száma, a nyugdíjasoké pedig egyre csak nő. Vajon 20 év munkaviszony után mennyi nyugdíj jár? Cikkünkben megnézzük a nyugdíj jelenlegi állását.

Átlag munkaviszony

A magyarok átlagosan 22-23 évesen állnak munkába. Ha megszakítás nélkül dolgoznak, a férfiak 44 év munkát követően, tehát 65 évesen tudnak nyugdíjba menni. A nők átlagosan 63 évesen mehetnek, már abban az esetben, ha a 40 év szolgálati idejük megvan.

Tisztázzuk, mi a szolgálati idő: biztosítási jogviszony, ami a kereső tevékenységgel jár, illetve nők esetében beletartozik a gyes, a gyed és a gyet is. A szolgálati időre hasonlító jogosultsági időt veszik figyelembe a Nők40 kedvezménynél. Itt legalább 32 kereső tevékenységgel, munkával eltöltött évet várnak el, a maradék 8 év pedig a gyerekekkel eltöltött időt jelenti.

15 év munkaviszony utáni nyugdíj

Az úgynevezett résznyugdíjhoz legalább 15 évnyi szolgálati idő szükséges (ez alatti évmennyiségnél egyébként az időskorúak járadékát lehet kapni). Ennek értéke a havi átlagkereset 43 százaléka. Tizenkilenc évnyi szolgálati időt követően már felmegy az értéke 51 százalékra.  

20 év munkaviszony után mennyi nyugdíj jár?

20 év szolgálati idő már elegendő a teljes állami nyugdíjhoz, ez viszont nem egyenlő az 1988 utáni átlagfizetések 100 százalékával. Ezen mennyiségű munkaviszony után 53 százaléknyi nyugdíj jár, tehát az átlagfizetésünk fele. Mindenkinek így a saját keresetétől függ az értéke. A 20 éves munkaviszonyt követően minden évben 2 százalékkal nő az érték egészen a 25. év eléréséig, azután pedig 1 százalékkal emelkedik évente a 38. évig. Ezután 1,5 százalékos növekedés jár minden évben.

40 év munkaviszonyt követően a fizetés 70 százalékát kapjuk meg a nyugdíj keretében.

Ha nem bejelentett alkalmazottként dolgoztunk, nem törvényes munkaviszonnyal, vagy minimálbérre voltunk bejelentve, esetleg KATA-s egyéni vállalkozásunk volt, akkor a nyugdíj ennél jóval alacsonyabb lesz. Ezeket a nyugdíjalap határozza meg, illetve a szolgálati idő, bár ezeket a KATA-soknál másképp számolják, mert különbözik a havi nettó keresetük és a nyugdíjalap összege.

Ha biztosak szeretnénk lenni nyugdíjunk várható mennyiségére, akkor keressük fel a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságot, ahol tapasztalataink szerint mindig készségesen segítenek, és az ügyintézők ki tudják számolni (és meg is tudják állapítani) a várható nyugdíjunkat. Ez a lehetőség bárki számára elérhető, nemcsak azoknak, akik a közeli jövőben akarnak nyugdíjba menni.

Jobb, ha előre tervezünk!

Mivel idős korban megnőhetnek az egészségügyi kiadások, jobb ha bebiztosítjuk magunknak ezt az időszakot annyira amennyire csak tudjuk. Bármi megeshet és a gyógyszerek, kezelések mellett még arra is gondolnunk kell, hogy meglehet, akadálymentesíteni kell majd lakásunkat. Életminőségünk érdekében, kell hogy legyen keretünk hobbikra, utazásra, családunk támogatására.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...