A Nők 40 a nők számára létrehozott korkedvezményes öregségi nyugdíj. Ez lehetővé teszi, hogy azok a nők, akik rendelkeznek a megfelelő jogosultsági idővel, a 65. életév betöltése előtt nyugdíjba mehessenek. A jelenlegi 65 évben meghatározott nyugdíjkorhatár ebben az esetben nem számít, viszont ehhez tudni kell, hogy mi szükséges a nők 40 szolgálati idő megállapításához, amivel már nyugdíjba lehet menni.

Ki jogosult a Nők 40-re?

A nők számára létrehozott korkedvezményes öregségi nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági idővel és legalább 32 év szolgálati idővel rendelkezik. Akinél teljesültek ezek a feltételek, azok életkortól függetlenül nyugdíjba vonulhatnak, akár a hivatalos nyugdíjkorhatár betöltése előtt is.

Az alábbiakban tisztázzuk, hogy mit jelent pontosan a jogosultság és a nők 40 szolgálati idő, illetve mi az, ami beszámítható és mi nem.

Nők 40 szolgálati idő: 40 évnyi jogosultság és 32 év szolgálati idő

Jogosultsági időnek számítanak alapvetően azok az időszakok, amikor keresőtevékenységet végeztünk (szolgálati idő), vagy ezzel egyenértékű jogviszonyban álltunk. A Nők 40-nél 32 év szolgálati idő szükséges, amihez jön 8 évnyi másféle jellegű jogosultsági idő. Utóbbi lehet pl. a gyermeknevelés idején folyósított pénzbeli ellátás, illetve a súlyosan fogyatékos vér szerinti, vagy örökbefogadott gyermek után kapott ápolási díj is.

Szolgálati időnek nevezzük azt az időtartamot, amely alatt érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkezünk és nyugdíjjárulékot fizetünk. Ebbe beleszámít többek között maga a munkaviszony, a vállalkozói jogviszony, de a táppénz, az álláskeresési támogatás, a munkanélküli járadék és az alkalmi munkavállalás is. A teljes listát itt találjuk.

Nők 40 szolgálati idő: mi nem számít bele?

A nők korkedvezményes nyugdíjába nem minden szolgálati idő számítható bele. Vagyis hiába szolgálati idő valamely időszak, de attól még nem lesz jogosultsági idő. A nyugdíj összegének kiszámítása során a be nem számítható időtartamokat is figyelembe kell venni, de ettől függetlenül a nők korkedvezményes nyugdíjához való jogosultsághoz nem tudják figyelembe venni – olvasható az összefoglaló a nyugdíjguru.hu oldalon.

Ezek az alábbi időszakok:

  • Azok a tanulmányi idők, amelyek egyébként elismerhetőek szolgálati időként. Sem a szakmunkásképzésben, sem a felsőoktatásban eltöltött évek nem vehetők számításba a Nők 40-re való jogosultság meghatározásakor.
  • A munkanélküli/álláskeresési ellátás folyósításának időszaka. Ebbe beletartozik a nyugdíj előtti álláskeresési segély folyósításának időtartama is.
  • A rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás folyósításának időtartama. A rehabilitációs ellátás szolgálati időnek számít, mert vonnak belőle nyugdíj járulékot, de a jogosító időbe már nem számítható bele. A rokkantsági ellátás pedig szolgálati időnek sem minősül, mert ebből nem vonnak járulékot.
  • A 18 év feletti tartósan beteg hozzátartozó ápolása miatt folyósított ápolási díj folyósításának tartama. Az ápolási díj folyósítási időtartama nem számítható bele a jogosító időbe, kivéve, ha a súlyosan fogyatékos hozzátartozó az érintett vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeke. Ebben az esetben 10 év szerezhető a gyermeknevelési és ápolási ellátások folyósítási idejével a szükséges 40 évi jogosító időből.
  • A megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékkal szerzett idő. Ez arra az esetre vonatkozik, amikor valaki nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal, folyamatos járulékfizetéssel megállapodást köthet szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából. Viszont ezzel is csak olyan szolgálati idő szerezhető, ami nem számítható be a Nők 40-re jogosító időbe.
  • Ma már a táppénz és az azt megelőző 15 nap betegszabadság is beleszámít a korkedvezményes nyugdíjra jogosító időbe, de 2011. június 30. előtt még létezett az ún. passzív táppénzen töltött idő, ami nem számít bele.
  • Fizetés nélküli szabadság időszaka nem számítható bele a jogosító időbe. Kivéve abban az esetben, ha ez a 3 évesnél – tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetén pedig 12 évesnél – fiatalabb gyermek gondozása, vagy 10 évesnél fiatalabb gyermek ápolása címén történt.

Vannak kivételek?

Két esetben nem szükséges 32 év szolgálati idővel rendelkezni. Amennyiben az érintett súlyosan fogyatékos gyermeket nevel, akkor két évet elengednek a szolgálati idő számítás során. A másik esetben a nagycsaládos anyák kaphatnak gyermekenként egy-egy év kedvezményt azok, akik 4-nél több gyermeket nevelnek. Összesen legfeljebb 7 év kedvezmény adható így.

Dolgozhatnak a nők korkedvezményes nyugdíj mellett?

Igen. A korkedvezményes nyugdíjban részesülő nők a versenyszférában idő- és jövedelem korlátozás nélkül dolgozhatnak. Erről ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Forrás: nyugdijmaskeppen.hu; nyugdijguru.hu

Kapcsolódó

Legfrissebb

Majális Budapesten: a legjobb ingyenes programok 2024-ben

Május elseje a munka ünnepe. Idén szerdára esik, és bár hosszú hétvégét nem kapunk, lesz egy pihenőnapunk. Kimozdulna a család? Budapest majális 2024 programok:...

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...